Despre psihoterapie, părerile românilor sunt împărțite – în timp ce vârstnicii nu înțeleg exact cum te poate ajuta un psiholog să îți rezolvi problemele, tot mai mulți tineri aleg să meargă la terapie, dar și să vorbească deschis despre asta. Tulburările de sănătate mintală sunt mult mai acceptate în zilele noastre, decât erau cu 10-20 de ani în urmă. Chiar și așa, încă mai există idei preconcepute cu privire la consilierea psihologică și cei care apelează la această formă de terapie.
Anxietatea și depresia sunt pricipalele probleme care trimit oamenii la psihoterapie. Suicidul este a doua cauză de deces în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 15-29 de ani, potrivit Organizației Mondiale pentru Sănătate (n.r. OMS). Mai mult decât atât, persoanele care au probleme psihice serioase sunt mai expuse riscului de moarte prematură.
Psihoterapia poate fi utilă în diagnosticarea și tratarea tulburărilor psihice, fie că vorbim despre probleme din spectrul anxietății sau depresiei, fie că vorbim despre dependențe sau de tulburări de personalitate. Totodată, însă, consilierea psihologică poate fi folosită și în scopuri de dezvoltare personală, nu numai pentru tratarea unor tulburări evidente. Cu ajutorul unui psiholog, poți învăța să faci față mai ușor situațiilor dificile, poți estompa anumite trăsături care nu te avantajează, la fel cum poți căpăta cunoștințele necesare pentru a îți îmbunătăți relațiile cu cei din jur.
Cuprins articol
5 mituri despre psihoterapie, DEMONTATE
-
Terapia este pentru nebuni – FALS!
Din păcate, stigma din jurul tulburărilor mintale încă mai există, mai ales în rândul celor trecuți de vârsta de 50 de ani, obișnuiți să ascundă problemele de acest gen, care erau pe vremuri considerate rușinoase. Din cauza acestei idei preconcepute, multe persoane se chinuie pe cont propriu cu probleme precum depresia ori anxietatea, în loc să ceară ajutor de specialitate și să își îmbunătățească semnificativ calitatea vieții.
Vestea bună este că, pe măsură ce vorbim mai des despre sănătatea mintală, ne acomodăm tot mai bine cu problemele de acest gen și le acceptăm ca făcând parte din normalitate. Iar acceptarea este primul pas către vindecare.
-
Trebuie să îți rezolvi singur problemele – FALS!
De mici suntem încurajați să ne rezolvăm singuri problemele și să nu atragem atenția asupra lor. Însă terapia nu este un moft – așa cum avem nevoie de medici pentru tratarea bolilor fizice, avem nevoie și de specialiști pentru rezolvarea problemelor mintale.
-
Psihoterapia este la modă, dar nu te ajută cu nimic – FALS!
Oamenii au tendința de a considera terapia un moft, o modalitate de a atrage atenția celor din jur ori de a fi în pas cu moda. Total greșit – dacă apelezi la consilierea psihologică înseamnă că ai înțeles că ai nevoie de ajutor de specialitate pentru a face față mai ușor problemelor cu care te confrunți, indiferent de natura lor.
-
Nu am probleme, deci nu am nevoie de terapie – FALS!
Nu este obligatoriu să ai probleme care se manifestă în mod evident pentru a avea nevoie de terapie. Poate că nu ai atacuri de panica, însă din cauza unor traume din copilărie, ai tendința de a dezvolta dependență de persoanele din jur. Ori poate că anumite probleme de comunicare pe care le ai îți afectează relațiile cu cei din jur. Ideea este că nu trebuie neapărat să apară semne sau simptome evidente pentru a te hotărî să apelezi la ajutorul unui psihoterapeut.
-
Nu are sens să faci psihoterapie când poți lua pastile – FALS!
Probabil unui dintre cele mai răspândite mituri când vine vorba despre depresie. Este adevărat că în caz de depresie severă, tratamentul medicamentos este indispensabil. Însă terapia făcută în paralel este cea care poate trata cauza, nu manifestările depresiei. Spre deosebire de tratamente pe bază de anxiolitice și antidepresive, psihoterapia nu are efecte adverse, nu creează dependență și totodată este cea care vine la pachet cu un risc mai mic de recădere.
Pe 10 octombrie, în fiecare an, celebrăm Ziua Mondială a Sănătății Mintale, cu scopul de a crește gradul de conștientizare și educare a populației cu privire la sănătatea mintală. În contextul pandemiei de Covid-19, aceastei zile ar trebui să îi acordăm și mai multă atenție.
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat cu acest prilej: „Pandemia provocată de noul coronavirus a produs multe schimbări în viața noastră din punct de vedere medical, dar și social și economic. Într-o astfel de perioadă cu numeroase provocări este nevoie, mai mult ca oricând, de echilibru și păstrarea sănătății mentale. În perioada următoare va fi nevoie de măsuri noi concretizate în programe și investiții pentru îmbunătățirea accesului populației la servicii de îngrijire a sănătății mintale”.
Dacă te întrebi ce poți face tu, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății Mintale, răspunsul este simplu: apelează la un psiholog dacă te simți copleșit de gândurile pe care le ai, dacă tristețea și îngrijorarea nu îți dau pace ori dacă, pur și simplu, vrei să devii mai bun pe zi ce trece. De asemenea, dacă observi că cineva din cercul tău de apropiați prezintă semne sau simptome care indică o tulburare psihică, arată-i că îi ești alături și convinge-l să apeleze la un specialist.
Comenteaza