Un calendar de sarcina te va ajuta să știi la ce să te aștepți pe măsură ce fătul crește. Iată ce se întâmplă în fiecare săptămână!

Calendar de sarcină pe săptămâni

Primul trimestru de sarcină

Săptămânile 1-3

Ovulul este fertilizat de un spermatozoid, în urma contactului sexual neprotejat. În această perioadă, femeia va observa că menstruația întârzie și își va face un test de sarcină care confirmă suspiciunea. Imediat după testul pozitiv de sarcină este necesară vizita la medic pentru monitorizarea acesteia.

Medicul va recomanda suplimente prenatale cu acid folic, dar și cu vitamina D, precum și adoptarea unei alimentații sănătoase și renunțarea la fumat.

Săptămânile 4-5

Când sarcina are deja o lună, embrionul crește și este învelit de două straturi de celule – epiblastul și hipoblastul, care în timp se vor transforma în părți ale corpului fătului.

Înainte de formarea placentei, în a cincea săptămână de sarcină, se formează vezicula vitelină, care permite hrănirea embrionului în fazele incipiente.

Săptămânile 6-7

Embrionul capătă dimensiunile unei boabe de mazăre, având deja puțin peste 0,51 cm. De asemenea, acesta ia forma curbată specifică poziției fetale. Tubul neural se închide și inima începe deja să bată, fiind ușor de observat/ auzit în timpul ecografiei. Încep să se formeze capul și creierul, dar și mâinile și picioarele. La finalul celei de-a șaptea săptămâni, embrionul depășește 1 cm.

Săptămâna 8

Embrionul devine deja fetus. Placenta este încă în formare, ochii, în special retina, se formează, organele reproducătoare ale fetusului încep să se dezvolte, la fel ca și celelalte organe vitale.

Săptămâna 9

Chipul începe să se formeze, ochii se măresc și se pigmentează, iar gura se formează și ea. Palmele și labele picioarelor sunt formate, însă degetele încă nu s-au separat. Inima, creierul, plămânii, rinichii și sistemul gastrointestinal se află în plină dezvoltare. Ajunge să aibă dimensiunile unei măsline verzi.

Săptămânile 10, 11

În această perioadă fetală, dezvoltarea este mult mai accelerată. Organele vitale devin deja funcționale, cu toate că se vor mai maturiza pe parcursul sarcinii. Inima are 180 de bătăi pe minut – de 2 sau chiar 3 ori mai multe decât inima mamei.

Fetusul are deja 4 cm și cântărește în jur de 7 grame în săptămâna cu numărul 11. Capul acestuia măsoară jumătate din lungimea întregului corp. Degetele se separă și începe formarea patului unghial.

Săptămânile 12, 13

La 12 săptămâni de la ultima menstruație, fătul este complet format. Toate organele, oasele și musculatura sunt dezvoltate, la fel ca și organele sexuale. Începând din acest moment, pornește perioada de creștere, cea de formare fiind încheiată.

În săptămâna numărul 13 va cântări deja 25 de grame. Se formează corzile vocale și pleoapele, care vor rămâne momentan închise pentru a-i proteja ochii.

calendar_de_sarcina

Foto: Pinterest

Al doilea trimestru de sarcină

Săptămânile 15, 16, 17

Fătul ajunge la dimensiunile unui avocado în această perioadă. Este capabil să înghită mici cantități de fluid amniotic, care ajunge în stomacul său. Totodată, rinichii încep să funcționeze și lichidele înghițite sunt eliminate sub formă de urină în lichidul amniotic. Sistemul cardiovascular al celui mic începe să funcționeze. De asemenea, ochii încep să fie sensibili la lumină.

Săptămânile 18, 19, 20

La nivelul buricelor degetelor se formează deja amprentele. Organele genitale încep să fie ușor de observat la ecografie. Bebelușul începe să își sugă degetelul și totodată mișcările lui devin tot mai ferme, ceea ce înseamnă că mămica le poate resimți.

Săptămânile 21, 22, 23

În săptămâna 21, corpul copilului este acoperit cu un strat fin de păr moale, denumit lanugo, care îl va ajuta să își regleze temperatura corpului.

Plămânii exersează respirația, pregătindu-se pentru viața din afara uterului. Fătul primește până la naștere oxigen prin placentă. Copilul ajunge la dimensiunile unui grepfrut și poate să cântărească o jumătate de kilogram până în săptămâna cu numărul 23.

Săptămânile 24, 25, 26

Bebelușul începe să audă și are chiar abilitatea de a recunoaște anumite melodii, pe care le poți folosi după naștere pentru a îl liniști în momentele dificile. Greutatea sa se apropie de 1 kilogram. Pleoapele se deschid pentru prima dată în săptămâna cu numrul 26, iar bebelușul începe să clipească.

Săptămâna 27

Fătul atinge deja lungimea de 37 de centimetri. Bătăile inimii se împuținează, ajungând la 140 pe minut. Creierul, plămânii și sistemul digestiv sunt deja formate, însă se află în continuă creștere.

Tonusul muscular al acestuia crește, de aceea lovitorile și mișcările sale se vor simți mai puternic de acum. Totodată, acesta va începe să sughită, așa că să nu te surprindă dacă apar senzații ciudate în burtică.

Trimestrul al treilea de sarcină

Săptămânile 28, 29 și 30

Deja bebelușul experimentează somnul REM (n.r. rapid eye movement) ceea ce înseamnă că începe să viseze. De asemenea, acesta va clipi tot mai des și are deja gene. Lanugo care a acoperit corpul copilului începe să dispară.

Săptămânile 31, 32, 33

Bebelușul are deja dimensiunile unei nuci de cocos și doarme tot mai mult. Creierul său este dezvoltat complet pentru a putea procesa informații și pentru a percepe semnalele primite prin toate cele 5 simțuri. La finalul săptămânii cu numărul 33, bebelușul ar putea deja să se întoarcă cu capul în jos, pregătindu-se astfel pentru venirea pe lume. Cantitatea de lichid amniotic din uter crește.

Săptămâna 34

Fătul ajunge la greutatea și dimensiunile unui ananas. Deja începe să închidă ochii când doarme și să îi deschidă când se trezește, având un program de somn. Pielea i se îngroașă, iar oasele se întăresc și ele – excepție face craniul, care va rămâne încă moale pentru a face ieșirea fătului mai ușoară.

Săptămânile 35 și 36

Fătul are deja aproximativ 46 de centimetri și peste 2,4 kilograme. Dezvoltarea sa mai constă doar în acumularea de țesut adipos. În săptămâna 35, majoritatea bebelușilor sunt pregătiți de naștere, fiind poziționați cu capul în jos. Dacă este un băiețel, testiculele încep să coboare în scrot. Bebelușul recunoaște deja vocea mamei.

Săptămânile 37, 38

În săptămânile acestea, sarcina este deja considerată la termen. Greutatea medie a bebelușului este de 3-4 kg. Începând cu acest moment, poți naște oricând.

Săptămânile 40, 41, 42

Statisticile arată că 30% dintre mămici nasc abia după săptămâna cu numărul 40, așa că nu trebuie să te îngrijorezi dacă nu ai născut încă. Până în săptămâna cu numărul 42, travaliul ar trebui să se instaleze. Dacă nu se întâmplă acets lucru, medicul ți-l poate induce.

Un calendar de sarcină ca acesta te va ajuta să înțelegi mai bine ce se întâmplă cu fătul pe parcursul sarcinii, însă dacă ai nelămuriri sau ai nevoie de informații suplimentare, nu sta pe gânduri și întreabă-ți medicul – este cel în măsură să îți răspundă la toate întrebările. Un calendar de sarcină oferă informații generale, însă fiecare sarcină este unică, de aceea medicul trebuie să fie principala sursă de informare.