Chimenul are o mulțime de beneficii pentru sănătate – află din acest articol care sunt acestea!

Este o plantă care crește atât pe teritoriul Europei, cât și în partea de Vest a Asiei, în zone cu foarte mult soare și soluri uscate. Uleiurile esențiale, fructele, dar și semințele plantei de chimen sunt folosite în scopuri medicinale, dar și la gătit.

Valori nutriționale pentru o lingură de chimen

Calorii: 22;

Proteine: 1,3 g;

Grăsimi: 0,9 g;

Fibre: 2,6 g;

Carbohidrați: 3,34 g;

Cupru: 6,7% din DZR (n.r. doza zilnică recomandată);

Fier: 6,1% din DZR;

Magneziu” 5,4% din DZR;

Calciu: 3,6% din DZR;

Zinc: 4,6% din DZR.

Chimenul: beneficii pentru sănătate

Poate reduce inflamația din organism. Chimenul conține substanțe antioxidante și antiinflamatorii, are, așadar, abilitatea de a reduce procesul inflamator din organism. Bolile inflamatorii intestinale (ulcerul stomacal, colita ulcerativă) pot fi ameliorate cu ajutorul chimenului.

Îmbunătățește digestia. Chimenul este folosit din cele mai vechi timpuri pentru tratarea bolilor gastrice și intestinale. Indigestia, flatulența, crampele abdominale și balonarea pot fi combătute cu ajutorul semințelor de chimen.

Mai mult decât atât, un studiu făcut de către cercetătorii europeni arată că extractul de chimen poate lupta împotriva bacteriei H. pylori, care determină apariția ulcerului stomacal.

Tratează arsurile provocate de refluxul gastroesofagian. Ceaiul preparat din semințe de chimen calmează instant arsurile stomacale.

Combate greața. Greața și vărsăturile pot fi combătute cu ajutorul câtorva semințe. Indiferent de cauza acestor simptome, bea un ceai din semințele sale sau mestecă pur și simplu câteva semințe și te vei calma.

Îmbunătățește calitatea somnului. Semințele de chimen pot fi de ajutor în lupta cu insomniile, datorită conținutului ridicat de magneziu.

Favorizează scăderea în greutate. Dacă vrei să slăbești, chimenul te poate ajuta. Substanțele active care se regăsesc în aceste semințe reușesc să regleze metabolismul, dar și apetitul.

Ameliorează colicile bebelușilor. Crizele de colici ale bebelușilor le provoacă acestora crampe abdominale, irascibilitate și plâns necontrolat. În multe culturi, semințele chimenului sunt fierte în lapte și oferite bebelușilor pentru ameliorarea suferinței. Nu face asta fără să te consulți cu medicul bebelușului.

Poate reduce nivelul de colesterol din sânge. Aportul mare de fibre din chimen poate determina scăderea colesterolului rău, reducând astfel riscurile cardiovasculare.

Ameliorează crampele menstruale. Durerile lunare cu care femeile au de-a face din cauza menstruației pot fi reduse sau chiar eliminate cu ajutorul chimenului.

Îmbunătățește starea de sănătate a organismului. Sistemul imunitar este un mecanism pe care organismul îl folosește pentru a se proteja de agenți patogeni, dar și pentru a trata bolile deja instalate. Chimenul conține substanțe active care fortifică organismul. Antioxidanții din chimen precum luteina, zeaxantina și carotenul împiedică totodată procesul de îmbătrânire prematură.

Mai mult decât atât, chimenul este un dezinfectant și antiseptic natural, care are abilitatea de a combate infecții precum cele digestive, respiratorii, urinare sau cutanate.

Accelerează vindecarea leziunilor cutanate. Proprietățile antiseptice și cele antifungice ale semințelor de chimen fac din acestea o soluție extrem de eficientă când vine vorba despre vindecarea rănilor.

Stimulează lactația. Semințele de chimen, la fel ca și cele de fenicul, sunt folosite adesea pentru stimularea lactației la proaspetele mămici. Totodată, prin ingestia laptelui de la mama care consumă ceai de chimen, se poate reduce și riscul de balonare, indigestie și flatulență la bebeluș.

Remedii naturiste cu chimen

În popor, semințele de chimen sunt folosite pentru tratarea multor simptome și afecțiuni. Iată câteva remedii cu chimen pe care să le încerci:

 • Mestecă semințe de chimen pentru a combate indigestia;
 • Consumă infuzie din semințe de chimen pentru ameliorarea tusei;
 • Ceaiul de chimen poate combate și flatulența, balonarea și viermii intestinali;
 • Mestecă semințe de chimen după mesele copioase, pentru a preveni refluxul gastroesofagian;
 • Prepară un decoct de chimen cu care să cureți rănile de la nivelul pielii;
 • Folosește ulei esențial de chimen pentru a combate respirația urât mirositoare.

Moduri în care poți consuma aceste semințe

lipie_cu_chimen

Chimenul este folosit în arta culinară, la prepararea multor mâncăruri delicioase. Iată câteva moduri în care poți introduce și tu acest condiment în alimentație:

 • la prepararea pâinii, sărățelelor și a altor produse de panificație;
 • în salatele de varză murată;
 • la prepararea salatelor și curry-urilor;
 • pe post de ingredient în supe cremă;
 • pentru asezonarea tocanelor;
 • pentru asezonarea murăturilor.

Efecte adverse ale consumului de chimen

Consumul moderat este sigur, ba chiar chimenul are multe beneficii. Când folosim, însă, chimenul în scopuri terapeutice, așadar în cantități mai mari, pot apărea unele efecte adverse – iată care sunt acestea:

 • daunele la nivel hepatic apar la unii pacienți în urma ingerării pe perioade îndelungate a unor cantități mari;
 • la femeile însărcinate, chimenul în exces poate provoca avort spontan, de aceea este contraindicat;
 • eructațiile pot, de asemenea, să apară în urma cantităților mari consumate.

Dacă observi efecte adverse în urma ingerării chimenului, oprește imediat consumul.