Este ușor să te îndrăgostești și să începi o relație, însă lucrurile se complică pe măsură ce timpul trece. Dacă pe unii parteneri timpul îi face să se apropie mai tare, în cazul altora lucrurile se petrec invers – după ce fluturii din stomac dispar, și armonia din relație dispare.

Există însă câteva obiceiuri pe care le au toate acele cupluri fericite la care te uiți cu admirație și cu un strop de invidie – iată care sunt acestea!

Obiceiuri pentru cupluri fericite

Comunicarea, viziunea similară asupra lumii, precum și iubirea sunt esențiale pentru o relație fericită, însă acestea nu se obțin fără niciun efort, ci uneori trebuie să le cultivi, să le întreții. Iar cuplurile care fac asta printr-o serie de obiceiuri pe care le-au deprins de-a lungul timpului, sunt mai împlinite pe plan sentimental și au o viață mai fericită. Iată care sunt aceste obiceiuri pentru cupluri fericite:

  1. Împartășesc același ritual la culcare

Studiile făcute pe această temă au scos la iveaă un lucru total neașteptat: împărtășirea ritualului de dinainte de culcare cu partenerul de viață contribue la fericirea conjugală. Așadar, partenerii care își fac duș, se spală pe dinți și se îmbracă în pijamale în același timp își întăresc astfel relația, sporind intimitatea dintre ei.

  1. Discută despre modul în care a decurs ziua lor

Partenerii care își povestesc la final de zi diverse situații întâmpinate pe parcursul zilei au o viață de cuplu mai satisfăcătoare decât cei care seara nu își fac deloc timp pentru alte discuții decât cele absolut necesare, ce țin de treburile casnice ori de educația copiilor. Faptul că simți nevoia să te destănui partenerului nu numai că te ajută să te descarci, însă și pe el îl face să se simtă important în viața ta.

  1. Se sărută de noapte-bună sau se îmbrățișează

Atingerile și menținerea unui contact fizic permanent mențin flacăra vie între parteneri, și nu este vorba numai despre contactul sexual. Partenerii fericiți în relație își încheie ziua cu un sărut și o îmbrățișare și își încep următoarea zi la fel.

  1. Se răsfață reciproc

Fericirea izvorăște adesea din lucrurile mici. Cei care sunt mulțumiți de viața de cuplu obișnuiesc să își răsfețe, când și când, partenerul cu mici gesturi care arată afecțiune. O cafea adusă pe noptieră dimineața, pregătirea unui sandviș într-o dimineață în care amândoi sunteți pe fugă și alte gesturi similare fac partenerul să se simtă iubit și apreciat. Dacă ambii parteneri au obiceiul să facă asemenea gesturi când și când, nu e de mirare că relația de cuplu este una bună.

  1. Nu se ceartă în dormitor

Dormitorul este locul în care nu trebuie să existe tensiuni și energii negative. Cuplurile fericite au obiceiul de a păstra discuțiile neplăcute în afara acestei încăperi. Așadar, certurile nu numai că nu au loc înainte de culcare, dar nu au loc nici în camera matrimonială. Acestea se petrec în spații precum bucătăria sau livingul și partenerii ajung la un acord înainte de a merge la culcare.

  1. Se bucură când se revăd

Partenerii care sunt fericiți în cuplu au obiceiul de a își manifesta bucuria ori de câte ori se regăsesc. Așadar, când ajung seara acasă, când se întâlnesc în oraș sau în orice alte situații în care sunt separați preț de câteva ore, aceștia se vor săruta și își vor arăta fericirea. Chiar dacă de multe ori nu ai dispoziția necesară pentru a face asta și ți se pare că nu este atât de important, vei observa că după ce îți formezi acest obicei, lucrurile vor veni de la sine.

  1. Își trimit mesaje pe parcursul zilei

În relații lungi, de multe ori partenerii renunță fără să își dea seama la micile gesturi. Însă cuplurile cu adevărat fericite au obiceiul de a își trimite zilnic mesaje. Chiar dacă nu este vorba despre mesaje importante, aceste mici “nimicuri” consolidează relația.

  1. Își fac complimente

Este foarte important ca partenerii să își facă reciproc complimente, mai ales dacă este vorba despre o relație de lungă durată. În acest fel, flacăra pasiunii este menținută aprinsă și nici nu apar probleme la capitolul stimă de sine. Femeile apreciază când bărbații observă, de exemplu, o schimbare de coafură, în timp ce bărbații se simt bine când femeia de lângă ei le complimentează ținuta aleasă sau o parte a corpului.

  1. Participă împreună la treburile casnice sau la îngrijirea copiilor

Multe probleme în relația de cuplu apar din cauză că unul dintre parteneri simte că tot greul este pe umerii săi, iar partenerul nu se implică suficient. În cuplurile fericite însă, partenerii fac totul împreună, începând de la curățenie și îngrijirea copiilor, până la luarea unor decizii ce țin de gospodărie.

  1. Desfășoară activități relaxante împreună

Partenerii care au lucruri în comun sunt mai mulțumiți decât cei care cu greu pot găsi activități pe placul amândurora. Pentru o viață de cuplu fericită, e important ca partenerii să își facă timp pentru activități precum vizionarea unui film, plimbatul câinelui în parc, gătitul, pescuitul sau orice alte activități preferă.

Fericirea în cuplu nu este ceva ce durează o veșnicie, ci trebuie să faci eforturi pentru a te bucura de ea. Oamenii de știință au făcut o mulțime de studii pentru a afla care este secretul unei relații de durată, care să ofere satisfacție ambilor parteneri. Rezultatele acestor studii arată că fericirea în cuplu poate fi menținută prin efort constant depus de ambele părți.

Bineînțeles, există o serie de caracteristici care contribuie la armonia dintre parteneri. De pildă, un studiu  făcut peste Ocean arată că persoanele care își consideră partenerul de viață cel mai bun prieten au șanse duble de a rămâne fericit în relație, comparativ cu persoanele care nu văd în partenerul de viață cel mai bun prieten. De asemenea, și apartenența la același grup de prieteni contribuie la trăinicia unei relații amoroase. O analiză făcută în anul 2013 de platforma Facebook arată că partenerii care au mulți prieteni în comun prezintă risc scăzut de a se separa.

Dacă tu și partenerul de viață vreți să rămâneți în relație dar aveți probleme, puteți apela la terapia de cuplu. Un terapeut vă poate ghida pe drumul cel bun.