Interacțiunea cu un ipocrit îți poate cauza mari probleme, în special atunci când nu îți dai seama din prima cu ce fel de persoană ai de-a face și te implici emoțional.

Relația cu o persoană ipocrită, fie că este relație de prietenie, de dragoste ori de altă natură, mai devreme sau mai târziu îți va cauza frustrări, te va dezamăgi și îți va cauza neplăceri. De aceea este bine să știi cum să recunoști un ipocrit de la început, astfel încât să îl menții la distanță pentru a nu avea mai târziu motive să suferi.

Potrivit specialiștilor în psihologie, un ipocrit este caracterizat de următoarele 3 comportamente:

 • Are standarde morale duble, adică este foarte critic și judecă aspru anumite comportamente ale celor din jur, însă la rândul lui adoptă aceleași comportamente fără să ezite;
 • Este duplicitar din punct de vedere moral, ceea ce înseamnă că folosește justificări onorabile și corecte pentru a face lucruri care sunt imorale;
 • Manifestă slăbiciune de caracter, neavând autocontrol. Concret, nu se poate abțină să nu facă anumite lucruri, deși știe că procedează greșit.

10 semne care te ajută să recunoști un ipocrit

Există anumite semne care indică faptul că ai de-a face cu un ipocrit:

 1. Subliniază importanța regulilor, însă niciodată nu le respectă

Ipocritul este de părere că regulile și legile sunt esențiale pentru bunul mers al lucrurilor, însă totodată se crede superior celor din jur, deci nu consideră că este necesar ca el să respecte vreo regulă.

 1. Nu își asumă niciodată responsablitatea pentru ce face – întotdeauna este altcineva de vină

Ipocritul care este prins cu minciuna sau care dă greș dă întotdeauna vina pe altcineva, nefiind capabil să își recunoască greșeala. Acesta invocă o serie de probleme, viața este nedreaptă cu el, este o victimă permanentă. Mai mult decât atât, pentru a îți distrage atenția de la greșelile sale, va aduce în discuție trecutul tău, pentru a te face să te simți obligat să îl înțelegi.

 1. Este întotdeauna victima

Ipocritul va avea întotdeauna motive foarte întemeiate pentru atitudinea sa. Acesta se consideră o victimă a familiei, societății, grupului de prieteni. Să nu te mire dacă susține că urăște persoanele care dramatizează, dar în același timp creează mare tevatură ori de câte ori are ocazia.

 1. Are un aer de superioritate

Ipocritul este arogant și are tendința de a se comporta cu cei din jur ca și cum ar fi instabili emoționali ori nu foarte inteligenți. Aerul său de superioritate îi face pe cei apropiați să se complexeze inutil. Are obiceiul de a râde când încerci să îți exprmi emoțiile și de a reacționa agresiv, dacă îți manifești nemulțumirea față de el.

 1. Este mincinos

Ipocritul are mereu o scuză pregătită și minte pentru a ieși din situațiile neplăcute pe care singur le creează. Mai mult decât atât, uneori minte și fără să fie nevoie – pur și simplu îi face plăcere să îi ducă cu zăhărelul pe cei cu care interacționează.

 1. Se răzbună pe cei care îl demască

Ipocritul va avea grijă să îl pedepsească pe cel care îi descoperă adevărata față. Principala sa metodă de pedepsire a celor care îndrăznesc să identifice greșelile sale este tratamentul tăcerii. Însă în cazuri extreme, ipocritul va încerca să umilească persoana care l-a demascat, făcându-l de râs în public.

 1. Are așteptări foarte mari de la cei din jur

Ipocritul este foarte exigent cu persoanele apropiate, având mari așteptări de la acestea, însă nefiind capabil să ofere nimic în schimb. De cele mai multe ori, acesta are o mulțime de teorii despre reciprocitatea din relații, însă niciodată nu le pune în practică întrucât nu este dispus să facă niciun efort în acest sens.

 1. Îți spune anumite lucruri în față, însă te bârfește pe la spate

Sigur și tu ai întâlnit cel puțin o dată o persoană care în față este foarte zâmbitoare, amabilă și bine intenționată, însă pe la spate spune numai lucruri urâte despre tine. Ei bine, acesta este principalul semn care trădează un ipocrit. Păstrează distanța față de asemenea persoane.

 1. Ajută persoanele din jur numai dacă are ceva de câștigat

Un ipocrit va da o mână de ajutor numai dacă știe că are ceva de câștigat. Acesta se va lăuda cu faptele bune făcute și se va preface că îi pasă de soarta celorlalți, însă în realitate îi pasă doar de propria persoană.

 1. Critică alte persoane, dar nu este capabil să accepte criticile la adresa sa

Un ipocrit este foarte corect și capabil să critice greșelile atunci când sunt comise de altcineva, însă dacă este vorba de propria persoană, nu reacționează deloc bine la critici.

Cercetările făcute de specialiști în ultimii ani au arătat că suntem foarte vigilenți în identificarea ipocriziei la alte persoane, însă lucrurile se schimbă, când vine vorba despre noi înșine. Fii sincer cu tine, fă-ți o autoanaliză și recunoaște dacă, în unele situații, și tu ești puțin ipocrit. Odată ce identifici această problemă, poți face ceva pentru a o combate. Poate fi dureros să accepți că și tu dai uneori dovadă de ipocrizie, însă privește această acceptare ca pe un pas mare făcut pe calea dezvoltării personale.