Orice părinte își dorește un copil care să aibă încredere în el, astfel încât să facă față cât mai bine provocărilor în viață. Însă mulți dintre părinți, fără să își dea seama, comit în mod constant greșeli care erodează stima de sine a copilului, transformându-l pe acesta într-un adult timid, lipsit de încredere în forțele sale. Iată care sunt aceste greșeli, dar și cum le poți evita, astfel încât stima de sine a copilului tău să nu aibă de suferit!

Stima de sine are un rol important în evoluția individului, din copilărie și până la maturitate. Problemele la acest capitol pot genera o mulțime de nemulțumiri și scenarii neplăcute, de aceea părinții ar trebui să facă tot posibilul să crească copii cu încredere în propria persoană, care au șanse mai mari de reușită în viață.

Ce greșeli ale părinților pot afecta stima de sine a copiilor

Criticarea în mod repetat a copilului – mulți părinți cad în această capcană: când copilul greșește cu ceva, acesta e cel criticat, nu fapta greșită comisă. Dacă vrei să îl cerți pe cel mic, critică-i faptele, niciodată felul de a fi. În acest fel, nu favorizezi apariția problemelor la capitolul stimă de sine. Nu îi spune cât de dezamăgit ești de ce a făcut, ci mulțumește-te cu criticarea faptelor greșite.
Adoptarea unui stil prea sever, în care controlul e la putere – cu cât încerci să controlezi tot mai multe aspecte din viața copilului tău, cu atât mai puțină încredere va avea acesta pe viitor în propriile forțe. Dă-i senzația de libertate și ghidează-l din umbră – în acest fel, tu ești cel care deține controlul, însă el va crede ca este pe cont propriu și va avea mare încredere în el.
Perfecționismul – dacă setezi standarde prea înalte pentru cel mic, acesta se va simți copleșit și va avea senzația în permanență că te va dezamăgește. Deci nu e de mirare dacă apar probleme cu stima de sine la copiii cu părinți perfecționiști. Lasă-l pe cel mic să învețe din propriile greșeli, fără să pui o presiune uriașă pe el.
Comparațiile – una dintre cele mai teribile greșeli de parenting este aceea de a îți compara copilul cu altul. Fie că îl compari cu fratele său, cu un coleg ori cu un prieten sau chiar cu tine la vârsta sa, efectele acestei comparații pot fi devastatoare pentru unii copii. Cu toate că intenția adultului este de a îl motiva astfel pe cel mic, rezultatul poate fi invers, copilul având senzația că nu este suficient de bun.
Lipsa stimei de sine a părintelui – se știe deja că cei mici adoptă un comportament imitativ, așa că nu e de mirare că problemele de încredere ale părinților sunt preluate cu ușurință de către copii. Dacă te critici de față cu ei, dacă ești nemulțumit de cum arăți sau de realizările tale ori dacă te subestimezi și îți arăți slăbiciunile, copilul va proceda la fel, la rândul lui. Fă efortul de a îți rezolva propriile probleme cu stima de sine, dacă ai de-a face cu ele.
Lipsa de comunicare – e foarte important să ai o comunicare bună cu copilul tău. Află ce simte, arată că îți pasă de lucrurile prin care trece și încearcă să îi înțelegi alegerile. Dacă faci asta, cel mic va simți că e capabil să ia singur decizii.
Obsesia de a face tu toate lucrurile pentru el – unii părinți aleg să facă ei totul pentru puii lor. Ei bine, specialiștii susțin că această abordare este greșită întrucât determină copilul să se simtă incapabil și erodează stima de sine.
Laudele exagerate – da, poate sună ciudat, însă și laudele interminabile la adresa celui mic pot zgudui stima de sine, mai ales pe măsură ce copilul crește și înțelege că lucrurile nu stau chiar așa cum le prezinți tu. De pildă, dacă tu îi spui de când este foarte mic că e cel mai bun, atunci când un copil va face ceva mai bine decât el, stima sa de sine va fi profund afectată. E bine să existe un echilibru – copilul trebuie să fie și lăudat, dar trebuie să audă și că alți copii pot fi uneori mai buni în anumite domenii și nu este nimic în neregulă cu asta.
Protejarea excesivă a copilului – părinții hiperprotectori sunt cei care declanșează, fără să aibă habar, o sumedenie de probleme celui mic, din dorința de a îl proteja tocmai de aceste probleme. Dacă părintele nu lasă copilul să cadă, să sufere o dezamăgire, să se simtă nedreptățit – acesta se va transforma într-un adult dificil, cu probleme la capitolul de sine.
Victimizarea copilului – unii copii dezvoltă probleme la capitolul stimă de sine tocmai pentru că părinții îi programează să fie victime. De pildă, dacă celui mic i se va spune în copilărie “nu vei avea pantofi noi la școală pentru că noi suntem mai amărâți decât alți părinți”, acesta se va simți întotdeauna mai prejos decât alții.

De ce e important ca cel mic să aibă încredere în propria persoană

Un copil cu probleme la capitolul stimă de sine poate deveni prea critic cu el însuși, poate evita să încerce lucruri noi din teama de a nu da greș, se va îndoi de abilitățile și calitățile sale, se va simți întotdeauna mai puțin bun decât alți copii și va avea mereu sentimentul că eșecul e aproape.
Pe de altă parte, dacă cel mic are încredere în propria persoană, se va simți bine în pielea sa, va putea să se mândrească cu propriile realizări, va avea o părere bună despre el, dar și despre cei din jur, și va fi capabil să accepte eșecurile ca făcând parte din viață, fără să dramatizeze.
Încurajează-ți copilul să fie mai încrezător, arată-i că îl apreciezi indiferent de situație și nu îl face să se simtă vinovat pentru lucrurile care merg rău. Dacă te simți copleșit de această misiune, poți apela la ajutorul unui psihoterapeut, care te va ghida în funcție de personalitatea copilului tău. Este foarte important să știi ce îi priește copilului tău și să adaptezi metodele de parenting folosite la temperamentul său.