Sunt un pic trecută de 30 de ani și sunt ipohondră. Îmi examinez anual fiecare organ, fac analize de sânge și respect fără abatere recomandările medicilor. Merg la consultații de câte ori simt ceva anormal în corp mai mult de două zile. Așa mi se pare firesc. Dacă te-ai trezi într-o dimineață cu o masă nouă în casă, nu ai trece indiferent pe lângă ea, de ce ai face asta cu ce se întâmplă în corpul tău? Recent mi-am făcut ecografia mamară anuală, care la mine a fost la fiecare șase luni până acum un an. Am mastoza fibrochistica, adică un țesut dens al sânului și mai mulți noduli clasificați, până acum, ca benigni. Anul acesta m-am dus la medic fără stres și teamă. Încerc să scap de anxietate și de gândul că aș putea avea toate bolile pe care ți le descrie Google-ul la o căutare a simptomelor. Și m-am simțit de parcă am luat pentru o secundă ochii de la drum și m-am trezit în copac. Medicul mi-a găsit modificări suspecte ale sânului, scor BI-RADS 4, sunt necesare investigații suplimentare. Mi-a fost recomandat un RMN mamar bilateral. Toată teama mea de boală m-a făcut expertă în termeni și proceduri medicale, dar nu am fost în stare să întreb nimic după ecografie. Tot ce am vrut să știu a fost dacă țesutul observat era diferit de ceilalți noduli. Mi s-a spus că da, așa că nu am făcut decât să îmi agravez agonia. Am ieșit din clinică amețită de panică și am început una dintre cele mai grele perioade din viața mea.

Ce înseamnă BI-RADS 4

Dacă ai mai făcut ecografii mamare, atunci sigur ai observat, la finalul raportului medical, un cod BI-RADS, ce poate avea în dreptul lui cifre de la 0 la 6. BI-RADS înseamnă Breast Imaging – Reporting and Database System, adică un sistem de date și raportare în imagistica sânului, ce evaluează riscul de malignitate. De cele mai multe ori, scorul se încadrează între 1 și 2.

BI-RADS 0 – dacă vezi asta pe raportul tău, înseamnă că testarea este incompletă și sunt necesare investigații suplimentare.
BI-RADS 1 – nu este nimic suspect și screening-ul anual este singura recomandare.
BI-RADS 2 – este, de asemenea, un rezultat normal, care nu ridică suspiciuni de malignitate, dar indică prezența unor leziuni benigne. Și în acest caz, screening-ul anual este recomandarea medicului.
BI-RADS 3 – rezultatul este, cel mai probabil, negativ pentru cancer, dar există un risc de 2% ca leziunile observate la ecograf să fie maligne. Dacă medicul tău îți va evalua astfel ecografia, te va chema la un nou examen peste 6 luni.
BI-RADS 4 – indică un rezultat suspect, cu o probabilitate între 20% – 35% să fie cancer. Este recomandată biopsia sau, cum a fost cazul meu, RMN-ul.
BI-RADS 5 – riscul de malignitate este între 35% – 95%, așa că medicul îți va recomanda investigații suplimentare.
BI-RADS 6 – în această situație, diagnosticul de cancer a fost stabilit și se recomandă intervenția chirurgicală.

35% mi se părea un risc mare, destul cât să trec rapid de la speranța că o să fiu bine la certitudinea că urmează o cumpănă a vieții mele. Din momentul în care am aflat asta, inima mea a bătut de parcă aș fi mers pe sârmă și sub mine se căsca cea mai neagră prăpastie. Uneori făceam pași fermi și siguri, alteori simțeam că mă înclin periculos de tare. Nu conta cine vorbea lângă mine, eu aveam urechile înfundate și nu îmi venea să spun decât că s-ar putea să am cancer. Am plâns dramatic, cu bocete, ca să dau toată frica afară, dar a rămas prinsă de mine și îmi mai mai făcea ghem stomacul din când în când. Mă uitam obsesiv pe ecografie și parcă citeam un bilet de la Moarte: „s-ar putea să ne vedem, s-ar putea să nu, stai să beau o cafea și văd ce mai fac cu tine”. Știu, eram departe de o condamnare la moarte, dar fix în acele momente îmi era greu să cred în scenarii optimiste.

Ce presupune un RMN mamar

Am așteptat două săptămâni să merg la RMN. Spre deosebire de alte organe, sânii nu pot fi examinați decât între a 6-a și a 14-azi a ciclului menstrual. În tot acest timp, am început să caut clinici specializate, să aflu mai multe despre tehnologia folosită de fiecare și să dau telefoane pentru programare. Este un proces care durează, așa că dacă vrei să prinzi perioada potrivită din lună, la un medic bun și cu aparatură avansată, trebuie să începi din timp. Eu am căutat un RMN cu tehnologie 3 Tesla, care poate descoperi leziuni milimetrice.

Dacă ai avut vreodată episoade alergice, va trebui să mergi și la alergolog, înainte de RMN. Această analiză se face doar cu substanță de contrast, așa că este important să previi o posibilă reacție adversă.

Am mers la RMN aproape de miezul nopții, o oră care a crescut dramatismul situației. Fizic nu ți se întâmplă nimic, așa că poți fi singură fără probleme. Psihic, nu este cel mai ușor moment. Tremuram când am intrat în camera în care trebuia să mă schimb, dar am avut noroc de o asistentă cu răbdare, care mi-a explicat fiecare moment care urma și chiar și-a păstrat calmul și mi-a răspuns frumos la toate întrebările despre situațiile groaznice posibile. După ce am dat și eu câteva detalii despre starea mea de sănătate și am semnat pe propria răspundere că sunt de acord cu substanța de contrast, am rămas singură.

În acest moment, este important să te asiguri că nu ai nimic metalic asupra ta. Eu am renunțat și la machiaj, pentru că am citit că unele cosmetice conțin particule ce pot interfera cu undele magnetice. Am rămas în lenjeria intimă și m-am îmbrăcat cu un halat medical, cu deschizătura în față. Înainte să intru în RMN, a fost nevoie să îl dau jos, pentru a mă așeza corect în aparat. Timp de 40 de minute, stai cu fața în jos, cu sânii băgați în două cupe și cu mâinile întinse în față. Nu este cea mai comodă poziție, dar comparativ cu toată perioada, a fost un moment ușor. În RMN auzi niște zgomote puternice, chiar dacă ai căști, dar dacă te gândești la ceva ce îți place, timpul trece parcă mai repede. Am fost ușor amețită după, dar este normal, pentru că stai destul de mult cu fața în jos.

Zilele care au urmat au fost cele mai grele. În toată perioada am avut coșmaruri și mă odihneam destul de prost, dar în acele nopți dormeam doar câteva ore. Mâncam mult mai puțin decât de obicei și eram sigură că mă așteaptă un rezultat îngrozitor. Nu sunt o optimistă în general, iar anxietatea îmi face gândurile imposibil de controlat.

După două zile, am primit rezultatul. Mă întorceam de la muncă, eram în metrou și m-a apucat din nou tremuratul, când am văzut mail-ul. Veștile au fost bune, nu exista nicio suspiciune de cancer, dar am avut nevoie de câteva ore, ca să înțeleg asta. Am fost atât de agitată, încât a urmat încă o noapte de nesomn. A doua zi am mers la o nouă ecografie la care mă programasem înainte să aflu rezultatele. Eram oricum hotărâtă să cer a doua opinie, indiferent de ce aflam, pentru că diferența de diagnostic m-ar fi pus pe gânduri în continuare. Am aflat că nu există niciun pericol, că primul medic pur și simplu interpretase ca nodul suspect un conglomerat de vase. Deși temerile mele nu s-au adeverit, m-am consumat atât de tare, încât am căzut la pat câteva zile. Mi-am declanșat singură Iadul, cu imposibilitatea de a rămâne optimistă, dar asta nu l-a făcut mai puțin dureros. Acum sunt bine.

Ce vreau să spun este că trebuie să mergeți la medic. Ecografia mamară este o analiză care trebuie făcută anual, fără excepții, dacă medicul nu vă spune altceva. Trebuie să fie plăcut să te gândești că nu ți se poate întâmpla ție, dar fiți responsabile. Pentru că în momentul în care există cea mai mică suspiciune, mintea voastră o va lua razna. Inevitabil vă veți întreba ce puteați face mai bine și ce nu vreți să auziți este: „dacă veneai un pic mai devreme”. 80% dintre cancerele de sân din țara noastră sunt diagnosticate în stadii avansate, când vindecarea nu mai este o certitudine. Aveți grijă de voi și nu uitați de auto-examinare, care trebuie făcută lunar.