Cu greu reușești să îți menții concentrarea, ai tulburări de memorie și scăpări la capitolul atenție la detalii? Unele alimente precum ciocolata neagră sau peștele gras îți pot fi de mare ajutor, sporindu-ți capacitatea de concentrare. Iată ce să mănânci dacă ai probleme de concentrare!

Alimentația adoptată nu are un impact numai asupra corpului, ci și asupra creierului tău. De aceea este important să mănânci cât mai sănătos – pentru a îți îmbunătăți performanțele fizice, dar și pe cele intelectuale.

Alimente pentru o mai bună concentrare

Ciocolata negră – aceasta conține cacao, despre care se știe că e bogată în conținutul de antioxidanți (mai ales flavonoide). Antioxidanții sunt extrem de importanți pentru buna funcționare a creierului, aceștia reducând stresul oxidativ, care contribuie la declinul funcțiilor cognitive, care apare adesea dupa vârsta de 60 de ani.
Flavonoidele susțin mai ales activitatea în zona din creier care este responsabilă cu memoria și învățarea.
Nuci și semințe – atât nucile, cât și semințele, conțin concentrații mari de acizi grași Omega 3, dar și de antioxidanți precum vitamina E, care combat efectele stresului oxidativ (și) la nivelul creierului. Acizii grași susțin activitatea creierului, sporind concentrarea.
Pește gras – tot conținutul de Omega 3 face și din peștele gras o hrană ideală pentru creier. Dacă ai probleme de concentrare în ultimul timp, mănâncă mai mult somon, ton, sardine sau alte tipuri de pește gras întrucât conținutul mare de acizi grași este extrem de benefic pentru creier. Dacă nu reușești să mănânci cel puțin 2 porții de asemenea pește pe săptămână, poți încerca un supliment alimentar pe bază de ulei de pește.
Cafea – această “licoare magică” sporește concentrarea si îmbunătățește performanțele intelectuale, risipind totodata, cel puțin temporar, oboseala. Nu numai cofeina este benefică pentru creier, ci și antioxidanții care se regăsesc în număr mare în ceașca de cafea. Mare atenție însă la excese, care pot provoca o mulțime de neplăceri – limitează consumul de cafea la 1-2 cești pe zi.
Ceai verde – și ceaiul verde este un aliat valoros pentru creier, așa că poți consuma o ceașcă atunci când simți că nu reușești să te aduni, mai ales în a doua parte a zilei. Pe lângă antioxidanți, în ceaiul verde se regăsește și L-thianină, un aminoacid care îmbunătățește claritatea mintală.
Ouă – consumul de ouă este benefic pentru creier, mai ales gălbenușul, acesta conținând cantități mari de vitamina B6, vitamina B12 și acid folic.
Soia – soia conține polifenoli, adică o grupă de antioxidanți care are abilitatea de a îmbunătăți funcțiile cognitive. Capacitatea de concentrare, memoria și atenția vor fi îmbunătățite în urma consumului de soia.
Semințe de in – bogate în magneziu, în vitamine din complexul B, precum și în acizi grași Omega 3, semințele de in îmbunătățesc claritatea mintală și sporesc concentrarea. Fă-ți un obicei din a consuma aceste semințe în mod regulat.

Ce obiceiuri au un impact direct asupra capacității de concentrare

Și obiceiurile adoptate au un impact major asupra capacității tale de concentrare. Iată ce obiceiuri sănătoase să adopți pentru îmbunătățirea funcțiilor cognitive:
Dormi suficient –creierul tău are nevoie și de odihnă pentru a funcționa la capacitate maximă pe parcursul întregii zile. Așadar, asigură-te că dormi 7-8 ore pe noapte.
Nu sări peste nicio masă – hipoglicemia îți afectează serios capacitatea de concentrare, așa că e bine să o menții echilibrată. În acest sens, e indicat să mănânci 3 mese principale pe zi și 2 gustări între acestea. Astfel, nivelul de zahăr din sânge nu va suferi scăderi bruște.
Nu consuma alcool – băuturile alcoolice îți afectează capacitatea de concentrare și atenția și pe termen mediu, nu numai imediat ce le consumi. Așadar, dacă ai obiceiul de a mai consuma alcool seara, riscul de a avea probleme de concentrare a doua zi la serviciu este foarte mare.
Fă mișcare – sportul nu are beneficii numai la nivel fizic, ci și la nivel mintal, îmbunătățind funcțiile cognitive. Fă-ți un obicei din a practica zilnic sport, de preferat chiar dimineața, înainte de a pleca la serviciu. În acest fel, te asiguri că vei reuși să te concentrezi la capacitate maximă pe parcursul zilei. Dacă timpul îți permite, și în pauza de masă poți ieși la o plimbare în ritm alert.