Depresia este o afecțiune de care suferă aproximativ 300 de milioane de oameni la nivel mondial, iar numărul de sinucideri ajunge la 800 000, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Printre aceste cifre alarmante, majoritare sunt femeile, Centrul de Control și Prevenție al Bolii punctând faptul că depresia le afectează de două ori mai multe pe ele, decât pe bărbați. Totodată, trebuie reținut că această problemă poate apărea și în rândul copiilor și adolescenților, iar stările proaste, lipsa de energie, plânsetele și reacțiile violente nu sunt întotdeauna un moft, ci pot fi semnul unei afecțiuni grave.

Tipuri de depresie

Depresia există atunci când apar stările de tristețe, gândurile negative și apatia, spun specialiștii, iar problema este una extrem de complexă. Există mai multe niveluri ale depresiei, iar când pacienții încep să aibă dereglări chimice la nivelul creierului, intervenția unui psihiatru este obligatorie.

„Depresia este atât de severă, apăsătoare și invalidantă, încât intervenția trebuie să fie medicalăȚ, explică dr. Gabriel Diaconu. Printre simptomele des întâlnite se numără imposibilitatea de a dormi și de a mânca. Nivelul la care a ajuns afecțiunea va determina tratamentul care este aplicat, fie că este vorba de terapie (psihanaliză, psihoterapie etc.), ori de intervenția unui psihiatru.

Potrivit specialiștilor, există patru tipuri de depresie:

Depresia de biotip I

  • Se manifestă prin anxietate, insomnie, oboseală;

Depresia de biotip II

  • Pacientul simte epuizare fizică;

Depresia de biotip III

  • Bolnavul se confruntă cu incapacitatea de a simți plăcere, scăderea capacităților locomotorii și verbale;

Depresia de biotip IV

  • Apar anxietate, incapacitatea de a simți plăcere și insomnie.

Din păcate, depresia este încă privită deseori cu suspiciune, multe persoane având tendința să confunde și să pună pe același plan o stare proastă cu o afecțiune care are nevoie de tratament. Această neîncredere se reflectă atât în atitudinea celor care nu iau în serios o persoană care susține că suferă de depresie, dar și în atitudinea pacienților, care nu își iau în serios stările de rău, având ideea că este doar o supărare temporară și nu o problemă reală.

Depresie, nu impresie

În 23 iunie a avut loc conferința Depresie, nu impresie, organizată de Coaliția Organizațiilor Pacienților Cronici din România (COPAC), la care au luat parte președintele COPAC, Radu Gănescu, dr. Gabriel Diaconu, medic psihiatru, Marius Manole, actor, și Greta Goran, blogger. Invitații au discutat despre depresie, despre prejudecățile cu care te confrunți, în momentul în care lumea află că ai această problemă, și despre cum este ea văzută în România.

În special pacienții cu boli cronice sunt predispuși să dezvolte simptome de depresie, dar, potrivit lui Radu Gănescu, în România încă nu toți pacienții suferinzi de boli cronice au posibilitatea să își deconteze tratamentul pentru depresie. Mai ales în această perioadă a izolării cauzate de pandemia de Covid-19, urmările pe care le-a avut asupra sănătății psihice a persoanelor abia încep să se vadă.

Actorul Marius Manole a vorbit și el despre experiența sa cu depresia. „Pentru mine nu a funcționat psihologul. […] Ori eu nu am fost dispus să vorbesc cinstit și deschis despre toate problemele. Am înțeles târziu că e o muncă pe termen lung, pe care trebuie să o duci permanent. Ca atunci când îți faci curat în casă.”

Însă, din cauza obișnuinței de a vedea stările de acest fel drept o tristețe trecătoare, pentru că aceasta este atitudinea generală, a durat o vreme să conștientizeze că problema este mai adâncă de atât. „Aveam stări de anxietate mari și atacuri de panică mari. Înainte de spectacol nu mai voiam să intru în scenă. Târziu am înțeles că e un dezechilibru chimic, nu doar o alintătură.”

Dr. Gabriel Diaconu consideră că depresia este adeseori întâlnită în cazul persoanelor care au o experiență extremă de viață, așa cum sunt și actorii, care trec prin numeroase stări.

Cauzele depresiei

Primul pas este diagnosticarea corectă. Deși nu este întotdeauna ușor (în funcție de mobilitatea pacientului și de accesul pe care îl are), este necesar să se facă la un medic specializat, care poate determina corect cauzele reale ale instaurării afecțiunii și poate oferi tratamentul potrivit.

Potrivit doctorului psihiatru Gabriel Diaconu, depresia are o multitudine de cauze. Gena nu este suficientă, ci contează la fel de mult „traiectoria de viață a oamenilor”. Violența în familie este adeseori întâlnită la pacienții cu depresie, la fel ca și obiceiurile nesănătoase, precum mâncatul prost, consumul de alcool, tutun sau de substanțe cu efecte depresogene. De asemenea, stilul de muncă format pe un sistem capitalist provoacă epuizare în rândul oamenilor și stres, la fel ca și nevoia continuă de bani, pentru că, de multe ori, un singur loc de muncă nu este suficient pentru ca o persoană să câștige suficient. Toate aceste probleme duc la instalarea depresiei.

O altă caracteristică a depresiei este că, fiind o problemă care se instalează treptat în organism, ea se poate manifesta oricând, chiar și în momentele în care, aparent, totul merge bine în viața persoanei.

Ce înseamnă tratamentul medicamentos în tratarea depresiei

În unele cazuri, este necesară administrarea unui tratament medicamentos. Aici este un alt moment în care oamenii devin reticenți, antidepresivele fiind considerate un element negativ în tratament. În realitate, spune dr. Gabriel Diaconu, pastilele numite popular „pentru depresie”, nu sunt nici sedative, nici nu dau dependență, dar nici nu vindecă boala. Ele ajută, însă,organismul uman să treacă de niște stări, pentru ca persoana să reușească să devină receptivă la tratament.

Se vindecă depresia?

„Ar trebui să îi dăm omului dreptul de a fi nefericit?” este întrebarea adresată de medicul dr. Gabriel Diaconu. Se poate vindeca, dar persoana va rămâne cu vulnerabilități și sensibilități, așa cum este cazul mai multor afecțiuni.

De asemenea, odată ce starea de depresie este diminuată, ar trebui lucrat și la viața personală, pentru că factorii care determină nefericirea (locul de muncă nepotrivit, supărările în familie etc.), pot fi încă prezente.

Avantajul diagnosticului de depresie, este că oferă pacientului șansa să se pună pe primul plan și să ia decizii care să îl ajute, în primul rând, în viața personală, fără să simtă că este egoist din partea lui.

Conferința completă Depresie, nu impresie poate fi urmărită la acest link. Pentru mai multe informații legate de Coaliția Organizațiilor Pacienților Cronici din România, accesați site-ul COPAC.