Burta umflată poate să fie rezultatul unei indigestii, însă poate avea și cauze medicale mai serioase. Iată care sunt cele mai frecvente cauze ale acestui simptom!

Senzația de burtă umflată, adică balonarea, este extrem de inconfortabilă, însă de cele mai multe ori nu are o cauză îngrijorătoare.

Burta umflată: 15 cauze frecvente 

  1. Acumularea de gaze în stomac și intestine

Principala cauză a balonării este aceasta. Dacă burta umflată apare din cauza acumulării de gaze, mai mult ca sigur apar simptome asociate precum: flatulența, zgomotele intestinale, greața sau eructațiile, dar și disconfortul sau durerile abdominale.

Unele alimente precum broccoli, varza sau conopida pot cauza acumularea de gaze, însă și probleme precum infecțiile la nivelul stomacului, indigestia sau boala Crohn pot fi responsabile pentru gazele în exces din sistemul gastrointestinal.

  1. Indigestia

Burta umflată poate apărea și pe fondul unei indigestii cauzate fie de consumul excesiv de alimente sau alcool, fie de unele medicamente agresive cu mucoasa stomacului.

  1. Consumul excesiv de sare

Sarea în exces favorizează reținerea apei în țesuturi, așa că să nu te mire dacă aceasta este de vină pentru umflarea burții tale.

  1. O masă prea copioasă

Probabil că sună banal, însă prea multă mâncare consumată la o singură masă te poate face să ai burta umflată. Imaginează-ți că stomacul tău are dimensiunea pumnului strâns – acum înțelegi de ce, când mănânci o cantitate mare de alimente, ți se umflă zona abdominală?

  1. Consumul de băuturi carbogazoase

Bulele de acid din băuturile carbogazoase pot fi, de asemenea, de vină pentru umflarea burții. Dacă ai probleme cu balonarea, indicat ar fi să renunți la consumul băuturilor acidulate, fie că vorbim despre apă, sucuri sau băuturi alcoolice.

  1. Ritmul alert în care mănânci

Când înfuleci alimentele, înghiți, pe lângă mâncare, și mult aer. Odată ajuns în intestine, acest aer te balonează și îți cauzează disconfort gastric. Încearcă să mănânci în tihnă, să mesteci cu atenție și abia apoi să înghiți. În acest fel îți vei da seama și că te-ai săturat în momentul oportun și dispare, astfel, riscul de a mânca prea mult.

  1. Constipația

Burta umflată poate să apară și din cauza constipației. Nu este anormal să ai această problemă ocazional, însă dacă persistă o perioadă îndelungată, este nevoie să mergi la medic, pentru că poate fi vorba despre o problemă mai gravă de sănătate.

  1. Intoleranța la lactoză

Această intoleranță se manifestă prin balonare, flatulență, diaree și disconfort sau dureri în zona abdominală. Simptomele apar în urma consumului produselor lactate, fie că vorbim despre lapte sau brânză, fie că ne gândim la înghețată și alte deserturi cu lapte.

  1. Alte intoleranțe alimentare

Și alergia la gluten sau boala celiacă pot fi responsabile pentru burta umflată. Aceste intoleranțe alimentare se manifestă adesea și prin crampe abdominale și diaree.

  1. Menstruația

În perioada premenstruală, dar și la menstruație, organismul femeii reține mai multă apă și astfel apare balonarea. De aceea burta este mai umflată în zilele deficile ale lunii. Sportul poate contribui la combaterea acestei probleme.

  1. Multiplicarea necontrolată a bacteriilor din intestinul subțire

Bacteriile din intestine sunt de ajutor organismului, contribuind la digestie. Lucrurile se complică, însă, când acestea se multiplică în mod necontrolat și apar simptome precum balonarea, diareea și carențele alimentare. Medicul este cel în măsură să depisteze și să trateze o asemenea problemă.

  1. Infecție la nivelul stomacului

Unele infecții stomacale se pot manifesta și prin umflarea burții, alături de simptome precum diareea, greața, vărsăturile și durerile de stomac. Infecția cu Helicobacter pylori (H. pylori) este una dintre cele mai frecvente infecții bacteriene ale stomacului, la fel și cea cu Escherichia coli (E.coli).

  1. Sindromul de colon iritabil

Afecțiunile inflamatorii intestinale precum sindromul de colon iritabil pot cauza, de asemenea, umflarea burții. În paralel, apar simptome precum flatulența, diareea și crampele abdominale.

  1. Unele afecțiuni ginecologice

Există și situații în care burta umflată apare din cauza unor afecțiuni ginecologice precum endometrioza. Pentru depistarea acestei afecțiuni pacienta trebuie să meargă la un consult ginecologic.

  1. Ascita

Ascita este acumularea de fluide la nivelul cavității abdominale și apare pe fondul unei boli hepatice. Aceasta cauzează dureri abdominale, dar și umflarea anormală a burții.

Burta umflată nu ar trebui să te îngrijoreze, dacă nu este un simptom frecvent. Balonarea ocazională nu reprezintă un semn al unei boli. Însă dacă această problemă apare tot mai des, înseamnă că trebuie să mergi la medic pentru un consult de specialitate.