Noul coronavirus este foarte contagios, iar una dintre cele mai importante recomandări oferite de medici face referire la abținerea de la atingerea feței, mai ales când nu suntem acasă. Iată de ce este atât de important să nu îți atingi fața, dar și cum poți reuși acest lucru!

În materie de măsuri de prevenție a infectării cu noul coronavirus, medicii recomandă: distanțarea socială, spălarea repetată a mâinilor, evitarea atingerii feței și purtarea unei măști care să acopere atât gura, cât și nasul.

Virusul care cauzează boala Covid-19 se transmite foarte ușor. Mai exact, este suficient ca acesta să ajungă în zona gurii și nasului ori să intre în contact cu mucoasa oculară, pentru a te infecta. Medicii recomandă spălarea repetată a mâinilor, deoarece virusul rămâne pe suprafețe ore în șir, iar pericolul de a-l lua este extrem de mare.

Așadar, dacă nu avem mâinile igienizate, sub nicio formă nu ne vom atinge fața, astfel încât să nu ne punem în pericol de infectare.

Statisticile arată că ne atingem, în medie, fața de 23 de ori pe oră, fără să ne dăm măcar seama. Fie că ne scărpinăm nasul, ochii, ne dăm părul de pe față ori ne așezăm ochelarii mai bine pe nas, ne găsim o mulțime de motive pentru care să ne atingem fața. Problema este că rareori conștientizăm acest gest, pentru că de cele mai multe ori îl facem involuntar.

Cum să nu îți mai atingi fața

Conștientizează atingerea feței. Pentru a putea opri un comportament, trebuie în primul rând să îl conștientizezi. Așadar, încearcă să fii mai atent la gesturile pe care le faci cu mâinile. Dacă te monitorizezi în permanență, vei putea observa și opri anumite gesturi care implică atingerea feței cu mâinile.

De cele mai multe ori, ai tendința de a îți atinge fața în următoarele situații:

  • Pentru a te scărpina când apare senzația de mâncărime la nivelul feței;
  • Pentru a îți masa tâmplele;
  • Pentru a îți așeza ochelarii mai bine;
  • Pentru a îți sprijini bărbia cu mâna;
  • Pentru a îți roade unghiile.

Așadar, încearcă să fii mai atent la aceste situații, pentru a le putea preveni.

Înlocuiește acțiunile care implică atingerea feței cu altele. Nevoia care te face să îți atingi fața nu dispare, de aceea e bine să găsești soluții prin care să îți satisfaci nevoia respectivă fără a îți atinge fața. De exemplu, atunci când strănuți, în loc să îți pui mâna la gură, îți vei pune interiorul cotului. La fel ca atunci când simți nevoia incontrolabilă de a îți scărpina fața și o faci cu ajutorul brațului, nu cu mâna.

Orice ai face, rezolvă problema fără să îți atingi fața cu palmele. Dacă nu ai de ales, mergi la toaletă, spală-ți bine mâinile cu apă caldă și săpun și apoi îți poți atinge fața, însă fă-o folosid un șervețel de hârtie curat.

Poți purta mănuși chirurgicale ori de câte ori ieși din casă – acestea îți vor aminti pe tot parcursul zilei că nu ai voie să îți atingi fața. Nu uita să le dezinfectezi pe timpul zilei, ori de câte ori ai ocazia.

Fă în așa fel încât să reduci riscurile, chiar dacă îți atingi fața. Oricât de mult te-ai strădui, trebuie să știi că tot vei avea scăpări și este foarte posibil să îți atingi măcar o dată, de două ori fața. De aceea este atât de important să ne spălăm foarte des pe mâni, iar atunci când nu avem apă și săpun la îndemână, să ne dezinfectăm mâinile cu o soluție pe bază de alcool în concentrație de cel puțin 60%.

Este la fel de important să atingi cât mai puține suprafețe, iar cele cu care nu poți evita să intri în contact, să le dezinfectezi în repetate rânduri. În acest fel, reduci riscul de contaminare.

Ține-ți mâinile ocupate. De multe ori îți atingi fața cu mâinile de plictiseală ori pentru că ești stresat. Poți folosi diverse obiecte pentru a îți menține mâinile ocupate atunci când te plictisești ori când ești foarte tensionat. O mingie antistres, un șirag de mătănii, un pix sau orice alt obiect ai la îndemână îți pot menține mâinile ocupate, astfel încât să nu te mai simți tentat să îți duci palmele către față.

Este important să dezinfectezi în mod constant asemenea obiecte pentru că și ele pot fi contaminate și pot favoriza râspândirea virusurilor și bacteriilor.

Dacă porți lentile de contact, renunță la ele în această perioadă. Persoanele care obișnuiesc să poarte lentile de contact au tendința de a își freca des ochii pe parcursul zilei, pentru că apare adesea senzația de mâncărime, disconfort sau chiar arsură. De aceea e bine să eviți să porți lentilele de contact în această perioadă, pentru a reduce riscurile. Mai mult decât atât, dacă porți ochelari de vedere, aceștia pot acționa ca o barieră care te protejează atât de propriile mâini, cât și de particulele de salivă din aer.

Chiar dacă nu reușești să îți controlezi impulsul de a îți atinge fața cu mâinile de fiecare dată, e important să te străduiești cât mai mult. Cu cât îți atingi fața de mai puține ori, mai ales în public, cu atât mai redus rămâne riscul de contractare a noului coronavirus. Respectă recomandările specialiștilor și autorităților cu privie la distanțarea socială, atingerea feței, spălarea mâinilor, purtatul mănușilor și măștilor și vei fi mai protejat de Covid-19. Convinge-i și pe cei din jurul tău să se comporte la fel de responsabil, iar pandemia se va încheia mai repede. E important să fim responsabili în această perioadă și să nu neglijăm niciun detaliu, oricât de mic ar părea.