Tu știi care sunt beneficiile râsului pentru sănătatea ta fizică și psihică? Ei bine, după ce le vei afla din acest articol, în mod cert vei râde mai des.

Se spune că râsul este cel mai eficient medicament, indiferent de afecțiune. Descoperirile făcute de oamenii de știință după lungi perioade de cercetare confirmă acest lucru.

Beneficiile râsului pentru minte și corp

 1. Reduce tensiunea arterială

Hipertensiunea este o afecțiune cardiacă periculoasă, care crește riscul de infarct și de accident vascular cerebral. Oamenii de știință au făcut însă numeroase studii care au arătat că pacienții cu hipertensiune care râd foarte des înregistrează o scădere a tensiunii arteriale.

Așadar, dacă ai fost diagnosticat cu o asemenea problemă de sănătate, ar fi bine să urmărești show-uri de stand-up comedy mai des.

 1. Reduce anxietatea

Anxietatea și tulburările asociate precum agorafobia ori atacurile de panică pot fi ameliorate prin râs. Simțul umorului și abilitatea de a râde în ciuda acestor tulburări sunt de mare ajutor.

De aceea este bine ca pacientul anxios să se expună în mod regulat unor situații care îi declanșează râsul cum ar fi întâlnirile cu prietenii, vizionarea filmelor comedie ori a spectacolelor de același gen. Cu cât râzi mai mult, cu atât îți accepți mai bine stările anxioase și astfel le faci față mai ușor.

 1. Te eliberează emoțional

Ți s-a întâmplat ca după o porție zdravănă de râs să te simți dintr-o dată foarte relaxat și destins? Ei bine, acest lucru se petrece pentru că în timpul râsului ne eliberăm de toate emoțiile negative și de toate gândurile negre adunate pe parcursul zilei.

 1. Te echilibreză din punct de vedere hormonal

Râsul reduce, în primul rând, nivelul de hormoni ai stresului precum cortizolul ori adrenalina. Totodată însă, stimulează eliberarea de hormoni ai fericirii precum serotonina și endorfinele. Mai mult decât atât, o porție zdravănă de râs crește și numărul de celule care produc anticorpi, ceea ce înseamnă că râsul ne menține sănătoși.

 1. Te face fericit

Printre beneficiile râsului se numără, în mod evident, starea de bucurie și fericire. Râsul distrage atenția de la stări precum furia, stresul, vina sau alte emoții negative, și ne ajută să ne concentrăm asupra lucrurilor și emoțiilor frumoase.

 1. Arde calorii

Râsul te poate ajuta să arzi și caloriile. Potrivit specialiștilor, dacă râzi 10-15 minute pe zi, poți să arzi până la 40 de calorii. Bineînțeles, nu ai cum să slăbești râzând, însă poți accelera ușor metabolismul.

 1. Îți schimbă perspectiva

Râsul te ajută să îți schimbi modul de a privi anumite lucruri, făcându-te să fii mai realist. Dacă ai simțul umorului dezvoltat, mai mult ca sigur nu vei aborda postura victimei în situațiile cu care te confrunți, ci, mai degrabă, vei fi capabil să confrunți problemele pe care le ai.

 1. Fortifică sistemul imunitar

Celulele T sunt celulele sistemului imunitar care luptă împotriva bolilor. Atunci când râzi, celulele T sunt activate, ceea ce înseamnă că riscul de îmbolnăvire scade.

 1. Ameliorează durerile

Știai că râsul te poate ajuta să scapi de dureri, fie ele osoase, musculare sau dentare? Asta se întâmplă grație endorfinelor care sunt eliberate în timpul râsului, care au abilitatea pe de-o parte de a reduce durerile, iar pe de altă parte de a mări toleranța la acestea.

 1. Îmbunătățește respirația

Un râs copios mărește ritmul cardiac și astfel întreg corpul este oxigenat mai bine. Efectul râsului asupra aparatului respirator este similar cu cel al sportului – capacitatea pulmonară este mărită și respirația este îmbunătățită.

Cum să râzi mai mult

Acum, că ai aflat care sunt beneficiile râsului, mai mult ca sigur vrei să râzi mai mult – iată câteva ponturi de ajutor în acest sens:

 • Vizionează zilnic videoclipuri amuzante, show-uri de stand-up comedy, dar și emisiuni TV de divertisment;
 • Petrece mai mult timp în compania celor mai amuzanți prieteni din grupul tău;
 • Joacă-te cu copiii și animalele de companie;
 • Fă-ți timp pentru activități distractive precum karaoke ori mima;
 • Învață să râzi de tine – nu te mai lua atât de în serios și fă haz de necaz în momentele jenante;
 • Caută partea amuzantă în orice situație, indiferent cât de tensionată sau dificilă ar fi.

Râsul și simțul umorului îți fac viața mai frumoasă, așa că asigură-te că fac parte din viața ta. Beneficiile râsului sunt nenumărate, învață deci să râzi cu gura până la urechi ori de câte ori ți se ivește această ocazie. Depresia, anxietatea, stresul și toate stările negative sunt reduse, dacă tratezi viața cu râs și voie bună.