Suntem, în continuare, în plină pandemie de coronavirus, așa că trebuie să ai mai grijă la igienă. Pe lângă spălatul pe mâini și distanțarea socială, cele mai eficiente metode de protecție împotriva noului coronavirus sunt și evitarea anumitor locuri.

Citește mai jos cele mai comune 7 locuri în care poți fi expus la virusul Covid-19 și cum să te protejezi:

Lifturile

Virusul CoVid-19 nu rămâne impregnat doar pe suprafețele cu care intră în contact. Conform anumitor studii, acesta poate rămâne prezent în aer timp de 3 ore. Un spațiu puțin aerisit, aglomerat și des circulat poate deveni un mediu favorabil pentru prezența virusului, așa că ai grijă să folosești liftul doar dacă este absolut necesar. Chiar dacă urci sau cobori singur, sunt șanse ca virusul să fie deja în aer, în special dacă o persoană a tușit sau a strănutat înainte de a intra în lift. Mai mult decât atât, și suprafețele cu care intri în contact atunci când folosești liftul (butoane, bare de susținere etc) pot fi contaminate anterior.

Avioanele

Cu cât un loc este mai aglomerat, cu atât cresc șansele de contaminare cu Covid-19. În această perioadă, se recomandă să reduci călătoriile, în special cele în scop turistic.

Dacă, totuși, nu poți amâna o deplasare cu avionul, iată câteva sfaturi pentru a te proteja: fă-ți check-in-ul online și salvează boarding pass-ul fără a îl tipări pe hârtie. De la intrarea în aeroport asigură-te că porți mască și mănuși, iar la nevoie, fii pregătit să le schimbi. Păstrează cât mai mult distanța față de ceilalți pasageri sau membrii ai echipajului.

Mijloacele de transport în comun aglomerate

Ca și în cazul avionului, metroul și autobuzele aglomerate pot deveni locuri de răspândire al noului coronavirus. Folosește transportul în comun ca ultimă variantă și optează pentru alternative precum mersul pe bicicletă, trotinetă sau mersul pe jos. Dacă nu ai de ales, folosește o mască de față atunci când urci în vehicul și mănuși pe care să le arunci la coborâre. Poți, de asemenea, încerca să ții cont de orele mai puțin aglomerate și să te deplasezi atunci.

Banda de produse de la supermarket

Aceasta este zona cea mai expusă dintr-un supermarket, din cauza circulației mari a clienților și a mărfurilor. Dacă un produs infectat cu coronavirus este adus la casa de marcat, acesta poate să se răspândească pe bandă sau pe mănușile vânzătorului, iar tu să iei contact mai departe. Este imposibil, oricât de riguroși ar fi proprietarii magazinului, ca banda pentru produse să fie dezinfectată după fiecare client și vânzătorii să își schimbe mănușile atât de des.

Nu poți evita trecerea pe la casa de marcat, dar asigură-te că folosești mănuși și mască de față în magazin, iar la ieșirea din supermarket arunci mănușile. Când ajungi acasă, dezinfectează și spală produsele cumpărate sau, dacă ai posibilitatea, lasă-le deoparte câteva zile, în punga în care le-ai cumpărat, înainte să le folosești.

Toaletele publice

Dacă trebuie să ieși din casă în această perioadă, încearcă să nu intri în nicio toaletă publică. Chiar dacă dezinfecția toaletelor se face mai des decât în mod obișnuit, cel mai sigur este să nu le folosești deloc pentru a diminua astfel riscurile de a contacta virusul. Aceeași precauție trebuie păstrată și în cazul toaletelor de la locul de muncă. Atinge cât mai puțin suprafețele de contact, iar după folosire, spală-te cât mai bine pe mâini timp de cel puțin douăzeci de secunde.

Spitalele

Chiar și când e vorba de un spital unde nu au fost confirmate oficial cazuri de infestare cu Covid-19, este indicat să nu te deplasezi la spital pentru probleme de rutină sau care pot fi amânate pentru o perioadă. Apelează, în schimb, telefonic, la doctorul tău de familie, iar el, pe baza informațiilor de la tine, îți poate elibera o rețetă pe care o primești prin email și pe care o poți folosi direct la farmacie.

Pe lângă propria protecție, prin limitarea tranzitului în spital se creează un mediu steril și pentru cei deja internați.

Domiciliile persoanelor izolate

Luarea contactului direct cu o persoană infectată cu Covid-19 crește șansele ca tu, la rândul tău, să te infectezi. De aceea, ar fi bine să eviți astfel de întâlniri. Dacă asiguri cumpărăturile pentru o persoană aflată în izolare, cel mai bine este să lași produsele la ușă, iar persoana respectivă să îți trimită electronic banii pentru acestea.

Dacă locuiești cu o persoană diagnosticată cu Covid-19, dar testul tău a fost negativ, poți lua mai multe măsuri de protecție: stați în camere separate și reduceți contactul direct cât mai mult, aerisiți cât mai des, nu vă transferați obiecte de la unul la celălalt dacă nu au fost dezinfectate în prealabil, mâncați la ore diferite și dezinfectați, amândoi, masa și vasele folosite; unde există două băi, puteți folosi fiecare câte una, pe durata perioadei contagioase, iar atunci când există o singură baie, asigurați-vă că dezinfectați după folosire orice suprafață cu care celălalt va veni în contact.