Ai senzația că nu îți ajung cei 2 ani din concediul de crestere a copilului și te bate gândul să renunți pentru o perioadă mai lungă la job pentru a te putea dedica în totalitate celui mic? Sau poate că te-ai întors la serviciu și ai senzația că nu te ocupi cum trebuie de copil și nu ai suficient timp pentru a îl educa așa cum îți dorești? Iată de ce sfaturi să ții cont dacă vrei să renunți la locul de muncă pentru a îți crește copilul!

Nu uita că și tu ai nevoie de o pauză – de cele mai multe ori, atunci când mama renunță la job pentru a îi dedica mai mult timp celui mic, prelungind astfel concediul de crestere a copilului,  își asumă toate responsabilitățile ce țin de creșterea acestuia, precum și de gospodărie, considerând că partenerul este mai solicitat oricum pentru că merge în continuare la serviciu. Așadar, ajung să se epuizeze, să acumuleze oboseală și frustrări, care pot afecta chiar relația sa cu tatăl copilului. Dintr-o asemenea situație nu are nimeni de câștigat, așa că ideal ar fi ca ambii parteneri să se implice în creșterea copilului, precum și în treburile casnice, astfel încât și mama să aibă timp pentru ea.

Regulile trebuie făcute de la început, astfel încât problemele să fie prevenite, nu rezolvate. Discută cu partenerul tău înainte de a lua decizia de a renunța la job și stabiliți cum să procedați pentru ca și tu să ai pauze binemeritate, în mod regulat.

Puteți, de exemplu, să stabiliți ca după ce partenerul ajunge acasă de la serviciu să luați cina împreună și apoi să stea cu copilul, cât timp tu îți faci o baie, te relaxezi și îți faci rutina de beauty în liniște. De asemenea, și în weekend mama ar trebui să aibă o pauză pentru coafor sau alte activități care o vor ajuta să se relaxeze.

Găsește câteva activități doar pentru tine – multe mame care aleg să renunțe la carieră pentru o perioadă mai lungă de dragul copilului au tendința de a își organiza întreaga viață în jurul activităților celui mic. Așadar, acestea ajung în situația în care jonglează cu dusul copilului la grădiniță sau școală, activități sau cursuri pentru cel mic, joacă în parc cu copilul și așa mai departe. Iar asta, în timp, generează o serie de nemulțumiri și stimă scăzută pentru mama. Pentru a menține un echilibru sănătos, mămica ar trebui să aibă cel puțin una, două activități pe care să le facă pe cont propriu. Poate fi vorba despre cursuri de dans, implicarea în acțiuni caritabile sau orice altă activitate care o implinește pe femeie pur și simplu, nu în calitate de mamă.

Stabilește regulile cu privire la aspectul financiar înainte de a renunța la job – este foarte important ca femeia care vrea să își pună cariera pe pauză după ce se încheie cei 2 ani de concediu de creștere a copilului să se gândească la aspectul financiar și să discute deschis pe această temă cu partenerul, astfel încât să nu apară ulterior neînțelegeri și tensiuni din cauza banilor.

Nu neglija relațiile cu cei din jur – multe mămici care renunță la job pentru a își crește copilul ajung să se izoleze sau să petreacă timp numai cu alte mămici. Este recomandat ca mămica să își păstreze relațiile de prietenie și cu cei care nu au copii, astfel încât să se destindă uneori și să aibă și alte subiecte de discuție.

Amintește-ți că poți oricând să te întorci în câmpul muncii – dacă simți că ai nevoie de o pauză și că ți-ar fi mai bine dacă te-ai întoarce la serviciu, poți oricând să o faci. Nu trebuie să privește decizia de a renunța la serviciu și de a prelungi concediul de creștere a copilului ca pe ceva ce nu poate fi modificat. Nu o privi ca pe un eșec și nu considera că nu ești o mamă bună dacă simți nevoia să petreci timp și fără copilul tău. Faptul că ești mamă nu anulează alte aspecte din viața ta – e important ca tu să fii echilibrată și mulțumită de modul în care decurg lucrurile, dacă vrei ca cel mic să fie fericit. Decât să te transformi într-o mamă nervoasă, agitată și copleșită, mai bine petreci mai puțin timp cu copilul tău, însă acesta să fie de calitate.