Dacă te-ai întrebat vreodată cum poți lucra mai eficient în gospodărie, citește mai jos o listă de 20 de greșeli pe care să le eviți în timpul curățeniei.

Cureți vasele fără să le înmoi

Dacă nu lași vasele la înmuiat, înainte de a le spăla, s-ar putea să fii nevoită să muncești de două ori. În prima etapă, ajuți la dezlipirea resturilor de mâncare, iar în a doua etapă, elimini toate impuritățile. Vei curăța oalele și farfuriile mult mai repede și vei avea timp să faci alte lucruri.

Cureți suprafețele inoxidabile cu un produs greșit

Suprafețele din material inoxidabil sunt sensibile și predispuse degradării, așa că că trebuie tratate cu delicatețe. Folosește doar apă cât mai fierbinte pentru a le curăța, fără a adăuga un produs chimic, posibil coroziv, iar dacă e nevoie, repetă curățarea de câteva ori pe aceeași suprafață. Dacă, totuși, suprafața nu se curăță, poți încerca să folosești un amestec de apă cu săpun în care să înmoi laveta înainte să ștergi suprafața respectivă.

Folosești o substanță nepotrivită pentru suprafețele de granit

Produsele prea acide sau corozive pot distruge suprafețele poroase, de granit. Același lucru este valabil și dacă folosești o soluție bazată pe oțet sau zeamă de lămâie, acțiunea lor fiind la fel de agresivă. Pentru a nu distruge materialul, folosește o soluție formată dintr-o linguriță de detergent pentru vase și 500 de ml de apă.

Cureți geamul înainte de a curăța ramele

Dacă vei curăța mai întâi geamurile, iar abia apoi ramele, riști ca o parte din murdăria de pe rame să cadă pe geamuri și să le murdărească iar. Spală geamurile cu o lavetă diferită de cea cu care ai șters ramele, pentru a evita mutarea depunerilor de pe o suprafață pe alta.

Folosești mașina de spălat vase la o temperatură joasă

În special în timpul pandemiei de CoVid-19, este bine să cureți și să dezinfectezi vasele cu atenție. Specialiștii spun că cele mai multe bacterii și virusuri nu rezistă la temperaturi ridicate. De exemplu, bacteria E-coli se poate dezvolta în apă și la 37 °C, dar la 45°C prezența acesteia scade semnificativ. În același timp, dacă folosești apă fierbinte, vei îndepărta grăsimea mult mai ușor.

Nu insiști asupra depunerilor de calcar din cada de baie

Pentru a curăța în mod eficient petele și depunerile de calcar de pe cada de baie, este nevoie să insiști atunci când le cureți. Simpla pulverizare a unei substanțe de curățare nu te va ajuta să scapi de ele. Este necesar să folosești un burete de sârmă și produse mai puternice de curățat.

Folosești prea mult spray de curățare pe geamuri sau oglinzi

Nu este nevoie să folosești prea mult lichid, oricât de murdare ar fi aceste suprafețe. Concentrează-te pe zonele în care există stropi de murdărie și apoi întinde substanța pe toată suprafața, folosind mișcări circulare și o cârpă din micro-fibră.

Ștergi oglinzile având lumina aprinsă

Uneori poate părea că mai multă lumină te va ajuta să observi mai bine petele de pe suprafețele vitrate. Însă, vei observa că o lumină artificială se va reflecta în oglindă și va ascunde petele. Pentru cele mai bune rezultate, încearcă să cureți oglinzile într-un moment al zilei când pătrunde suficientă lumină naturală în cameră.

Nu folosești toate accesoriile aspiratorului

Aspiratorul este, în general, prevăzut cu o serie de accesorii, așa că nu uita să le folosești pe toate. Fiecare accesoriu care se află în dotarea aspiratorului te ajută diferit – acces în colțuri, suprafețe greu de curățat, materiale care necesită o perie specială de curățare etc. Mai mult decât atât, riști să strici aspiratorul, dacă nu folosești accesoriul adecvat pentru acțiunea la care îl supui.

Nu cureți covorul uniform

Cea mai eficientă variantă este să nu aspiri în criză de timp! Deplasează încet periile și aspiră în profunzime fiecare suprafață, pentru a lua toate reziduurile.

Folosești aspiratorul într-o singură direcție

Dacă aspiri înainte și înapoi, revenind în aceleași zone, vei trage tot praful și alte resturi care rămân în urmă. Aplică acest sfat mai ales când vine vorba de covoare. Permiți, astfel, curentului de aer să pătrundă printre toate fibrele covorului și să aspire în profunzime.

Cureți praful cu lumina aprinsă

Este mai greu să observi praful de pe suprafețe când ții lumina aprinsă, deoarece se poate reflecta pe mobilă sau pe alte suprafețe și nu vei vedea praful. Cel mai bine este, ca și în cazul oglinzilor, să faci curățenia în timpul zilei, folosind lumina naturală care intră în cameră.

Cureți praful de jos în sus

Dacă ștergi o mobilă cu mai multe rafturi, va trebui să începi de sus în jos. Același lucru se aplică și în cazul părților superioare ale dulapurilor sau altor mobile înalte.

Cureți praful după ce folosești aspiratorul

Chiar și între treburile gospodărești trebuie să păstrezi o anumită ordine! Praful trebuie șters înainte de a aspira, pentru a nu arunca praf pe podeaua pe care tocmai ai curățat-o. Începe să ștergi praful, apoi curăță podeaua. Așa te asiguri că în urma ta nu mai rămâne nicio urmă de murdărie.

Folosești același produs de curățat podeaua, indiferent de tipul suprafeței

Atunci când alegi produsul de curățare, verifică să fie potrivite pentru tipul de suprafață pe care vrei să îl cureți și ai grijă să respecți nivelul de diluare pentru fiecare. Pentru o suprafață de lemn (dușumea, parchet etc) poți adăuga mai multă apă, dar nu extrem de multă, pentru a nu îmbiba lemnul în apă și să provoci putrezirea acestuia. În schimb, pentru gresie sau altă suprafață dură este indicată o concentrație mai mare de soluție de curățat și mai puțină apă.

Începi curățenia generală cu baia

Când faci curățenie generală, ține minte să nu cureți prima dată baia. Curățând în toată casa, vei avea de aruncat apa murdară din găleata de mop, vei curăța lavetele folosite în chiuvetă și vei murdări la loc baia. Dacă o lași la final, te asiguri că toată casa rămâne curată.

Folosești apă călduță pentru a curăța cada

Dacă folosești produse de curățat, un burete de sârmă sau o perie dură și nu reușești să îndepărtezi petele din cada de baie, poate că trebuie să crești temperatura apei. Pentru a lucra mai ușor cu apa fierbinte, utilizează mănuși groase de menaj și o perie de sârmă, cu coadă lungă, pentru a minimiza contactul direct cu apa.

Sortezi hainele pentru spălat doar în funcție de culoare

Fiecare obiect vestimentar are indicații specifice pentru curățare pe etichetă. Ține cont de aceste specificații și separă hainele în funcție de ele. Astfel, ccele care se spală la 30°C trebuie curățate într-o altă categorie decât cele care se spală la 60°C. Același lucru se aplică și pentru numărul de rotații al mașinii de spălat.

Lași hainele ude în mașina de spălat

Din păcate, e foarte ușor să uiți hainele în mașina de spălat, după ce s-a încheiat programul de curățare. Ai mai multă grijă la acest aspect, pentru că mirosul neplăcut care rămâne impregnat e dificil de scos. Totodată, în acel mediu umed, bacteriile se pot dezvolta mult mai ușor, iar hainele proaspăt spălate riscă să nu mai fie igienice.

Adaugi balsamul de rufe în primul ciclu de spălare

Dacă ai o mașină de spălat care nu este prevăzută cu un compartiment separat pentru balsam și îl adaugi la prima spălare, acesta va dispărea din țesătură implicit cu prima clătire și următoarele etape ale spălării. Pentru un efect de durată, adaugă balsamul de rufe la ultima clătire.