Vrei să descoperi ce talent are copilul tău, pentru a îl încuraja să se dezvolte în acea direcție? Ei bine, există câteva ponturi care te vor ajuta să afli la ce este cel mic priceput.

De multe ori, părinții își doresc foarte tare ca cei mici să le îndeplinească propriile dorințe din copilărie, așa că îi încurajează într-o anumită direcție, fără să țină cont dacă cei mici au sau nu înclinație în acea direcție. În acest fel, copilul se frustrează pentru că nu este fericit cu ceea ce îl împinge de la spate părintele să facă, iar părintele se simte dezamăgit atunci când copilul nu are rezultate pe măsura așteptărilor sale. Este foarte important ca părintele să observe ce talent are copilul său, astfel încât să îl încurajeze în direcția corectă.

Iată ce poți face, în calitate de părinte, pentru a afla ce talent are copilul tău:

  1. Observă-l în timp ce se joacă

Privindu-l în timp ce se joacă poți observa multe lucruri care te vor ajuta să identifici talentele copilului. De pildă, unii copii preferă să se joace singuri, în timp ce alții caută compania altor copii. De asemenea, sunt copii care preferă să deseneze, în timp ce alții se joacă de-a teatrul ori se prefac că gătesc. Dacă cel mic se joacă în mod repetitiv într-un anumit fel, poate fi vorba despre o înclinație naturală pe care o are pentru acea zonă.

  1. Validează-i interesele

Mulți părinți au tendința de a își convinge copilul să o lase mai moale cu activități pe care ei le consideră inutile. Însă pentru copil e important ca interesele sale să fie validate, mai ales dacă se și pricepe la lucrurile pe care le face. De exemplu, dacă un băiețel petrece mult timp jucându-se jocuri video, este posibil să aibă un talent în zona de animație sau grafică și atunci ai fi păcat să nu își exerseze acest talent, în măsura în care poate la vârsta pe care o are. Așadar, în loc să îi atragă atenția că pierde prea mult timp cu jocurile video, părintele ar trebui să menționeze că a observat că cel mic este priceput la aceste jocuri.

Din orice activitate pe care o preferă copilul poți trage niște concluzii și astfel poți descoperi talente ascunse ale sale.

  1. Oferă-i copilului libertate

Copilul trebuie să se simtă liber să se exprime și să aleagă, fără ca parintele să îl influențeze într-o direcție sau alta. Dacă cel mic dorește să meargă la niște cursuri sau să se dezvolte într-o anumită direcție, încurajează-l chiar dacă ție nu ți se pare ca ar fi cel mai potrivit lucru pentru el. Explorând mai multe zone, cel mic își va da seama ce îl atrage cu adevărat, iar în acest fel și tu vei înțelege către ce zonă are talent.

  1. Ajută copilul să exploreze zonele de interes

Copiii au perioade și perioade. E posibil ca cel mic să îți spună astăzi că vrea să facă balet, iar mâine că vrea să cânte. Ajută-l să descopere zonele de interes în amănunt. De exemplu, dacă fetița ta îți spune că vrea să fie balerină, du-o la un spectacol de balet, pentru a îi oferi o privire de ansamblu asupra acestui domeniu. Pe de altă parte, dacă băiețelul tău îți spune că vrea să se facă jucător de baschet, cumpără bilete la un meci de baschet și mergeți împreună.

  1. Nu forța copilul să facă ceva ce nu îi place

Poate că îți dai seama că cel mic se pricepe la un lucru anume și ești convins că aceea este chemarea lui. Chiar dacă e așa, nu trebuie să împingi de la spate copilul în nicio direcție. Talentul nu este totul. Dacă celui mic nu îi face plăcere o anumită activitate, nu are sens să pui presiune pe el.

Pentru a te asigura că cel mic este atras în mod natural de o anumită activitate, urmărește următoarele semne:

  • Copilul pune întrebări despre activitatea respectivă și își manifestă interesul în mod repetat cu privire la aceasta;
  • Activitatea respectivă este considerată foarte distractivă de cel mic;
  • Poți convinge copilul să facă diverse lucruri pe care de obicei le evită, dacă îi promiți că veți dedica timp activității preferate.
  1. Nu te lăsa păcălit de eșecuri

Eșecurile sunt firești și fac parte din procesul de învățare și evoluție. Dacă cel mic întâmpină greutăți, nu înseamnă că nu este suficient de talentat, ci înseamnă mai degrabă că talentul este doar o componentă a succesului într-un domeniu, însă cel puțin la fel de necesară este și munca.

Dacă, de exemplu, copilul are talent la vioară, nu înseamnă că va excela din prima. Exercițiul și perseverența sunt elementele care completează talentul în orice domeniu.

  1. Dă-i voie copilului să renunțe

Părinții obișnuiesc să își încurajeze copiii să nu renunțe, mai ales la activitățile în care au investit timp și bani. Spre exemplu, dacă un băiețel la 5 ani vrea să cânte la pian, iar la 8 ani își dă seama că, de fapt, vrea să joace fotbal, mai mult ca sigur părinții îl vor încuraja să nu renunțe la pian pentru că au investit deja foarte mult în această activitate. Însă în acest fel e posibil ca băiatul să nu își asculte adevărata chemare, aceea de a juca fotbal, din dorința de a nu dezamăgi părinții. Riscul ca cel mic să nu exceleze niciodată la pian este extrem de mare în această situație.

Încurajează-ți copilul să fie perseverent și să nu renunțe cu una cu două, însă totodată oferă-i libertatea de a renunța dacă nu se simte satisfăcut. Ține cont de ce talent are copilul tău, dar și de dorințele sale.

  1. Păstrează-ți echilibrul

Părintele ar trebui să își arate bucuria atunci când copilul se pricepe la o anumită activitate, să îl felicite și să îi încurajeze. Însă dacă părintele exagerează la acest capitol va crea o presiune care e posibil să reducă din entuziasmul copilului.

  1. Întreabă-l, când și când, ce activități îi fac plăcere

În funcție de vârsta pe care o are copilul tău, răspunsurile pot fi mai mult sau mai puțin relevante, însă în mod cert foarte amuzante. Totuși, e necesar ca cel mic să simtă că e important pentru tine ca el să facă (și) ce îi place.

Încercând să ofere un răspuns la întrebarea ta, va reflecta asupra subiectului și va fi mai preocupat de activitățile care îi fac plăcere și la care simte că se pricepe.

  1. Fă-ți un obicei din a îi spune și arăta că toate în viață se obțin prin multă muncă

Nu e suficient să îi spui în mod repetat cât de talentat este, ci este necesar să menționezi și că munca este cea care îi va pune talentul în valoare. Altfel, copilul va fi dezamăgit dacă va avea observa că, în ciuda faptului că i se spune încontinuu cât de talentat este, rezultatele pe care le are nu sunt excelente. Subliniază importanța eforturilor depuse.