Intuiția este acea voce din capul nostru care ne ghidează acțiunile – instinctul de bază care parcă știe ce e bine sau rău pentru noi, când nici noi nu putem explica cu exactitate motivul. Ajungem să îl ignorăm uneori în defavoarea unori decizii calculate, care par mai potrivite.

Nu e absolut nimic greșit în a te ghida după logică și acțiuni gândite în avans, însă poate fi nenatural să ignorăm total acest instict și să nu îl urmăm – nu e supranumit întâmplător al șaselea simț.

Te învață respectul de sine

În momentul în care îți asculți vocea interioară într-o situație în care te simți presat de factori externi – persoane care vor să ia o decizie în locul tău, nevoia de a mulțumi pe alții – ajungi să ai mai multă încredere în tine și să crezi că deciziile pe care le iei sunt corecte pentru tine.

Majoritatea instinctelor de bază vin cu o nevoie de a le urma, lucru care este posibil în majoritatea cazurilor. Dacă urmezi acest al șaselea simț, înseamnă că începi să ai încredere în vocea ta interioară și să nu mai dai crezare opiniilor celorlalți.

Te ajută să iei decizii rapide

Timpul este o resursă ușor epuizabilă. Dacă îți asculți prima intuiție când ești pus în fața unei decizii, salvezi timp și nu te stresezi prea mult cu toate variantele posibile dintre care poți alege – lucrezi astfel și la gândirea intuitivă.

Experiențele ajută la formarea intuiției

Aceasta nu este doar un instict animalic pe care trebuie să învățăm să-l controlăm, ci se formează în baza lucrurilor pe care le-am văzut, auzit și trăit. Provine din experiențele cu ceilalți, diverse cunoștințe pe care le-am pus cap la cap și lucruri pe care le observă subconștientul. Există un motiv pentru care acest instinct devine mai precis odată cu trecerea anilor – învățăm de la noi înșine cum să acționăm și reacționăm în baza a ceea ce s-a întâmplat în trecut.
Putem lucra la asta prin socializarea cu oameni noi și diverși pentru a învăța noi tipologii de oameni și prin ascultarea poveștilor și experiențelor lor.

Poți învăța ceva din orice

Chiar dacă sunt situații în care urmarea intuiției s-a dovedit a nu fi cea mai bună decizie, putem interpreta asta ca o experiență de învățare.
Trebuie să iei în considerare situațiile în care ai avut dreptate și să vezi cum poți să te îmbunătățești pentru o situație viitoare.

Îți arată puterea interioară

Atunci când ești copleșit de o situație sau ai anxietate, există o voce fermă în capul tău care îți spune că o poți depăși.
Este din ce în ce mai greu să ne ascultăm vocea interioară când sunt atât de mulți factori în jur care să ne distragă și care ne provoacă panică și stres. Am fost învățați să gândim lucrurile înainte și să nu fim impulsivi, însă adesea, acest prim impuls de a face un lucru într-un anumit fel este exact vocea interioară de care avem nevoie pentru a depăși o situație.

Îți deschide noi orizonturi

Merge mână în mână cu luarea rapidă a deciziilor. În momentul în care îți asculți instinctul în ceea ce privește o oportunitate de angajare sau un potențial partener și iei o decizie hotărâtă, economisești timp și îți faci loc pentru noi oportunități în viața ta.

Atunci când pur și simplu știi – că cineva nu e potrivit pentru tine sau că vei fi nefericit într-un apartmanent pe care îl vizionezi (dar care poate are sens să-l închiriezi), poți trece mai departe și te poți concentra pe lucruri și experiențe noi care pot intra în viața ta.

Dacă simți nevoie de mișcare, dar îți spui că nu ai timp pentru asta în programul tău, este instinctul tău care îți comunică că ai o nevoie – dă-i o șansă, vezi ce se poate întâmpla.

Îți spune în cine să ai încredere

Ți s-a întâmplat să cunoști o persoană și să ai acea conexiune instantă cu ei? Sau dimpotrivă, să întâlnești pe cineva și să nu îl simpatizezi deloc?

Este al șaselea simț care interpretează anumite semne pentru tine. Ai încredere în gândurile tale și acordă o șansă persoanelor care par potrivite în viața ta, sau alocă mai puțin timp celor a căror prezență nu mai este benefică pentru tine.

Te ajută să rămâi autentic

Deciziile pe care le iei, de la felul în care te îmbraci până la felul în care te comporți și rostești cuvintele sunt toate părți definitorii ale personalității tale. Așadar, va fi foarte evident când începi să deraiezi de la felul în care ești tu pentru a le face altora pe plac.

Ascultarea intuiției are un rol crucial în calitatea de a fi original și tu însuți. Deciziile pe care le faci trebuie să fie ale tale și nu ale altor persoane care își pot pune amprenta asupra tine.

Te menține independent

Asumarea lucrurilor pe care le facem ne oferă capacitatea de a învăța din greșeli și de a ne perfecționa. Dacă îți asculți instinctul și știi că ai făcut o alegere pe care nu o poți pune pe umerii altcuiva, îți oferă independența de a decide pentru tine și de a te perfecționa.

Ești astfel singura persoană responsabilă pentru alegerile tale și devii mai conștient de tine însuți.
Așadar, instinctul este cel mai important într-o lume în care toți simt nevoia să îți dicteze ce să faci și care crede că știe ce este mai bine pentru tine.

La sfârșitul zilei, tu rămâi singura persoană pentru care tot ce faci este vital, iar ascultarea instinctului este crucială pentru a rămâne în contact cu propria ta persoană.