Ai de-a face cu exfolierea pielii de pe mâini? Lipsa de vitamina B sau excesul de vitamina A sunt două posibile cauze– află mai multe despre cauzele acestei probleme, dar învață totodată și cum să oprești exfolierea!

Mulți pacienți, în general femei, ajung la medicul de familie ori la dermatolog și întreabă “ce vitamină lipsește când se exfoliază pielea”? Asta pentru că circulă o mulțime de informații în popor, potrivit cărora se produce o exfoliere a pielii de pe mâni din lipsă de vitamine. Află care sunt cauzele reale ale acestei probleme de la nivelul mâinilor!

Legătura dintre exfolierea pielii de pe mâini și deficitul de vitamine

Este adevărat că orice carență de vitamine sau minerale care îți provoacă deshidratarea pielii poate determina și exfolierea acesteia. O piele uscată se crapă și se exfoliază extrem de ușor, spre deosebire de o piele foarte bine hidratată. Există însă și situații în care exfolierea pielii apare din cauza unei vitamine în exces în organism, care accelerează în mod necontrolat procesul de regenerare celulară la nivelul pielii.

Lipsa de vitamina B3, cunoscută și sub denumirea de niacină, poate cauza crăparea și exfolierea pielii, mai ales între degete. Exfolierea este însă însoțită de un fel de iritație cutanată și apare în paralel cu exfolierea și crăparea buzelor. Pentru a combate această carență poți lua suplimente alimentare și totodată poți adopta o dietă bogată în alimente care conțin vitamine din complexul B – carne de vită, carne de curcan, pește, linte, mazăre, fasole ori ouă.

Și deficitul de vitamina B7, cunoscută mai degrabă ca biotină, afectează sănătatea și frumusețea pielii. În primă fază, lipsa de biotină favorizează exfolierea pielii, însă în timp evoluează sub forma unei dermatite pronunțate. Persoanele care suferă de eczemă sau psoriazis sunt și mai afectate de lipsa de biotină, pielea acestora fiind oricum mai sensibilă în general. Biotina poate fi administrată sub formă de supliment alimentar, dar se regăsește și în alimente precum nuci, semințe, organe de animale, ciuperci, leguminoase, gălbenuș de ou sau chiar în drojdie.

În general, dacă exfolierea mâinilor este cauzată de lipsa vitaminelor din complexul B, problema va fi mai accentuată la nivelul buricelor degetelor.

Spuneam la începutul articolului că și o concentrație prea mare a unor vitamine din organism poate avea un impact negativ asupra pielii de pe mâini. Vitamina A în exces, de pildă, accelerează procesul de regenerare celulară de la nivelul pielii, iar astfel pielea se exfoliază mult mai evident decât în mod normal. Dacă iei suplimente cu vitamina A și observi că au un asemenea impact asupra pielii tale, discută cu medicul dermatolog, poate ar fi bine să oprești administrarea acestora.

Alte cauze ale exfolierii pielii de pe mâini

Factorii meteorologici precum vântul, frigul, aerul uscat ori umiditatea crescută pot fi, de asemenea, responsabili pentru exfolierea pielii de pe mâini. Când te expui la temperaturi extreme ori la vânt îți poți proteja mâinile purtând mănuși, aplicând o cremă hidratantă și consumând multă apă.

Arsurile solare pot fi și ele de vină pentru uscarea excesivă și exfolierea pielii. Aceste arsuri pot fi tratate cu creme hidratante și emoliente, precum și cu comprese reci, însă ideal ar fi să le previi prin folosirea unei creme cu factor de protecție solară și prin limitarea expunerii la soare.

O altă cauză a pielii crăpate de pe mâini este expunerea la substanțe chimice agresive – de pildă, folosirea dezinfectantului pentru mâini, a sbstanțelor de curățare agresive ori a unor săpunuri pe bază de alcool.

Așa cum mai mult ca sigur bănuiești, și spălatul pe mâini excesiv, des întâlnit și chiar recomandat în perioada pandemiei, poate cauza exfolierea pielii. Poți încerca să folosești un săpun mai delicat cu pielea, să eviți apa fierbinte și să nu îți usuci mâinile cu aer cald. Mai mult decât atât, ideal ar fi ca după ce îți speli mâinile să le hidratezi imediat cu o cremă nutritivă.

Sunt și unele probleme dermatologice care pot determina exfolierea rapidă a pielii, iar pentru acestea trebuie să mergi neapărat la medic, întrucât va fi necesar un tratament. Psoriazisul, keratoza exfoliativă, boala Kawasaki ori banala eczemă sunt câteva dintre problemele de sănătate care pot declanșa exfolierea pielii de pe mâini.

Când este cazul să mergi la medic din cauza exfolierii pielii

Exfolierea temporară și ușoară a pielii nu ar trebui să ne îngrijoreze și poate fi tratată rapid cu o cremă hidratantă și emolientă – în cel mult o săptămâna, problema ar trebui să se rezolve. Dacă însă exfolierea este extrem de agresivă, este însoțită de prurit, disconfort sau chiar durere, consultul medical este obligatoriu, pentru că poate fi vorba despre o problemă de sănătate ce necesită tratament.