Pedepsele sunt adesea folosite pentru disciplinarea copiilor, fie că vorbim despre cei de grădiniță, fie că facem referire la adolescenți. Psihologii sunt însă de părere că pedepsele nu modifică de fapt comportamentul copilului, ci îl fac pe cel mic să fie inhibat în prezența părintelui și să facă în continuare lucrurile pentru care a fost pedepsit, însă pe ascuns.

De ce folosesc părinții pedepsele atunci când sunt nemulțumiți de acțiunile copiilor

Pedeapsa este  o “armă” la îndemână, pe care părintele o folosește pentru a modela comportamentul copilului. Deși în aparență pedepsele par să funcționeze, de multe ori copilul nu își învață, de fapt lecția. Mai degrabă, acesta se simte neînțeles de părinte și învață să își reprime anumite comportamente în prezența acestuia.

Există și un al doilea motiv pentru care părinții își pot pedepsi copiii: sunt furioși pe cei mici. Furia este normală, mai ales atunci când părintele are de-a face cu un copil foarte energic și deloc ascultător ori cooperant. Însă în loc să își mascheze furia și să se descarce printr-o pedeapsă aplicată copilului, psihologii sfătuiesc mai degrabă părinții să își accepte emoțiile negative însă să își folosească toate resursele pentru a discuta cu cel mic, astfel încât acesta să înțeleagă care este problema.

De ce cred psihologii că pedepsele nu sunt eficiente pe termen lung în disciplinarea copilului

Chiar dacă pe termen scurt copilul pare să regrete comportamentul inadecvat care a dus la apariția pedepsei, specialiștii în domeniu sunt de părere că, pe termen lung, pedepsele nu sunt eficiente. Concret, copilul învață că un anumit comportament nu este tolerat sau acceptat de părinte și nu îl va mai avea în prezența acestuia. Așadar, comportamentul nepotrivit nu este uitat sau perceput ca fiind greșit, ci este doar estompat. Iar asta înseamnă că atunci când pedeapsa nu se mai aplică, acest comportament va reveni.

Pedeapsa nu face copilul să înțeleagă decât ce nu are voie să facă, nu și ce ar trebui să facă sau cum ar trebui, mai degrabă, să se comporte.

Alte metode mai eficiente de disciplinare a copilului

În loc să îl pedepsești, psihologii susțin că este mai eficient să îl înveți pe copil că faptele sale au o serie de consecințe. De pildă, dacă este obraznic cu un adult, îi vei explica de ce nu a procedat corect și totodată îl vei pune să scrie o scrisoare prin care să își ceară scuze pentru atitudinea avută (dacă este prea mic pentru a scrie o scrisoare, îl vei ruga să se ducă personal să își ceară scuze și să explice de ce a procedat așa).

Copilul trebuie să înțeleagă că există consecințe neplăcute, care apar în urma unei purtări inadecvate, dar și consecințe plăcute, care sunt rezultatul unei purtări exemplare. De pildă, când copilul face ceva corect, îl vei felicita și poate chiar îl vei recompensa cu ceva dulce sau o activitate plăcută. Pe de altă parte, dacă face ceva greșit, copilul va fi mustrat și determinat să își ceară scuze.

Pentru a disciplina copilul, trebuie să îl faci să înțeleagă care sunt regulile. Așadar, trebuie să îl înveți, cu răbdare și tact, ce e bine și ce e rău, ce e acceptat și ce nu.

Fiecare copil e diferit și fiecare familie are propriile metode. Important este ca părinții copilului să se pună de acord și să adopte aceiași strategie în ceea ce privește educarea micuțului. Dacă simțiți că aveți nevoie de ajutor, puteți apela cu încredere la ajutorul unui terapeut, care vă poate oferi metode personalizate de disciplinare a copilului, în funcție de temperamentul și comportamentul său.

Dacă simți că în cazul copilului tău pedepsele funcționează, nu trebuie să renunți la ele. Trebuie doar să te asiguri că nu exagerezi și că îi explici celui mic de fiecare dată de ce este pedepsit. Pentru copiii mai mici de 4-5 ani, e important ca părintele să explice că îl iubește în continuare, în ciuda pedepsei aplicate. Astfel, se elimina riscul ca micuțul să interpreteze greșit acțiunile părintelui.

Bineînțeles, indiferent de metoda de disciplinare aleasă, trebuie să știi că rezultatele se văd numai dacă arăți consecvență. Nu face excepții, păstrează mereu aceiași atitudine și copilul va înțelege exact ce așteptări ai de la el – altfel, el va fi confuz.