În plină pandemie de COVID-19, atenția la igienă este esențială. Spălarea mâinilor cu săpun și dezinfectarea suprafețelor trebuie să facă parte din rutina zilnică, dar ai mare grijă la gesturile pe care le faci, pentru ca măsurile tale de prevenție să nu fie în zadar.

Iată 11 moduri în care împrăștii germenii în casă și cum să eviți asta:

Deschizi plicurile imediat ce le primești

Virusurile și bacteriile pot rezista pe suprafețe până la trei zile, așa că dacă nu aștepți vești urgente, lasă-l într-un loc ferit câteva zile și deschide-l apoi. Dacă, însă, trebuie să îl deschizi imediat, spală-te pe mâini imediat și aruncă plicul, păstrând doar conținutul.

Deschizi coletele în casă

Mare grijă și atunci când primești colete! Dacă stai la curte, deschide-le afară, iar în apartament, desfă cutiile în holul de la intrare sau pe balcon. Aruncă imediat ambalajul la gunoi, iar apoi dezinfectează toate suprafețele cu care a intrat pachetul în contact și spală-te pe mâini.

Nu îți dezinfectezi telefonul la intrarea în casă

Folosind telefonul mobil atunci când ești la magazin sau în alte locuri aglomerate, ai mari șanse ca acesta să devină purtător de germeni. Așadar, ar fi bine să dezinfectezi telefonul atunci când ajungi acasă și, pe cât posibil, să eviți folosirea lui când ești afară, mai ales dacă e vorba de un drum scurt la magazin.

Îți atingi fața fără să te speli pe mâini

Ține minte să te speli pe mâini imediat ce ai intrat în casă, dar și dacă strănuți sau tușești în mână. De asemenea, trebuie să te speli pe mâini și după ce faci curat sau folosești obiecte pe care nu le-ai mai folosit de mult și s-a așezat praful pe ele. Obișnuiește-te să eviți să îți atingi fața, pentru că asta te va ajuta să te controlezi și când ieși la exterior, unde este interzis să faci acest lucru.

Nu te descalți la intrarea în casă

Descalță-te întotdeauna la intrare, preferabil în același loc, pentru a nu aduce mizeria de afară în casă. Ca o măsură extra de siguranță, poți să îmbibi preșul de la intrare în clor și să îți lași pantofii acolo.

Dacă te pregătești să pleci și te-ai încălțat, dar îți dai seama că ai uitat ceva în casă, este recomandat să te descalți, înainte să intri într-una din camerele tale.

Nu folosești corect mănușile de unică folosință

Este bine să porți mănuși afară, în special când știi că vei atinge multe suprafețe (cum ar fi la cumpărături), dar imediat ce ai ajuns acasă, trebuie să le scoți și să le arunci. Ai grijă să le dai jos fără să atingi exteriorul, trăgând de partea interioară de la încheietură și întorcându-le pe dos. Spală-te imediat pe mâini.

În casă trebuie să porți mănuși de menaj doar când faci curat, iar după folosire, să le dezinfectezi sau să le arunci, în funcție de indicațiile după ambalaj.

Nu folosești haine de casă

Când te întorci de afară, printre primele lucruri pe care trebuie să le faci este să îți schimbi hainele. Acestea intră în contact direct cu suprafețe contaminate, iar germenii se transferă pe ele și pot ajunge ușor în locuința ta. De aceea, este bine să te asiguri că în casă porți haine pe care nu le-ai purtat afară. După ce te schimbi de hainele de exterior, pune-le direct la spălat sau, cel puțin, lasă-le la aerisit în balcon minimum trei zile.

Nu dezinfectezi conținutul portofelului sau genții

Asigură-te că dezinfectezi obiectele din geantă, portofel sau buzunar înainte să le pui pe o suprafață din casă, pentru a evita să o infectezi și pe aceasta cu germeni din exterior.

Folosești aceeași cârpă pentru a curăța toate suprafețele

Când faci curățenie generală, te ajută să folosești lavete speciale pentru curățenie, care sunt făcute să rețină murdăria și germenii mult mai bine decât cârpele din bumbac și să le schimbi când treci de la o suprafață la alta sau când observi că s-au murdărit.

Nu schimbi suficient de des apa sau capătul mopului

Asigură-te că apa cu care speli pe jos este în permanență curată și că înlocuiești suficient de des capătul de mop, altfel vei muta pur și simplu mizeria dintr-o parte în alta. În plus, poți alege o găleată de mop cu centrifugă, care asigură o stoarcere puternică.

Nu folosești un aspirator cu filtru HEPA

Pentru o curățenie bună, ar trebui să investești într-un aspirator cu filtru HEPA. Acestea sunt cele mai eficiente tipuri de filtre, făcute să rețină praful, mizeria, bacteriile și sporii din casă. Dacă alegi unul care poate fi folosit pe mai multe suprafețe, vei igieniza casa cu ușurință.