Există greșeli de parenting care pot avea urmări serioase asupra imaginii de sine a celor mici. Stima de sine crescută a copilului poate garanta succesul acestuia ca adult, în timp ce lipsa încrederii în propriile forțe poate sabota evoluția acestuia.
Iată ce greșeli de parenting faci și au un efect distructiv asupra stimei de sine a copilului, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung:
- Îți lași copilul să fugă de responsabilități
Poate ai senzația că dacă nu îți responsabilizezi copilul prin treburi casnice, îl ocrotești. Ei bine, specialiștii sunt de părere că e important pentru cel mic să aibă sarcini în gospodărie, bineînțeles adaptate vârstei sale, întrucât în acest fel acesta se va simți capabil și competent, ceea ce înseamnă că stima sa de sine va crește.
Dacă îi permiți în mod constant copilului să fugă de responsabilități (închizi ochii când nu își strânge jucăriile, îi dai voie să se ducă la școală cu temele nefăcute), stima sa de sine va fi afectată pe termen lung.
- Îl critici prea des
Criticile pot fi constructive pentru copii, însă atunci când sunt prea dese ori nu sunt formulate cum trebuie, pot distruge stima de sine a acestora.
Atunci când copilul tău greșește, critică fapta comisă, nu pe el. Explică-i acestuia cu cuvinte bine alese de ce a procedat greșit.
- Îl lauzi prea des
Laudele sunt benefice pentru stima de sine, însă cu măsură. Dacă îl lauzi indiferent de lucrurile pe care le va face, copilul nu va simți că eforturile sale sunt apreciate. De fiecare dată când face un lucru bun, apreciază efortul și spune-i cât de mândru ești pentru reușita sa.
- Îl protejezi de propriile emoții
Părinții au tendința de a interveni ori de câte ori copilul este trist sau nervos, făcând eforturi să îi schimbe dispoziția în bine. Ei bine, pentru dezvoltarea stimei de sine e important să reacționăm așa cum trebuie la emoțiile celui mic. Concret, e bine să îți lași copilul să trăiască și emoțiile negative. Poți să îi explici copilului că este normal să se simtă în felul în care se simte și să îl ajuți să identifice factorii declanșatori. Nu înlătura factorii cu pricina, ci învață-l pe cel mic și își accepte trăirile și să le facă față. În acest fel, el se va simți mai stăpân pe sine.
- Ești genul de părinte hiperprotector
De multe ori, pentru a își controla mai bine propria anxietate, părinții au tendința de a își proteja în exces copilul. Însă menținerea copilului departe de orice pericol îl transformă pe acesta într-un neputincios.
Părintele trebuie să își asume rolul de ghid, nu pe cel de protector, mai ales după o anumită vârstă, când cel mic este capabil să își poarte de grijă. Făcând față provocărilor pe cont propriu, chiar dacă sub supravegherea părintelui, copilul va câștiga încredere în forțele sale.
- Ai așteptări prea mari de la copil
Perfecționismul părintelui poate cauza mari probleme la capitolul stimă de sine al copilului. Este benefic să ai așteptări de la copilul tău, însă dacă ceri prea mult de la acesta, se poate simți copleșit, iar efectul poate fi invers – nu se va mai simți deloc motivat, având senzația că nu este suficient de bun încât să reușească.
Este bine să setezi așteptări pe termen lung, dar totodată să îi oferi celui mic task-uri punctuale, pe care le poate îndeplini treptat. Dă-i voie celui mic să experimenteze și eșecuri și nu îl critica prea tare atunci când nu reușește ce îți doreai.
- Îl pedepsești, dar nu îl disciplinezi
Copilul trebuie să fie învățat că faptele sale au consecințe. Este însă o mare diferență între pedepse și disciplină, mai ales atunci când vorbim despre impactul acestora asupra stimei de sine a celui mic.
Copiii disciplinați vor trage, atunci când greșesc, următoarea concluzie: “Am făcut o alegere greșită”. Pe de altă parte însă, copiii obișnuiți cu pedepsele vor avea tendința să gândească: “Sunt o persoană rea/ nepricepută”. Așadar, disciplina contribuie la consolidarea stimei de sine, în timp ce pedepsele pot cauza probleme la acest capitol.
Indiferent de strategiile prin care alegi să îi cultivi celui mic stima de sine, trebuie să înțelegi un lucru: atâta timp cât tu, în calitate de părinte, ai probleme cu încrederea în propria persoană, mai mult ca sigur și cel mic va dezvolta asemenea probleme. Copiii au tendința să imite ce fac adulții și fac mai degrabă ce văd, decât ce li se spune. Dacă vrei să îl ajuți într-adevăr, trebuie să îți rezolvi aceste probleme. Apelează la ajutorul unui terapeut pentru a îți rezolva problemele cu stima de sine și abia apoi poți lucra la cea a copilului tău.
Vorbește despre tine, de față cu cel mic, folosind numai cuvinte cu conotații pozitive. Nu te critia prea dur, nu evidenția defectele, ci pune întotdeauna accentul pe calitățile pe care le ai. Arată empatie și compasiune față de tine și față de cei din jur, pentru ca cel mic la rândul lui să învețe să se accepte și să se iubească, cu slăbiciunile sale. Un copil cu stimă de sine crescută se va simți capabil și competent și va avea rezultate mai bune decât un copil care nu are încredere în el.
Dacă cel mic are probleme evidente cu stima de sine scăzută, e bine să apelezi la ajutorul unui psiholog înainte ca lucrurile să se agraveze. Câteva sesiuni de consiliere psihologică, precum și sprijinul părinților, pot remedia această problemă. Bineînțeles, este important să te străduiești și să nu comiți cele 7 greșeli de parenting prezentate în acest articol.
Comenteaza