Află ce să spui copilului zilnic, pentru a îi crește stima de sine și pentru a îl transforma în aliatul tău!
Cuvintele au un impact foarte mare asupra copiilor, de aceea trebuie alese cu grijă. Cu riscul de a îți agasa copiii, e bine să repeți ori de câte ori ai ocazia anumite fraze, dacă vrei să creezi o relație cât mai bună cu aceștia.
Specialiștii în parenting sunt de părere că există unele propoziții pe care ar trebui să i le spui copilului tău cel puțin o dată pe zi, în anumite situații – iată despre ce este vorba:
- “Îmi place foarte mult modul în care ai ales să îți aranjezi jucăriile”
Știi deja că trebuie să îi arăți copilului că apreciezi lucrurile pe care le face. Însă nu e suficient să spui “bravo”, ci ar trebui să fii foarte specific atunci când îl lauzi. De pildă, e indicat să îi spui că apreciezi ce a făcut, dar și ce îți place în mod deosebit la activitatea desfășurată. Atunci când copilul este lăudat verbal pentru lucrurile pe care le-a făcut, se va simți motivat să facă lucrurile respective și în viitor.
- “Te-ai descurcat minunat la test – ești foarte isteț”
Trebuie să înțelegi că e important să apreciezi efortul, nu neapărat rezultatele. Copilul trebuie să știe că și eforturile depuse de el contează. Așadar, procesul prin care se ajunge la succes este la fel de important ca rezultatul. În acest fel, îți înveți copilul să nu aibă frustrări când va da greș, pentru a nu refuza apoi să își mai dea interesul.
- “Ce generos ai fost”
Nu uita să pui accent și pe dezvoltarea unor trăsături de caracter pozitive, nu numai pe competențele academice. Părinții trebuie să cultive, de pildă, generozitatea, blândețea, empatia celor mici. Poți face acest lucru apreciind fiecare gest generos al său. Spune-i copilului “ce generos din partea ta” atunci când oferă o jucărie ori o bomboană altui copil, laudă-l de fiecare dată când este dispus să împartă lucrurile care îi aparțin cu cei din jur. De asemenea, când cineva îi oferă lui ceva, nu uita să menționezi cât de generoasă a fost persoana respectivă.
- “Ce crezi că ar fi corect să se întâmple acum?”
Arată-i celui mic că părerea lui contează și că îi respecți dorințele și modul de a gândi. Însă nu te limita numai la a îl întreba dacă preferă biscuiți cu ciocolată sau cu zmeură. Cere-i părerea și când vine vorba despre propria disciplinare. De exemplu, dacă cel mic trebuie pedepsit pentru că a procedat greșit într-o situație, întreabă-l ce crezi că ar fi corect să i se întâmple. Dă-i voie să își aleagă pedeapsa. Dacă procedezi astfel în fiecare zi, cel mic se va simți respectat și la maturitate nu va lăsa pe nimeni să îl trateze într-un mod nepotrivit.
- “Este în regulă dacă nu te simți bine”
Copilul trebuie să învețe să își accepte sentimentele și trăirile, chiar și atunci când acestea sunt neplăcute. Nu îl certa când este nervos, nu îi spune “te pedepsesc, să ai cu adevărat motiv să plângi”. Mai degrabă liniștește-l, spunându-i că este în regulă să nu se simtă întotdeauna bine și că e firesc ca uneori să fie copleșit de emoții negative. Nu trebuie să ne învățăm copiii să își reprime sentimentele, ci dimpotrivă, ei trebuie să își accepte vulnerabilitățile și să învețe să își controleze emoțiile în loc să se ignore.
- “Am greșit”
Psihologii sunt de părere că părinții trebuie să recunoască atunci când greșesc, nu să manipuleze situația în așa fel încât să pară nevinovați. Ideal ar fi ca părintele să spună, atunci când greșește față de cel mic, următoarele cuvinte” “Vreau să știi că am procedat greșit și îmi pare tare rău. Cum putem repara situația?”. Recunoscând propriile greșeli și încercând să le reparăm, îl învățăm pe copil să procedeze la fel în situațiile similare.
- “Mulțumesc”
Bunele maniere se învață de acasă, la fel și recunoștința. Fii un bun exemplu pentru copilul tău, mulțumește când face ceva pentru tine și arată-i aprecierea ta.
- “Te ascult”
De multe ori, copiii nu le povestesc unele lucruri părinților, pentru că aceștia sunt fie prea ocupați ca să asculte, fie îi judecă prea aspru. Este indicat să îți faci timp zilnic să asculți ce vrea copilul să îți spună și să îl faci să se simtă înțeles.
- “Ce ai vrea să facem astăzi?”
Atunci când îți lași copilul să intervină în programul vostru zilnic, nu faci altceva decât să îi arăți că este apreciat și că are un cuvânt de spus. Dacă te temi ca cerințele sau dorințele acestuia vor fi imposibil de realizat, dă-i voie să aleagă dintre două activități propuse de tine.
- “Te iubesc”
Terapeuții sunt de părere că iubirea trebuie manifestată și verbal, mai ales față de copii. Spune-i copilului tău că îl iubești, însă nu numai în momente fericite, ci fă-o și atunci când plânge sau comite o greșeală. Asigură-l că tu îl iubești indiferent de lucrurile pe care le face.
- “Îmi place să îmi petrec timpul cu tine”
Copiii au o intuiție foarte bună și citesc printre rânduri. Așadar, dacă tu stai cu telefonul în mână și ești încruntat ori de câte ori îți petreci timp cu el, acesta va simți că este o corvoadă pentru tine. Este important să îi spui că este o plăcere să îți petreci timpul cu el, însă să îi și arăți asta prin comportamentul adoptat. Lasă telefonul deoparte, zâmbește-i și ascultă-l, acordându-i toată atenția ta în puținele momente pe care le petreceți doar voi doi.
Relația dintre părinte și copil este una cu adevărat specială și e bine să știi că ce îi spui copilului în mod repetat poate avea un impact major asupra educației acestuia.
Comenteaza