Procedura de curățare a aparatului de aer condiționat este recomandată o dată la 6 luni, însă cei mai mulți dintre noi o facem doar o dată pe an, la începerea sezonului cald. Medicii subliniază importanța acestui pas mai ales pentru copii, pentru vârstnici, pentru oamenii care au animale de companie ori pentru cei care suferă de astm ori alte boli respiratorii.

În timpul pandemiei de Covid-19 însă, situația se schimbă puțin, oamenii de știință fiind de părere că e mai bine să nu curățăm filtrele aparatului de aer condiționat, pentru a reduce astfel riscul de răspândire a noului coronavirus.

Medicii de peste Ocean sunt de părere că noul coronavirus poate contamina aparatul de aer condiționat ori sistemul de ventilație, de aceea este indicat să așteptăm încheierea pandemiei pentru a înlocui filtrele, întrucât persoana care le schimbă este expusă pericolului de infectare.

Mai mult decât atât, în timpul manevrelor specifice de înlocuire a filtrelor aparatului de aer condiționat, virusul poate ajunge și pe alte suprafețe din locuință cum ar fi mobila, pardoseala sau pereții.

Așadar, pentru a reduce riscul de răspândire a noului coronavirus, este bine să amânăm procedurile de curățare a aparatului de aer condiționat. Dacă filtrele nu sunt scoase, chiar dacă virusul a ajuns în aparatul de AC sub forma unor mici particule de salivă din aer, nu există risc de infectare. Pe suprafața filtrelor virusul nu va rezista oricum mai mult de câteva zile.

Cum poți îmbunătăți calitatea aerului din casă, în timpul pandemiei de Covid-19

Cea mai eficientă metodă de îmbunătățire a calității aerului din casă, fie că ai executat sau nu operațiunea de curățare a aparatului de aer condiționat, rămâne și cea mai la îndemână: aerisirea îndelungată prin deschiderea geamurilor de la camere. Prin aerisire se favorizează eliminarea virusurilor din casă și totodată se îmbunătățește calitatea aerului per total.

În ceea ce privește purificatoarele de aer, care sunt la modă în această perioadă, nu există dovezi științifice care să arate că ar avea un impact asupra noului coronavirus. Acestea pot fi însă folosite pentru îndepărtarea alergenilor din aer, dar și a altor virusuri, care ar putea îngreuna situația în caz de infectare cu noul coronavirus.

Poți îmbunătăți calitatea aerului și prin decorarea casei cu plante de apartament. Plantele nu numai că măresc concentrația de oxigen din aer, însă au și abilitatea de a curăța aerul de compuși volatili dăunători precum formaldehida ori benzenul.

Foto: Pinterest

Cum să îți dezinfectezi casa în timpul pandemiei de Covid-19

Studiile facute până acum au scos la iveală faptul că noul coronavirus se transmite în general de la o persoană la alta și rareori prin atingerea unor suprafețe. Asta nu înseamnă, însă, că nu te poți contamina prin atingerea unor suprafețe infectate. De aceea este bine să acorzi atenție nu numai spălării și dezinfectării mâinilor, ci și curățării și dezinfectării suprafețelor cu care intri cel mai des în contact, mai ales de acasă. Bineînțeles, dacă în casa în care locuiești se află și o persoană diagnosticată cu Covid-19, măsurile de dezinfectare trebuie să fie mult mai intense.

Suprafețele pe care ar trebui să le dezinfectezi o dată, poate chiard e două ori pe zi, sunt cele cu care intri cel mai des în conatact: masa, blatul de la bucătărie, clanțele de la uși, precum și întrerupătoarele. Pe jos poți dezinfecta o dată la 2-3 zile, mai ales dacă nu intri încălțat în casă.

Trebuie să știi că suprafețele foarte murdare – cum ar fi podeaua, trebuie mai întâi curățate prin spălare și abia apoi dezinfectate cu un dezinfectant pe bază de clor sau alcool.

Cârpele pe care le vei folosi pentru cărățarea și dezinfectarea suprafețelor trebuie spălate imediat după ce termini curățenia, cu apă fierbinte și detergent de vase ori de rufe. Poți folosi și șervețele de hârtie, pe care le vei arunca imediat la coșul de gunoi.

Pentru a reduce riscul de infectare a pardoselii când vii de afară, poți ține la ușă un preș îmbibat cu clor, pe care să îți ștergi talpa încălțărilor.

Indiferent de cât de des și atent dezinfectezi suprafețele din casă ori de la birou, nu uita că cele mai eficiente și importante măsuri de protecție împotriva Covid-19 sunt distanțarea socială, spălarea mâinilor și purtarea măștilor chirurgicale în locurile publice și aglomerate.