Magazine cu rafturi goale, cozi de zeci de persoane și o mulțime de recomandări legate de modul în care ar trebui să mergem la cumpărături. Rutina pe care o aveam cu toții înainte de izbucnirea epidemiei de Coronavirus nu ne mai este astăzi permisă, și ne-am văzut nevoiți să ne întrebăm: e nevoie sau nu să îmi fac provizii? Voi mai găsi mâncare în magazine în perioada ce urmează? Ar trebui să mă îngrijoreze și acest aspect, pe lângă pericolul legat de sănătatea mea și a celor dragi?

Cum ar trebui, așadar, să abordăm cumpărăturile de mâncare și produse de igienă în această perioadă, atât pentru binele nostru, cât și pentru al celor din jur?

Care sunt lucrurile de care ai cu adevărat nevoie?

Risipa de alimente este o problemă îndelung discutată la nivel Mondial, de ani buni, dar a devenit cu atât mai acerbă cu cât coșurile de cumpărături se umplu, într-o frenezie, cu cantități imense de alimente. Mai ales când vorbim despre alimentele perisabile, realitatea este că multe dintre ele vor ajunge în coșul de gunoi, nefiind consumate în timp util – ouă, lactate, carne, fructe, legume.

Ca să nu te lovești de această problemă, înainte de a stabili lista de cumpărături, ar trebui să te întrebi care sunt lucrurile de care ai cu adevărat nevoie. Iată un mic ghid de întrebări care te-ar putea ajuta:

 1. Cați membri ai familiei trebuie să fie hrăniți, pentru câte mese și pentru câte zile?
 2. Împarte această perioadă în calupuri de câteva zile, fiindcă vei putea face cu siguranță cumpărături la intervale de câteva zile/ o săptămână.
 3. Evaluează ceea ce ai deja în frigider și în dulapuri – scoate toate ingredientele la vedere.
 4. Încearcă să gândești o listă de preparate pe care vrei să le gătești pentru mic dejun, prânz și cină, pornind de la ce ai deja în bucătărie. Adaugă pe listă toate celelalte ingrediente de care ai nevoie.
 5. Gândește-te și la câteva gustări și nu uita de fructe! Sunt o sursă importantă de vitamine și minerale și pot fi un desert savuros și sănătos.
 6. Ia în calcul și necesarul de băuturi – apă, cafea, ceaiuri, lapte, etc.
 7. Nu în ultimul rând, nu uita de igiena personală și a locuinței – hârtie igienică, produse de dezinfectat, medicamente, etc.

Pentru a evita risipa și cheltuielile inutile, nu achiziționa cantități prea mari din fiecare grupă de produse. Este extrem de puțin probabil să ai nevoie, încă de astăzi, de rezerve de hârtie igienică pentru două luni de zile. La fel cum nu este necesar să cumperi atât de mult ulei pentru gătit, cât ai folosi, de fapt, într-un an întreg.

Este la fel de important să ne gândim și la cei din jurul nostru, fiindcă resursele din magazine sunt suficiente pentru toată lumea, atât timp cât nimeni nu face excese.

Deși nu pare în acest moment, o astfel de perioadă este o ocazie excelentă de a învăța mai multe despre cumpătare, despre importanța organizării și planificării. Nu trebuie să observăm doar restricțiile și lipsurile, ci și modul în care suntem provocați să devenim mai creativi, să inventăm rețete, să găsim soluții. Putem învăța că un stil de viață sănătos și împlinit nu se bazează pe abundență, ci pe satisfacerea nevoilor.

Cumpără de la afaceri mici și producători locali

Scriam recent în acest articol de ce este foarte important să redescoperi comercianții locali și afacerile mici, fie că vorbim despre magazine, restaurante, cafenele sau producători. În astfel de perioade, restricțiile te pot provoca să găsești soluții cât mai aproape de casă, în locul hipermarketurilor și mallurilor care pot fi închise sau greu accesibile. În plus, multe astfel de afaceri mici pun la dispoziție și servicii de livrare la domiciliu.

Marele avantaj al vizitării furnizorilor locali este că expunerea la exterior este redusă, atât fiindcă drumul până la locație este mai scurt, dar și fiindcă numărul de persoane adunate în același loc este mai restrâns. Mai mult decât atât, produsele pot fi mai proaspete, mai ales dacă magazinul sau restaurantul respectiv se aprovizionează tot de la mici producători care livrează zilnic cantități mici.

Efectele pozitive ale unui astfel de comportament nu se văd doar la nivel personal, prin comoditatea dată de proximitatea magazinelor, ci și la nivel economic. Spre deosebire de marile lanțuri de magazine, extinse la nivel național sau internațional, micii comercianți supraviețuiesc doar datorită clienților fideli sau a celor care locuiesc în zonă și care obișnuiesc să îi frecventeze. Închiderea activității și lipsa clienților duc, astfel, la reducerea veniturilor și chiar faliment.

Mulți dintre producătorii locali se reorientează în astfel de perioade și oferă produse sau soluții adaptate nevoilor oamenilor. Vedem tot mai des ateliere de croitorie care produc măști de protecție pentru față, companii mici de cosmetice ce dezvoltă formule de geluri antibacteriene, restaurante ce livrează acasă, prin propriile resurse, mâncare proaspăt gătită.

Așa că redescoperă magazinele de colț, micile brutării, cofetării sau aprozare, dar și restaurantele sau cafenelele din preajma locuinței tale.

Cumpărături online: de unde și cum cumperi în această perioadă

În perioade de autoizolare sau chiar carantină, cumpărăturile online sunt singura soluție pe care o avem la dispoziție pentru a reduce contactul cu alte persoane. Foarte multe persoane aleg această variantă, iar comercianții înregistează o creștere foarte mare la nivelul comenzilor cu livrare la domiciliu.

Livrarea se poate face în siguranță, prin plata cu cardul și livrarea produselor până la ușă. Dacă ai îngrijorări, poți ruga curierul să lase pungile în fața ușii, după care să plece, și poți aplica măsuri suplimentare de igienizare, desfăcând cumpărăturile cu mănuși și stergând mânerele și ambalajele cu alcool sau soluții antibacteriene și antivirale.

Îți recomandăm să ai în vedere această variantă mai ales dacă faci parte din categoriile de risc sau locuiești în aceeași casă cu persoane în vârstă, dar și dacă magazinele mici din apropiere nu sunt deschise sau nu sunt suficient de bine aprovizionate. Să ai totuși în vedere faptul că termenul de livrare poate să fie mai lung decât în mod normal, chiar și de o săptămână, din cauza solicitărilor crescute. Poți face comenzi la hipermarketuri care au o gamă variată de produse, atât alimentare, cât și pentru îngrijirea personală sau a casei. Există și farmacii online care fac livrări, pentru produse ce nu necesită rețetă de la medicul specialist.

Exemple de supermarketuri care fac livrări online:

 • Mega image
 • Carrefour
 • Cora
 • Kaufland (prin aplicația Glovo)
 • Auchan (prin aplicația Bringo)
 • Casa de comenzi HomeMarket
 • Casa de comenzi Deliveryman

Exemple de farmacii care fac livrări online:

 • Farmacia Tei
 • Pilulka.ro
 • eFarma.ro
 • PCFarm.ro

Și în cazul comenzilor online se respectă recomandarea de a cumpăra doar strictul necesar, fără a face excese. În astfel de perioade, sănătatea noastră depinde și de sănătatea și bunăstarea celor din jurul nostru.

Soluții utile pentru a reduce lista de cumpărături

Pentru a îți ușura eforturile de a cumpăra mai rar și mai bine, poți schimba anumite lucruri în stilul tău de viață, precum:

 • Folosește un filtru de apă în locul apei îmbuteliate; astfel vei reduce numărul de sticle sau bidoane de apă cumpărate săptămânal și vei putea să consumi în siguranță apa potabilă de la robinet.
 • Congelează fructele și legumele pe care nu reușești să le consumi înainte să se altereze; dacă ai o cantitate prea mare de fructe sau legume, e mai înțelept să congelezi o parte din ele ca să le poți consuma și după câteva zile, timp în care în mod normal s-ar fi alterat.
 • Elimină risipa organizându-ți bine frigiderul pentru a consuma în timp util alimentele; plasează mereu la vedere produsele deja începute, desfăcute sau care au un termen de valabilitate scurt; astfel  nu vei uita de ele, ascunse în spatele altor produse.
 • Gândește-te întotdeuna ce mâncare vrei să prepari sau ce alimente consumă în general familia ta; nu cumpăra produse care pot să rămână uitate fiindcă nu sunt pe placul nimănui.

 

Află dacă ești pregătit să faci față pandemiei de coronavirus. Începe quiz-ul.