Menstruaţia întârziată este una dintre cele mai frecvente motive ale prezentării la medicul ginecolog. Orice femeie se confruntă, măcar o dată în viaţă, cu o astfel de problemă. Sarcina este una dintre posibilele cauze ale ciclului neregulat, dar nu este singura, de acea este important să cunoşti afecţiunile care provoacă acest simptom şi să ceri ajutorul specialistului. Menstruaţia poate întârzia o lună, două, dar când se întâmplă acest lucru pentru mai mult de trei luni, vorbim despre amenoree, adică lipsa completă a ciclului.

 

10 cauze comune ale menstruaţiei întârziate

Femeile care nu au ajuns la menopauză au, de obicei, un ciclu de 28 de zile, dar perioada poate varia între 21 şi 35 ce zile. Nu te îngrijora, deci, dacă observi întârzieri de câteva zile, însă atunci când este vorba despre câteva săptămâni, trebuie să te gândeşti dacă nu cumva te confrunţi cu una dintre aceste probleme.

 

 1. Stresul

Stresul îţi poate da hormonii peste cap, te poate face să îţi schimbi obiceiurile zilnice şi chiar îţi poate afecta partea creierului care se ocupă de reglarea menstruaţiei – hipotolamusul. În condiţii de nelinişte, cantitatea de gonadofrină secretată este serios afectată, astfel că ciclul şi ovulaţia sunt date peste cap.

Dacă eşti extrem de anxioasă şi ai avut cel puţin o lună fără menstruaţie, mergi la medicul de familie. El te va îndruma spre specialistul care te poate ajuta să depăşeşti acest moment. Odată ce stresul va ajunge la un nivel normal, poate fi nevoie de câteva luni până când şi ciclul îşi reia periodicitatea.

 

 1. Perimenopauza

Cele mai multe femei intră la menopauză în jurul vârstei de 52 de ani, când trec 12 luni fără menstruaţie. Primele simptome pot, însă, apărea cu până la 15 ani înainte, situaţie în care vorbim despre perimenopauză şi primele fluctuaţii de estrogen.

Cantităţile neregulate de estrogen pot da peste cap ciclul unei femei. Când se întâmplă asta, menstruaţiile devin mai uşoare sau mai rare şi apar schimbări de la o lună la alta.

 

 1. Scăderea în greutate

O scădere bruscă în greutate poate duce la întârzierea menstruaţiei. Prea puţine kilograme sau o proporţie mică de grăsime în corp pot scădea producţia de hormoni la ovulaţie.

Dacă intri în această categorie, este indicat să vezi un nutriţionist şi să îţi faci câteva analize, pentru a vedea ce vitamine şi minerale îţi lipsesc.

 

 1. Obezitatea

La fel de periculoasă este şi obezitatea. Atunci când ai kilograme în plus şi fluctuaţii ale menstruaţiei, s-ar putea să suferi de sindromul ovarelor polichistice. Mergi la ginecolog, pentru a depista cauza întârzierii menstruaţiei. El îţi va recomanda o ecografie ovariană, dar şi ale analize de sânge, pentru a depista afecţiunea care îţi dă ciclul peste cap.

 

 1. Exerciţiile intense

Sportul este sănătos, dar dacă îţi lucrezi muşchii prea intens, s-ar putea ca tot organismul tău să aibă de suferit. Exerciţiile fizice pot afecta producţia de hormoni ai glandei pituitare şi tiroide, provocând fluctuaţii ale menstruaţiei şi ovulaţiei. Nu te îngrijora că ţi se va întâmpla asta, dacă faci două – trei ore de sport pe zi, dar dacă devii mult prea preocupată de mişcare şi exagerezi, aşteaptă-te la întârzieri ale menstruaţiei. Înainte de a începe orice program intens de fitness, este indicat să mergi la medicul nutriţionist. El îţi va prescrie o schemă alimentară care să îţi asigure aportul necesar de vitamine şi minerale, pentru a preveni problemele hormonale.

 

 1. Anticoncepţionalele

Dacă iei anticoncepţionale, întârzierea menstruaţiei este normală, mai ales dacă pastilele sunt pe bază de hormoni. În mod normal, aceste anticoncepţionale oferă un amestec de estrogen şi progestogen pentru o anumită perioadă de timp, după care urmează medicamentele fără hormoni care se iau pentru alte câteva zile. Retragerea acestor hormini duce la apariţia menstruaţiei.

Uneori, aceste substanţe subţiază atât de mult membrana uterului, încât nu este de ajuns pentru a produce menstruaţia. De cele mai multe ori, această situaţie nu reprezintă un pericol, dar este indicat să discuţi cu medicul tău, dacă ţi se întâmplă asta, pentru a preveni o sarcină.

 

 1. Bolile cronice

Bolile tiroidei, ovarele polichistice, tumorile glandei pituitare, chisturile ovariene, bolile glandelor suprarenale, problemele ficatului şi diabetul pot interfera cu menstruaţia. De multe ori, ciclul nu revine la normal decât atunci când aceste afecţiuni sunt tratate. Şi bolile acute precum pneumonia, infarctul, meningita sau insuficienţa renală pot duce la scăderi bruşte în greutate şi carenţe de vitamine care să provoace întârzierea menstruaţiei.

 

 1. Schimbări în program

Poate nu ţi se par importante, dar schimbările din programul tău îţi pot da organismul peste cap. Dacă lucrezi în ture sau dacă nu ai un program regulat, menstruaţia ta poate fi imprevizibilă. De cele mai multe ori, nu vorbim neapărat de întârzieri, ci mai degrabă de faptul că poate apărea mai repede.

 

 1. Anumite medicamente

Antidepresivele, anticonvulsivele sau chimioterapia pot duce la întârzierea menstruaţiei, mai ales dacă tratamentul durează de la câteva săptămâni la câteva luni.

 

 1. Sarcina extrauterină

Dacă ai impresia că nu poţi rămâne însărcinată pentru că foloseşti metode de contracepţie, te înşeli. Întârzierea menstruaţiei în astfel de cazuri poate fi provocată de o sarcină extrauterină. Mergi la medic, pentru a fi sigură că în spatele acestei probleme se află o altă cauză.

 

 Când să mergi la medic pentru menstruaţia întârziată

 

Atunci când menstruaţia întârzie mai mult de o lună, trebuie să mergi la medic. Situaţia devine o urgenţă medicală, dacă apar şi simptome precum:

 • dureri intense de cap;
 • probleme de vedere;
 • greaţă sau vomă;
 • febră;
 • căderea părului;
 • scurgeri din sân;