Stilul de viață agitat, lipsa timpului, precum și convingerea că nu ai probleme de sănătate serioase te determină adesea să amâni vizita la medic, chiar dacă ai anumite dureri. Există unele situații însă în care este esențială vizita la medic – iată care sunt durerile care ar trebui să te determine să mergi la medic!

Unele dureri trec în câteva ore, fie de la sine, fie în urma adminstrării unor analgezice. Există însă și dureri care îți pot pune viața în pericol dacă amâni consultul medical. De regulă, durerile foarte periculoase, care ar trebui să te trimită direct la camera de gardă a celui mai apropiat spital, sunt foarte intense și asociate cu alte simptome precum vărsături, febră, confuzie sau leșin. Dacă durerile sunt puternice, însă suportabile, te poți programa la medicul de familie. Indiferent de forma și intensitatea durerii, dacă aceasta nu se ameliorează în câteva zile, este absolut necesar să te vadă un specialist.

  1. Durerea puternică de cap, cu debut brusc, poate fi foarte periculoasă, de aceea este indicat să mergi la medic imediat, dacă o simți. Un astfel de simptom poate anunța un anevrism sau un accident vascular cerebral cu potențial fatal. În cazul unui AVC, ambulanța trebuie sunată imediat, pentru că viața, dar și refacerea ta, depind de rapiditatea cu care ești ajutat de către cadrele medicale.
  2. Durerile de ochi asociate cu inflamația oculară pot fi și ele periculoase. Dacă este vorba despre neuropatie optică, inflamația din jurul nervului optic poate chiar să determine pierderea definitivă a vederii. Așadar, dacă ai dureri oculare, nu vezi foarte clar și ai ochii inflamați, mergi rapid la un spital de oftalmologie pentru a investiga situația. Vestea bună este că neuropatia oculară poate fi tratată cu medicamente pe bază de steroizi și vederea poate fi recăpătată în 12 luni. Condiția însă este să ajungi foarte repede la oftalmolog, astfel încăt daunele produse să nu fie iremediabile.
  3. Durerea de maxilar în partea stângă, mai ales dacă apare la femei, este un semnal de alarmă. Atunci când această durere este foarte intensă și apare fără nicio cauză evidentă, poate fi un semn că urmează un infarct. Chiar dacă aparent această zonă nu are legătură cu vreun organ vital, mai ales cu inima, medicii susțin că problemele cardiace pot declanșa dureri în alte zone ale corpului. Recomandarea specialiștilor este să mergem la medic dacă acuzăm o asemenea durere fără niciun motiv, mai ales dacă durerea persistă câteva zile la rând.
  4. Dureri intense în partea dreaptă a cavității abdominale pot apărea ca simptom al apendicitei acute. Aceste dureri nu sunt asociate cu anumite mișcări sau poziții ale corpului, ci sunt constante și puternice. De regulă nu apar simptome asociate precum greața, vărsăturile ori pierderea apetitului. E bine să te programezi la doctor dacă ai asemenea dureri, altfel riști să faci peritonită, adică o infecție foarte gravă a membranei care căptușește partea interioară a cavității abdominale. Peritonita poate pune viața pacientului în pericol.
  5. Durerea și rigiditatea în zona cefei sunt simptome ce pot apărea mai ales în rândul persoanelor care lucrează la birou și care adoptă o postură incorectă ore în șir, zile la rând. Însă dacă durerea aceasta este acompaniată de febră, e bine să mergi la medic pentru că poate fi vorba despre o problemă de sănătate mai gravă: meningita. Tratată în timp util, meningita se vindecă, însă dacă este neglijată, această condiție poate deveni fatală.
  6. Durerile articulare apar adesea pe măsură ce înaintăm în vârstă, însă uneori ele ascund o problemă puțin mai serioasă, care însă poate fi tratată odată ce este diagnosticată. Este vorba despre artrita reumatoidă, o afecțiune autoimună care atacă țesuturile articulațiilor, cauzând astfel inflamație și dureri. Cu toate că este o boală incurabilă, simptomatologia artitei reumatoide poate fi ameliorată cu tratament medicamentos.
  7. Durerea la nivelul palmei, încheieturii mâinii sau chiar brațului poate fi un semn care indică o problemă ce necesită tratament: sindromul de tunel carpian. Dacă este lăsat netratat, acest sindrom poate determina în timp pierderea funcțiilor musculaturii mâinii. Însă nu trebuie să te îngrijorezi pentru că există tratament și remedii pentru această afecțiune.
  8. Durerea puternică în piept poate fi extrem de periculoasă dacă apare pe fondul unui infarct. Această durere este cauzată de lipsa de oxigen la nivelul inimii și trebuie să suni la 112 de urgență, dacă întâmpini o asemenea problemă. Adesea, durerea în piept iradiază către maxilar, umeri sau gât.
  9. Durerile de mijloc sunt destul de frecvente și de multe ori inofensive, însă dacă sunt însoțite de febră și greață, pot trăda o infecție renală. Mergi la medic de urgență, dacă ai dureri de mijloc puternice.
  10. Durerile în partea de jos a abdomenului sunt des întâlnite în rândul femeilor, mai ales la menstruație. Însă dacă durerile nu dispar după această perioadă, ba chiar se intensifică, e obligatoriu ca femeia sa meargă la ginecolog, pentru că poate fi vorba despre endometrioză – o boală care poate cauza infertilitate, când este lăsată fără tratament.