consumul de ceai de sunătoare este recomandat pentru tratarea stărilor depresive, pentru rezolvarea problemelor cu somnul și nu numai. Află și tu ce beneficii are acest ceai pentru sănătate, dar și cum îl prepari și cât de des este indicat să îl consumi!

Despre sunătoare

Sunătoarea este o plantă cu flori galbene, cu 5 petale, care crește în toată Europa, în America de Sud, Australia, Noua Zeelandă, precum și în Asia de Est. Îi priește soarele, deci crește în zonele cu climat plăcut și uscat.

Sunătoarea este o plantă medicinală, cu multiple utilizări terapeutice. Aceasta poate interacționa însă cu multe medicamente, de aceea în unele țări se comercializează numai cu rețetă, iar în altele – Franța, de exemplu, este interzisă comercializarea suplimentelor alimentare și a remediilor naturiste pe bază de sunătoare.

Principalele efecte terapeutice ale acestei plante sunt: combaterea depresiei și a simptomelor asociate precum oboseala accentuată, nervozitatea, pierderea apetitului și tulburările de somn. Vestea proastă este, însă, că sunoatoarea are efecte nedorite, când este administrată în paralel cu tratementele medicamentoase pentru depresie.

Află mai multe despre beneficiile ceaiului de sunătoare, precum și despre contraindicațiile acestuia.

Beneficiile ceaiului de sunătoare

Remediu eficient pentru depresie. Stările depresive ușoare și moderate pot fi combătute cu ajutorul ceaiului de sunătoare. Potrivit National Health Service din Marea Britanie, sunătoarea poate fi folosită cu succes în tratarea depresiei, mai puțin în cazul în care vorbim despre o depresie severă, când tratamentul medicamentos este recomandat. Avantajul folosirii ceaiului de sunătoare în tratarea depresiei este evident: fiind un remediu naturist, nu există reacții adverse, cum se întâmplă în cazul medicamentelor antidepresive, dar nici risc de dezvoltare a dependenței.

Tratament pentru insomnii. Tulburările somnului pot fi, de asemenea, combătute cu ceai de sunătoare consumat seara, înainte de culcare. Fă-ți un obicei din a bea o ceașcă de ceai de sunătoare cu 30-60 de minute înainte de culcare și vei observa că vei adormi mai rapid și vei avea un somn mai liniștit, mai odihnitor. Dacă nu observi efectele sale imediat, nu te lăsa descurajat – administrează zilnic, timp de câteva săptămâni, și rezultatele nu vor întârzia să apară.

Remediu pentru leziunile cutanate. Aplicat local, pe rănile de la nivelul pielii, ceaiul de sunătoare poate accelera vindecarea epidermei.

Sprijin în combaterea simptomelor menopauzei. Femeile pot folosi ceaiul de sunătoare pentru a face mai ușor față simptomelor specifice menopauzei cum sunt bufeurile și schimbările bruște de dispoziție.

Despre ceaiul de sunătoare se spune că ar fi eficient și în tratatea aftelor, a inflamației ficatului ori a afecțiunilor intestinale cum este colonul iritabi. Nu există, însă, studii făcute în domeniu care să confirme aceste efecte benefice ale ceaiului.

Cum prepari și cum consumi ceaiul de sunătoare

sunatoare

Ingrediente pentru 1 cană de ceai:

  • 1 linguriță de sunătoare uscată (dacă folosești pliculețe, unul este suficient);
  • 240 ml de apă.

Mod de preparare:

Pune apa la fiert într-un ibric. După ce dă în clocot, oprește focul și pune florile de sunătoare, apoi acoperă cu un capac și lasă între 3 și 10 minute. Dacă vrei ca gustul să fie unul plăcut, vei lăsa mai puțin timp la infuzat. Însă dacă folosești ceaiul pentru scopurile sale medicinale, este bine să fie mai concentrat, deci vei lăsa sunătoarea la infuzat 10 minute.

Strecoară apoi ceaiul și îndulcește-l după bunul plac. Poți folosi zahăr, miere sau sirop de arțar. Ideal ar fi să îl consumi așa, neîndulcit.

Ceai de sunătoare: contraindicații

Consumat în doze decente (cel mult 3 cești pe zi), ceaiul de sunătoare este considerat sigur pentru cei mai mulți dintre noi. Dacă depășești, însă, această doză, este posibil să ai de-a face cu erupții cutanate, sensibilitate crescută la radiațiile solare ori probleme de natură gastrointestinală.

Ceaiul de sunătoare folosit în scopuri terapeutice nu este, însă, recomandat femeilor însărcinate sau celor care alăptează, pentru că nu se știe dacă afectează sau nu fătul în vreun fel – sunt necesare studii suplimentare pe această temă.

De asemenea, ceaiul de sunătoare, consumat în scopuri medicinale, poate interacționa cu unele medicamente pe care le iei, de aceea trebuie să te consulți cu medicul tău în ceea ce privește consumul acestui ceai. Printre medicamentele care pot interacționa cu sunătoarea se numără: alprazolam (n.r. Xanax), amitriptilin, unele anticoncepționale, ciclosporina, alte antidepresive și anxiolitice, medicamente folosite în tratarea HIV/ SIDA, calmante pentru dureri și alte medicamente care au ca efect secundar fotosensibilitatea pielii.

Câte căni de ceai de sunătoare sunt recomandate pe zi

Poți să consumi 1-3 cești de ceai de sunătoare pe zi. Dacă ai probleme cu somnul sau ești anxios seara, bea un ceai de sunătoare seara, înainte de culcare, pentru a te liniști.

Este important de menționat că efectele benefice se pot observa și la 3 săptămâni după începerea consumului, deci nu te lăsa descurajat de faptul că nu observi o ameliorare a problemelor tale chiar după primele cești de ceai.

Poți să consumi zilnic ceai de sunătoare dacă ai stări depresive, insomnii și indispoziții. Mare atenție, însă, dacă urmezi un tratament medicamentos pentru depresie, pentru că sunătoarea poate afecta modul în care acesta acționează.