O ceașcă de ceai verde pe zi te poate feri de multe probleme de sănătate, la fel cum te poate ajuta să îți menții silueta. Iată care sunt beneficiile acestei băuturi pentru sănătate, dar și cum să o prepari pentru a te bucura din plin de acestea!

Originea ceaiului verde

Ceaiul verde este consumat de mai bine de 3000 de ani, fiind la acea vreme foarte popular în țările din Asia de Sud, ai căror locuitori mestecau frunzele de ceai în scop recreațional. Mult mai târziu, frunzele de ceai verde au fost fierte în apă și consumate sub formă de infuzie.

În secolul al V-lea, în timpul dinastiei Tang, în China, consumul de ceai verde devenise deja un obicei asociat cu socializarea. Infuzarea ca în zilele noastre a frunzelor de ceai a apărut abia în secolul al XVIII-lea, când în Japonia se cunoșteau deja efectele benefice ale ceaiului verde. Japonezii infuzează frunzele de ceai uscate în apă fierbinte, în timp ce chinezii preferă să prăjească frunzele înainte de a le infuza.

Beneficiile ceaiului verde

 1. Susține sănătatea inimii

Un studiu publicat în anul 2006 de către cercetătorii japonezi a demonstrat că polifenolii din ceaiul verde pot reduce riscul de deces din cauze de natură cardiovasculară. Studiul s-a făcut pe un eșantion de 40.000 de persoane cu vârste cuprinse între 40 și 79 de ani, a căror stare de sănătate a fost monitorizată preț de 11 ani. Cele mai bune rezultate s-au observat la persoanele care consumau până la 5 cești de ceai pe zi, dar nu urma aceasta cură până când nu discuți cu medicul tău.

 1. Reduce colesterolul

Consumul de ceai verde, fie sub formă de ceai propriu-zis, fie ca supliment alimentar, poate reduce nivelul de colesterol LDL – cunoscut și sub denumirea de “colestrol rău”. Dacă ai probleme cu colesterolul și urmezi deja un tratament medicamentos în acest sens, consultă-te cu medicul tău înainte de a lua suplimente alimentare cu ceai verde.

 1. Te ajută să slăbești sau să îți menții greutatea

Nu te aștepta să bei ceai și să slăbești peste noapte, însă dacă adopți o dietă echilibrată și sănătoasă și înlocuiești sucurile cu ceai verde, vei vedea rezultatele pe cântar în cel mai scurt timp.

 1. Te relaxează

Stresul cotidian te face să fii încordat și cu greu mai reușești să te relaxezi. Treptat, se pot instala tulburări precum anxietatea sau insomniile. De aceea este bine să te relaxezi din când în când. Vestea bună este că ceaiul verde conține teanină – o substanță cu efecte calmante, care te va ajuta să te detensionezi indiferent de circumstanțe.

 1. Reduce riscul de cancer

Potrivit Institutului Național pentru Cancer din SUA, polifenolii din ceaiul verde pot încetini creșterea tumorilor și pot reduce totodată daunele produse la nivelul pielii de radiațiile ultraviolete.

 1. Are abilitatea de a reduce procesul inflamator cutanat

Afecțiunile precum psoriazis sau chiar mătreața pot fi ameliorate sau chiar tratate cu ajutorul ceaiului verde. Asta pentru că ceaiul verde, aplicat pe pielea cu probleme, stimulează regenerarea celulară și reglează ciclurile de viață ale celulelor epidermei.

 1. Îmbunătățește memoria

Ceaiul verde are abilitatea de a îmbunătăți funcțiile cognitive – în special memoria. Dacă vrei să ai memorie de elefant, nu ar strica să îți faci un obicei din a servi cel puțin o ceașcă de ceai verde pe zi. Mai mult decât atât, catehinele care se regăsesc din belșug în ceaiul verde pot reduce riscul de demență.

 1. Împrospătează respirația

Catehinele din ceaiul verde au beneficii și pentru sănătatea orală – acestea inhibă multiplicarea bacteriană și reduc riscul de infecții. De asemenea, respirația ta va fi împrospătată de ceașca de ceai băută între mese.

 1. Reduce stresul oxidativ

Ceaiul verde este bogat în antioxidanți de preț, care combat efectele radicalilor liberi și reduc, astfel, sresul oxidativ. Asta înseamnă, de fapt, că procesul de îmbătrânire celulară este încetinit. Drept urmare, dacă obișnuiești să consumi ceai verde, te vei simți și vei arăta mai tânără, în ciuda trecerii anilor.

 1. Îți prelungește viața

Având în vedere că reduce riscurile cardiovasculare, dar și pe cel de cancer, ceaiul verde te poate ajuta să trăiești mai mult. Statisticile arată că speranța de viață este mai mare în țările în care consumul de ceai verde este crescut.

Valori nutritionale ale ceaiului verde

O ceașcă de 245 ml de ceai verde conține:

 • 2,5 Kcal;
 • 0 grăsimi;
 • 0 colesterol;
 • 2,5 mg sodiu;
 • 0,5 proteine;
 • 20 mg potasiu;
 • 29,4 mg cofeină.

Cum să prepari cel mai bun ceai verde

Pentru a prepara ceașca perfectă de ceai verde, nu fierbe apa. Este suficient să o aduci aproape de punctul de fierbere, după care să oprești focul și să adaugi ceaiul verde. Asta pentru că apa care clocotește afectează catehinele, ceea ce înseamnă că nu te vei mai bucura de aceleași efecte ale ceaiului.

Lasă ceaiul verde la infuzat între 1-3 minute, niciodată mai mult, pentru că își pierde și gustul, dar și din proprietăți.

Poți adăuga o felie de lămâie în ceaiul verde, pentru că vitamina C contribuie la absorbția catehinelor.

În ceea ce privește cantitatea potrivită de ceai, specialiștii recomandă să folosim 2 grame de funze de ceai verde la 180 ml de apă. Dacă preferi ca ceaiul să aibă un gust mai intens, mărește cantitatea de frunze de ceai.

Pont: Pentru a potența aroma de ceai verde, poți adăuga puțină mentă în timpul preparării. Aceasta va îmbogăți gustul ceaiului.

Ce tip de ceai verde să folosești

Pentru a obține o ceașcă de ceai verde de calitate, cumpără întotdeauna frunze întregi de ceai verde. Niciodată nu te vei bucura de aroma autentică a acestuia, dacă folosești pliculețe de ceai verde. Frunzele de calitate superioară își păstrează culoarea verde și după ce sunt infuzate.

Tipuri de ceai verde

Există mai multe tipuri de ceai verde, însă cele mai populare sunt:

 • Sencha – cel mai consumat tip de ceai verde japonez, sencha, este plantat în bătaia directă a soarelui și este recoltat imediat ce apar frunzele. După recoltare, frunzele de ceai verde sunt uscate, apoi rulate.
 • Gyokuro – diferența dintre acesta și Sencha constă în faptul că înainte cu 3 săptămâni de recoltare, frunzele de ceai sunt ținute departe de lumina soarelui. După ce sunt culese, frunzele trec prin același proces de uscare și rulare.
 • Tencha – și tipul acesta de ceai este ținut la umbră cu 3 săptămâni înainte de a fi culese frunzele, însă după ce sunt uscate, ele sunt și curățate de codițe și nervuri. Totodată, tencha nu este rulat.
 • Matcha – acest ceai atât de popular datorită beneficiilor pentru sănătate este, de fapt, ceai Tencha măcinat.
 • Funmatsucha – acesta este tot ceai verde sub formă de pudră, însă este mai ieftin decât Matcha și are un gust mai amar.
 • Shincha – acesta este un ceai verde de calitate superioară, de aceea și prețul este mai mare. Shincha are un gust amar mai pregnant, însă nu conține deloc catehine și cofeină.
 • Kukicha – spre deosebire de alte tipuri de ceai verde, acesta nu este făcut din frunzele arborelui de ceai, ci mai degrabă din rămurele și tulpini. Trece prin aceleași etape de procesare ca ceaiul verde din frunze, însă are o culoare mai maronie.

Cat ceai verde poti bea pe zi

Unele studii arată că te poți bucura de beneficiile ceaiului verde dacă consumi o ceașcă pe zi, însă unii specialiști sunt de părere că este necesar să consumi o cantitate mai mare. Cantitatea optimă este între 3-5 cești de ceai verde pe zi. Dacă depășești doza de 5 cești, pot apărea efecte nedorite.

Contraindicații ceai verde

Acest ceai este unul sigur, nefiind periculos pentru organism. Există, însă, situații în care îți poate cauza probleme:

 • Dacă ai sensibilitate la cofeină, poți avea insomnii, anxietate, greață sau probleme gastrointestinale în urma consumului de ceai verde;
 • Persoanele care urmează un tratament medicamentos pe bază de anticoagulante ar trebui să consume în mod responsabil ceai verde, pentru că acesta conține vitamina K din belșug și poate afecta modul în care acționează medicamentele;
 • Dacă este luat în paralel cu substanțe stimulante pentru creier, poate crește tensiunea arterială și poate mări pulsul.