De alergie la ambrozie suferă multe persoane, fie că sunt sau nu diagnosticate. Această problemă apare în perioada august-octombrie.

Ce este alergia la ambrozie

Statisticile arată că 1 din 5 persoane suferă de reacții alergice la ambrozie. În popor, această alergie este denumită “febra fânului”.

Sezonul ambroziei începe în luna august și se termină la jumătatea lunii octombrie. De fapt, persoanele care suferă de această alergie la ambrozie au de-a face cu reacții alergice la polenul acestei plante. Cantitatea de polen de ambrozie din aer crește în perioadele cu nopți reci și zile calde, cu atmosferă uscată.

Ambrozia se găsește adesea pe câmpurile necultivate, fiind o buruiană care se adaptează extrem de ușor, indiferent de condițiile climaterice. Potrivit legii 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, proprietarii sau deținătorii de terenuri sunt obligați să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a plantei denumite științific Ambrosia artemisiifolia.

Cauzele alergiei la ambrozie

Alergia la ambrozie apare atunci când sistemul imunitar al organismului are un răspuns anormal la polenul de ambrozie.

Sistemul imunitar produce o serie de modificări chimice în organism pentru a ține la distanță invadatorii periculoși – adică virusurile sau bacteriile. Însă la persoanele care suferă de alergie la ambrozie, sistemul imunitar confundă polenul acestei plante cu un intrus periculos. De aceea începe să elibereze în sânge histamina, care este o substanță chimică al cărei rol este să apere organismul de orice potențial agresor. Odată cu secretarea histaminei, apar simptomele neplăcute ale alergiei, adică începe să curgă nasul, apare strănutul, dar și senzația de iritație la nivel ocular.

Cantitatea de polen de ambrozie din aer este întotdeauna mai crescută în intervalul orar 10 AM – 15 PM. În zilele mai răcoroase sau ploioase, nivelul de polen scade considerabil.

O predispoziție pentru alergia la ambrozie au persoanele care suferă, de asemenea, de alergie la mucegai, păr de animal sau orice alt fel de polen. Totodată, persoanele cu istoric familial de alergie la polen sunt expuse riscului de a dezvolta, la rândul lor, alergia la ambrozie.

Simptomele alergiei la polenul de ambrozie

Alergia la polenul de ambrozie se manifestă prin simptome precum:

 • Lăcrimarea excesivă;
 • Senzație de mâncărime la nivel ocular;
 • Senzație de mâncările în gât;
 • Congestie nazală;
 • Strănut sau tuse;
 • Senzația de presiune crescută la nivelul sinusurilor;
 • Apariția unor pungi sub ochi;
 • Afectarea mirosului și/ sau gustului;
 • Tulburări ale somnului;
 • Dureri de cap.

Totodată, reacțiie alergice la polenul de ambrozie pot accentua simptomele pacienților care suferă de astm, agravând tusea și wheezing-ul (n.r. respirația șuierătoare).

Foarte rar, expunerea la polen de ambrozie poate declanșa șoc anafilactic, care apare brusc și se manifestă prin obstrucționarea căilor respiratorii. Acesta necesită ajutor de specialitate de urgență.

Foto: Pinterest

Diagnosticarea alergie la ambrozie

Medicul generalist trimite, în urma anamnezei și a consultului general, pacientul suspect de alergie la ambrozie la medicul alergolog. Acesta va face, la rândul său, anamneza, după care va executa o serie de teste și analize care vor stabli dacă există sau nu reacții alergice la ambrozie.

Se pot face atât teste cutanate, pentru depistarea acestei alergii, cât și analize de sânge, care identifică anticorpii ce confirmă alergia la ambrozie.

Tratamentul alergiei la ambrozie

După stabilirea diagnosticului de alergie la ambrozie, în funcție de gravitatea cazului și de severitatea simptomelor, medicul va recomanda tratamentul cel mai potrivit.

Tratamentul simptomatic poate fi bazat pe:

 • Medicamente antihistaminice;
 • Decongestionante nazale;
 • Corticosteroizi nazali;
 • Medicamente care combină ingedientele antihistaminice cu cele decongestionante.

Uneori, medicul recomandă vaccinul antialergic, care conține o doză controlată de polen de ambrozie, al cărei rol este de a crea imunitate temporară la polenul acestei plante. Vaccinul poate fi administrat fie pe cale injectabilă, fie sublingual, sub formă de pastilă.

Remedii naturiste pentru alergia la ambrozie

Există unele remedii naturiste folosite pentru ameliorarea simptomelor alergiei la ambrozie:

Urzica – consumată sub formă de ceai sau gătită, urzica conține un ingredient activ care se comportă precum un antihistaminic natural – este vorba despre scapoletină. Așadar, reacțiile alergice vor fi diminuate pe fondul consumului de urzici.

Rădăcina de brusture – aceasta are efecte benefice asupra aparatului respirator, ameliorând rusea. La fel ca și în cazul urzicii, substanțele cu efect antihistaminic care se regăsesc în brusture reușesc să amelioreze simptomele neplăcute ale alergiilor.

Cum previi reacțiile alergice la ambrozie

Este foarte greu să previi alergia la ambrozie, pentru că această  plantă se regăsește peste tot. Ce poți, însă, să faci este să limitezi, prin stilul de viață adoptat, expunerea la polenul acesteia. Iată cum poți face asta:

 • Evită să petreci timp în aer liber dimineața și la prânz, în lunile august, septembrie și octombrie, când polenul de ambrozie se regăsește din belșug în aer;
 • Folosește aerul condiționat, în loc să aerisești în prima parte a zilei;
 • Folosește un purificator al aerului în locuința ta;
 • Când vii de afară, dezbracă hainele purtate și dă-le la spălat, pentru că pot fi îmbibate în polen de ambrozie;
 • Evită să usuci hainele afară în sezonul ambroziei;
 • Evită consumul de alimente care conțin proteine similare cu cele din polenul de ambrozie, astfel încât să nu favorizezi agravarea simptomelor. Printre aceste alimente se numără: ceaiul de mușețel, bananele, pepenele galben, mierea și semințele de floarea soarelui;
 • Spală-ți părul după ce petreci timp în natură;
 • Spală mai des animalele de companie care stau în casă.

Alergia la ambrozie este o afecțiune care se manifestă printr-o serie de simptome care îți afectează calitatea vieții. Dacă bănuiești că suferi de această alergie, mergi la medic pentru a fi diagnosticat și tratează în consecință. De asemenea, anunță autoritățile, dacă observi ambrozie pe terenurile din apropierea casei tale.