Alergia la soare, cunoscută și sub denumirea de urticarie solară, este caracterizată de o serie de reacții alergice cutanate declanșate de expunerea la radiațiile ultraviolete. Iată cum poți preveni o asemenea reacție alergică, dar și ce poți face pentru a o trata!

Cauzele alergiei la soare

Oamenii de știință nu au reușit încă să identificele cauzele pentru care unii oameni dezvoltă probleme de acest gen, însă au găsit factorii care pot mări sensibilitatea pielii, crescând, astfel, riscul de alergie la soare. Printre aceștia se numără: unele tratamente medicamentoase, expunerea la anumite substanțe chimice, unele afecțiuni sau cazuri de alergie la soare în familie. 

De cele mai multe ori, problema alergiilor la soare debutează la pacienții cu vârste surprinse între 20 și 40 de ani, însă nu este o regulă clară.

De cele mai multe ori, alergia la soare apare la primele expuneri la radiațiile ultraviolete din sezonul cald. De aceea se recomandă expunerea treptată la soare și folosirea unor produse cosmetice cu factor de protecție solară încă din primele zile călduroase ale primăverii.

Simptome prin care se manifestă alergia la soare

  • înroșirea pielii;
  • mâncărimi sau chiar durere la nivelul zonei roșii;
  • eczema cutanată;
  • formarea unei cruste la nivelul pielii;
  • formarea unor pungi cu lichid la nivelul pielii (bășici).

Simptomele apar pe zona expusă la soare, la câteva minute sau ore după expunere. 

Diagnosticarea alergiei la soare

Alergia la soare poate fi recunoscută cu ușurință de medicul dermatolog, însă aceasta poate fi confirmată prin teste și analize precum fototestare ori prin biopsie a pielii. Rareori medicul dermatolog recomandă teste și analize pentru stabilirea acestui diagnostic întrucât această afecțiune a pielii poate fi recunoscută prin simpla examinare a pielii și anamneza. 

Tratamentul alergiei la soare

De cele mai multe ori, alergia la soare se tratează de la sine, în cel mult câteva zile. Este recomandat, însă, ca în acest timp să se evite complet expunerea la soare, pentru ca pielea să se refacă fără să fie agresată iar și iar. 

Sunt însă și cazuri, mai rare, ce-i drept, în care este nevoie de un tratament recomandat de medicul dermatolog ori de farmacist. Cremele pe bază de corticosteroizi sunt cele mai la îndemână soluții pentru vindecarea erupțiilor cutanate cauzate de alergia la soare. Uneori, poate fi nevoie chiar de administrarea unor medicamente pe bază de corticosteroizi, cum ar fi prednisonul – acest lucru se întâmplă însă foarte rar, la pacienți care au și alte probleme de sănătate asociate.

Tot în caz de alergie solară severă, medicul poate recomanda fototerapia, adică procedura prin care pielea este expusă treptat la radiațiile UV, astfel încât să se creeze stratul de protecție de melanină, adică bronzul, care să reducă impactul radiațiilor. 

Alergia la soare: remedii naturale și metode de prevenție

Bineînțeles, cea mai la îndemână metodă de tratare și prevenire a urticariei solare constă în evitarea expunerii la soare. Nu întotdeauna putem evita expunerea la radiațiile UV, însă pentru asemenea situații există produsele cosmetice cu SPF. Aceste produse trebuie aplicate pe pielea care nu este acoperită de haine, ori de câte ori ieșim din casă, însă mai ales în zilele cu soare și temperaturi ridicate. Alege o loțiune cu SPF cel puțin 30 și cu spectru larg – eficientă atât împotriva radiațiilor ultraviolete de tip A, cât și împotriva celor de tip B. 

Hidratarea pielii nu trebuie nici ea neglijată întrucât o piele hidratată va fi mai puțin afectată de radiațiile emanate de soare decât o piele uscată și deja predispusă la tot felul de probleme. 

Loțiunile cu aloe vera, mai ales dacă sunt reci, direct de la frigider, au efect de răcorire și calmare și pot fi aplicate pe zonele afectate de urticaria la soare. Iaurtul rece, dar și ovăzul înmuiat în apă au efecte similare. 

Radiațiile ultraviolete sunt la intensitate maximă în intervalul orar 10-16, de aceea este recomandat ca în această perioadă a zilei să evităm expunerea îndelungată la soare. Dacă suntem în concediu, la plajă, la orele prânzului trebuie neapărat să ne adăpostim la umbră în acest interval. 

În general, alergiile solare sunt mai frecvente primăvara decât vara, asta pentru că avem tendința pe timpul primăverii să neglijăm riscurile asociate cu expunerea la soare, întrucât știm că soarele nu este la fel de puternic cum este vara. Ceea ce nu luăm în calcul este, însă, că primăvara pielea este foarte albă și nu are nicio protecție. De aceea protecția solară este cu atât mai importantă primăvara, când stratul natural de bronz nu s-a format încă. 

PS: Citește aici totul despre insolație pentru a afla care sunt primele simptome și cum să procedezi, dacă acestea apar.