Când vrei să slăbești, este esențial să stabilești un deficit caloric, altfel kilogramele în plus nu vor dispărea. Când devine, însă, periculos acest proces și ce impact are asupra sănătății poți afla mai departe.

Caloriile sunt unități de energie pe care le obținem în urma consumului de alimente și băuturi. Când asimilăm mai puține calorii decât arde organismul, se creează un deficit caloric.

Corpul arde zilnic calorii în 3 moduri diferite:

  • Caloriile arse în timpul repausului (n.r. metabolism bazal) – adică numărul de calorii pe care corpul le consumă pentru a te menține în viață, pentru activități precum respirația ori circulația sanguină;
  • Efectul termic al mâncării – caloriile arse în timpul digestiei, absorbției nutrienților precum și metabolizării hranei;
  • Caloriile arse în timpul activităților fizice – asta înseamnă că organismul arde calorii în timp ce faci mișcare, fie că vorbim despre sport, fie că ne referim la mersul pe jos ori la activitățile casnice.

Atunci când îi oferi organismului mai puține calorii decât are nevoie pentru a susține cele 3 categorii de activități menționate mai sus, apare deficitul caloric. Pe termen lung, metoda duce la scăderea în greutate. Bineînțeles, dacă îi oferi organismului în mod constant mai multe calorii decât îi trebuie, adică îi asiguri un exces caloric, kilogramele în plus vor apărea.

Cum să creezi deficit caloric pentru a slăbi

În general, un deficit zilnic de 500 de calorii este suficient pentru scăderea în greutate, fără ca starea de sănătate să fie afectată.

Deficitul caloric poate fi creat în 2 moduri: consumul a mai puține calorii ori mai mult efort fizic. Ideal ar fi să reducem caloriile atât prin dietă, cât și prin sport. Bineînțeles, va fi mult mai ușor să scazi cele 500 de calorii din planul alimentar, decât să le arzi prin activitate fizică. Însă poți să creezi un deficit de 300-400 calorii consumate prin dietă, iar cele 100-200 de calorii rămase să le arzi prin mai mult sport.

Un studiu făcut de către cercetătorii de peste Ocean a demonstrat că un deficit săptămânal de 3500 de calorii duce la pierderea a jumătate de kilogram de grăsime.

Iată câteva ponturi care te vor ajuta să limitezi aportul caloric zilnic, în vederea eliminării kilogramelor în plus:

  • Redu porțiile consumate zilnic, orientează-te către alimente dietetice, nu mai mânca dulciuri și alimente procesate;
  • Nu consuma băuturi cu calorii cum ar fi sucurile, fie ele și naturale. Și băuturile alcoolice ar trebui evitate, întrucât au un conținut ridicat de calorii. Bea doar apă și ceaiuri neîndulcite;
  • Consumă cât mai multe mâncăruri preparate în casă, evită să mănânci în oraș, pentru că nu vei putea deține controlul total asupra numărului de calorii consumate;
  • Fă sport în fiecare zi, pentru a mări numărul de calorii consumate;
  • Combină dieta cu activitățile fizice, pentru că așa vei reuși să creezi un deficit caloric care îți va permite să slăbești, însă totodată îți vei fortifica musculatura și îți vei modela corpul în ciuda schimbărilor ce țin de greutate.

Când deficitul caloric îți poate pune sănătatea în pericol

Pentru a slăbi sănătos, este important ca deficitul caloric să nu fie foarte mare. Altfel, organismul nu va primi substanțele nutritive de care are nevoie și pot apărea probleme. Ca regulă generală, medicii nutriționiști sunt de părere că femeile nu ar trebui să consume mai puțin de 1200 de calorii pe zi, iar bărbații mai puțin de 1500. În caz contrar, pot apărea probleme serioase de sănătate.

Dacă restricționăm excesiv caloriile consumate, pot apărea efecte secundare precum oboseala accentuată sau chiar anemia. Este foarte important să avem, pe perioada creării deficitului caloric și nu numai, o dietă echilibrată, care să asigure aportul de nutrimente necesar.

Un consum prea mic de proteine, de pildă, poate cauza probleme musculare, dar poate avea ca efect secundar și subțierea firelor de păr și ruperea unghiilor. De asemenea, consumul insuficient de calciu poate crește riscul de fracturi osoase. Lipsa din alimentație a biotinei și tiaminei, ambele vitamine din complexul B, poate cauza slăbiciune musculară, căderea părului ori probleme la nivelul pielii. Un aport insuficient de vitamina A poate slăbi sistemul imuntar, însă totodată poate afecta și vederea. Deficitul de magneziu are ca efect secundar simptome precum oboseala, durerile abdominale sau crampele musculare.

Așadar, este foarte important ca, în ciuda reducerii numărului de calorii consumate, să se mențină o dietă echilibrată, care să includă alimente din toate categoriile. Cu cât alimentele sunt mai naturale, cu atât mai bine pentru organism.

Și fertilitatea poate fi afectată de un deficitul caloric prea mare. Ovulația femeii este strâns legată de anumiți hormoni, care însă pot fi suprimați pe fondul unei alimentații inadecvate. Așadar, înfometarea poate cauza dereglări ale ovulației, afectând astfel fertilitatea femeii.

Un alt aspect important de menționat este acela al duratei menținerii deficitului caloric. Dietele nu ar trebui să fie ținute pe perioade foarte lungi, pentru că nu vor mai fi la fel de eficiente. Cu cât deficitul caloric este menținut pe perioade mai lungi, cu atât mai încetinit va fi organismul.

În concluzie, deficitul caloric este necesar pentru scăderea în greutate, însă la fel ca în orice alt aspect al vieții, echilibrul este esențial. Nu exagera, nu te înfometa, ci slăbește treptat, menținând un deficit zilnic de cel mult 500 de calorii, iar rezultatele nu vor întârzia să apară.