Tu știi cum să porți masca pe caniculă pentru a reduce disconfortul, dar totodată a îți proteja aparatul respirator? Iată 4 reguli de aur, pe care ar trebui să le respecți cu strictețe!
Din fericire, pe timpul verii nu trebuie să purtăm masca și în aer liber, decât în locurile foarte aglomerate. Ce ne facem, însă, în mijloacele de transport în comun, în taxi, la serviciu sau în magazine? Este adevărat, în interior există, de cele mai multe ori, aer condiționat, însă adesea acesta nu face față și senzația de supraîncălzire apare, iar masca o intensifică.
Nu numai că este neplăcut să îți fie cald și să porți masca, însă poate fi și periculos – se creează un mediu umed în interiorul măștii, iar aerul inspirat nu mai este de calitate. Unde mai pui că masca umezită nu mai oferă protecție împotriva Covid-19, ceea ce înseamnă că o purtăm degeaba. Există soluții la aceste probleme, trebuie doar să le pui în practică – iată care sunt acestea!
Cuprins articol
Cum porți masca pe caniculă pentru protecție și confort sporit
1. Schimbă masca mai des
Asigură-te că ai în geantă cel puțin încă 2 măști în afară de cea pe care o porți, astfel încât să o poți schimba de fiecare dată când observi că se umezește. Poți încerca să folosești o mască din bumbac întrucât se respiră mai ușor prin ea și este și mai prietenoasă cu pielea – ai grijă însă să aibă cel puțin 2 straturi de material, pentru a fi eficientă. Dacă ai 2-3 măști din bumbac în permanență la tine, vei scăpa de problema purtării măștii umede.
* Dacă folosești măști de bumbac, spală-le la temperaturi mari după fiecare purtate și după uscare calcă-le, pentru a ucide toți germenii.
2. Fă pauze dese pentru înlăturarea măștii
Dacă ești forțat de împrejurări să petreci mult timp cu masca pe față (de exemplu, lucrezi într-un magazin sau într-un alt spațiu închis), ai face bine să iei pauze mai dese în zilele toride de vară, pentru a înlătura masca și pentru a te bucura de aer curat.
3. Nu uita să bei multă apă
Din cauză că avem gura acoperită de mască, este posibil să consumăm mai puțină apă decât de obicei iar în zilele călduroase de vară nu este deloc o idee bună să reducem aportul de lichide. Bea multă apă – nu numai că te menții hidratat, însă totodată îți înlături și masca mai des de pe față și te mai răcorești.
4. Poartă haine lejere
Pentru a reduce senzația de supraîncălzire este important și să porți haine lejere, subțiri, din materiale naturale. Acestea îți vor menține temperatura corpului în parametri normali și te vor ajuta să suporți mai ușor masca.
Ce probleme pot apărea din cauza purtării neadecvate a măștii în zilele caniculare
- senzația de sufocare din cauză că masca umedă nu este schimbată cu una uscată;
- multiplicarea germenilor în zona măștii, apoi la nivelul tractului respirator superior;
- iritarea feței, blocarea porilor și apariția acneei;
- deshidratarea, dacă masca nu este înlăturată pentru consumul de apă;
- supraîncălzirea, dacă purtăm o mască închisă la culoare ori din materiale sintetice.
Canicula este greu de suportat, iar masca nu face decât să îngreuneze situația, amplificând efectele disconfortului termic. Însă dacă folosești aceste metode și totodată te străduiești să îți planifici ziua, astfel încât să eviți locurile în care trebuie să porți mască pe timpul zilei, mai ales la orele prânzului, vei reuși să faci față mai ușor temperaturilor crescute.
Dacă este posibil, lasă activitățile care implică purtarea măștii pentru orele dimineții ori pentru seară, când temperaturile sunt mai scăzute și umiditatea din aer mai redusă. Bineînțeles, nu poți evita să te duci la serviciu, însă poți, spre exemplu, să mergi la cumpărături după lăsarea întunericului.
Hidratarea, hainele subțiri din materiale care lasă pielea să respire, aerul condiționat și, de ce nu, chiar și un evantai, te vor ajuta să îți menții temperatura corpului în limitele normale.
Un alt aspect important de menționat este protecția solară. Să nu ai senzația că radiațiile UV nu pătrund prin masca facială și că ești protejat de efectele razelor de soare când porți masca. Radiațiile penetrează masca fără prea mare efort, mai ales dacă stai în bătaia directă a razelor de soare. De aceea trebuie să aplici o cremă cu factor de protecție solară în fiecare zi, chiar dacă porți masca pe caniculă. Pentru a împiedica blocarea porilor și apariția coșurilor din cauza cremei cu SPF combinată cu transpirația cauzată de mască poți folosi o cremă noncomedogenică, ce va permite pielii să respire.
Comenteaza