Florile aduc bucurie în orice casă, de aceea e frumos când mergi în vizită să oferi un buchet de flori gazdelor. Chiar și pentru tine, acasă, e indicat să cumperi din când în când câte un aranjament floral care să înveselească atmosfera. Există însă anumite flori toxice, pe care e indicat să le eviți dacă nu vrei să ai probleme – iată care sunt acestea!

Orice floare este frumoasă, însă pe cât de frumoase sunt unele, pe atât de toxice pot fi. Florile toxice ar trebui evitate mai ales dacă ai copii sau animale de companie, care ar putea să ingereze părți din petale, frunze sau tulpina.
Iată care sunt florile toxice pe care nu ar trebui să le cumperi niciodată:

Hortensia

Hortensiile sunt la modă acum, așa că se regăsesc adesea în buchetele și aranjamentele din florării. Acestea pot fi achiziționate și în ghiveci, sub formă de plantă de apartament sau de grădină.
Este important însă să știi că hortensia conține un derivat al cianurii, iar dacă este ingerată în cantități mari de către copii sau animale de companie, poate pune viața acestora în pericol. Adulții pot experimenta simptome precum vărsăturile, diareea ori letargia dacă din greșeală ingerează părți din hortensie.

Azaleea și rhododendronul

Florile acestor plante sunt otrăvitoare pentru animalele de companie, declanșând o serie de simptome precum greață, vărsături, dureri abdominale și probleme de respirație dacă sunt consumate de către o pisică, un câine sau alt animal de companie.

Lăcrămioarele

Lăcrămioarele sunt plante extrem de frumoase, parfumate, firave și… otrăvitoare. Acestea conțin substanțe active care pot afecta sistemul cardiac, cauzând simptome precum vărsăturile, halucinațiile, încetinirea ritmului cardiac și nu numai. Din fericire, substanțele toxice din aceste flori sunt absorbite treptat în organism, ceea ce înseamnă că dacă se intervine medical rapid, efectele adverse sunt reduse.

Calele

Chiar dacă frunzele acestor flori sunt comestibile dacă sunt gătite în prealabil, unele părți din cale conțin cristale de oxalat de calciu, ceea ce înseamnă că sunt toxice. În urma ingerării acestor părți pot apărea manifestări precum umflarea buzelor, a limbii precum și a căilor respiratorii. Acest lucru este valabil atât pentru copii și adulți, cât și pentru animalele de companie, deci e mai bine să nu ții cale în casă.

Floarea miresei

Floarea miresei se regăsește în multe buchete de flori și aranjamente florale, însă ceea ce puțini dintre noi știu este că e toxică. În tulpină, frunze și flori se regăsesc substanțe otrăvitoare, care pot provoca simptome precum iritațiile cutanate, vărsăturile sau diareea.
Copiii, adulții, câinii și pisicile sunt în pericol de otrăvire dacă din greșeală consumă părți din floarea miresei.

Riscurile la care te expui când ingerezi o anumită plantă diferă de la un individ la altul, în funcție de mai multe criterii precum vârsta, problemele de sănătate și, cel mai important, cantitatea de substanțe toxice ingerată. Dacă tu, copilul tău sau chiar animalul de companie ingerați din greșeală anumite flori, fă poză acestora și mergi de urgență la medic dacă apar manifestări neplăcute, care sugerează otrăvirea.
Dacă primești buchete care conțin una sau mai multe dintre florile enumerate mai sus, ține-le departe de animalele de companie și de copii, asigurându-te ca nu pot fi consumate.

Ce flori nu sunt dăunătoare, ba chiar sunt benefice dacă sunt ingerate

Așa cum există flori otrăvitoare, există și flori care pot fi consumate fără probleme, ba chiar au unele beneficii pentru organism – iată despre ce flori este vorba:
• Lavanda – are efecte relaxante și poate fi folosită în ceaiuri, deserturi, siropuri și nu numai.
• Trandafirii – există peste 150 de specii de trandafiri și toate sunt comestibile. Petalele acestora sunt aromate și pot fi consumate ca atare ori în limonade, alte băuturi sau deserturi.
• Mușețelul – florile de mușețel pot fi folosite pentru aranjamente florale, iar vestea bună este că acestea nu numai că miros foarte bine, însă totodată combat anxietatea și sporesc calitatea somnului.

Trebuie să fii foarte atent la florile pe care le cumperi, mai ales dacă ai copii mici, care mănâncă orice au la îndemână. Pentru a te asigura că nu expui copiii și animalele de companie niciunui risc, e bine să achiziționezi flori care se pot mânca.