Dermatita seboreică poate afecta stima de sine a pacientului, de aceea este bine să fie identificată și tratată corespunzător cât mai devreme. Află totul despre această afecțiune, de la manifestări și cauze, până la tratament și remedii naturiste!

Ce este dermatita seboreică

Dermatita seboreică este o afecțiune cronică de natură inflamatorie a pielii, care determină apariția unor scuame la nivel cutanat (n.r. strat epidermic subțire, care se descuamează). Pielea devine roșie, inflamată și poate să apară și mătreața. Zonele afectate pot arăta similar cu erupțiile cauzate de psoriazis, cu o eczemă ori cu o reacție alergică. În general, zona cea mai afectată de dermatita seboreică este scalpul, însă orice altă zonă a corpului poate fi afectată.

Simptomele dermatitei seboreice

 • Mătreață la nivelul scalpului, sprâncenelor, bărbii ori mustății;
 • Scuame la nivelul scalpului, feței, axilelor, pieptului ori sub sâni;
 • Înroșirea pielii;
 • Prurit.

Simptomele se acutizează în sezonul rece, dar și în perioadele mai stresante.

dermatita_seboreica

Foto: Pinterest

Cauzele dermatitei seboreice

Medicii nu au reușit să identifice cauza exactă a acestei afecțiuni dermatologice, însă au descoperit o serie de factori care pot contribui la declanșarea sa:

 • Stresul;
 • Predispoziția genetică;
 • O ciupercă (infecție fungică) care trăiește la nivelul pielii, fără să cauzeze alte probleme;
 • Anumite afecțiuni sau tratamente medicamentoase;
 • Expunerea la temperaturi scăzute și aer uscat;
 • Un răspun imun atipic.

În categoriile cu risc crescut de a dezvolta dermatită seboreică se numără nou născuții, dar și adulții cu vârsta cuprinsă între 30 și 60 de ani. Bărbații sunt mai afectați de această problemă decât femeile.

Când este cazul să mergi la medic

Dacă ai simptome ce se aseamănă cu cele ale dermatitei seboreice, este recomandat să mergi la medicul dermatolog pentru un consult de specialitate. Întrucât simptomele pot fi cu ușurință confundate cu cele ale psoriazisului, rozaceei, eczemei ori chiar cu ale lupusului eritematos sistemic, este esențial ca medicul să stabilească diagnosticul și să nu te tratezi “după ureche”.

În urma examinării pielii, medicul poate stabili diagnosticul, iar dacă are dubii în ceea ce privește afecțiunea de care suferi, poate face o biopsie a pielii în vederea excluderii altor posibile diagnostice.

Tratament pentru dermatită seboreică

În urma stabilirii diagnosticului, medicul va prescrie un tratament personalizat, în funcție de simptomele fiecărui pacient. Acesta poate conține:

 • Creme, șampoane și loțiuni cu aplicare locală pentru ținerea sub control a procesului inflamator. Acestea conțin adesea hidrocortizon, clobetasol ori corticosteroizi. Sunt eficiente și ușor de aplicat, însă nu sunt recomandate pe termen lung, întrucât pot avea efecte adverse, dacă sunt utilizate luni la rând fără pauză.
 • Creme, șampoane și geluri antifungice.
 • Medicamente antifungice sub formă de pilule – acestea se prescriu numai dacă tratamentele cu aplicare locală nu dau rezultate, din cauză că pot avea efecte adverse și sunt destul de agresive cu ficatul.

Îngrijirea pielii și remedii naturiste în dermatita seboreică

Dacă scalpul tău este afectat de dermatita seboreică, poți încerca să folosești un șampon anti-mătreață care să conțină ingrediente precum:

 • Gudron de cărbune;
 • Acid salicilic;
 • Sulfură de seleniu;
 • Zinc piriton.

În cazul bebelușilor care suferă de dermatită seboreică la nivelul scalpului se recomandă folosirea unui șampon pentru bebeluși, cu formulă blândă, întrucât cele recomandate adulților sunt prea agresive cu pielea lor delicată.

În cazul în care dermatita afectează fața sau pielea de pe corp, este important să menții zonele afectate curate – este suficient să le speli de două ori pe zi cu apă și săpun.

Scuamele pot fi eliminate prin aplicarea unui ulei mineral, care va fi lăsat să acționeze câteva ore, iar apoi va fi îndepărtat cu apă și săpun.

Cât timp te confrunți cu dermatita seboreică, renunță la folosirea produselor de styling pentru păr ori a celor de make-up sau cosmetice pentru față și corp. Evită, de asemenea, produsele care conțin alcool, întruc\t vor irita pielea și vor înrăutăți manifestările.

În ceea ce privește remediile naturiste pentru dermatita seboreică, cele mai populare sunt uleiul de arbore de ceai aplicat pe zonele afectate, dar și administrarea suplimentelor cu ulei de pește, datorită conținutului mare de acizi grași Omega 3.

Aloe vera, fie sub formă naturală, fie în produsele dermatocosmetice care conțin extract, poate ameliora, de asemenea, simptomele acestei afecțiuni.

Expunerea la soare poate fi benefică în tratarea dermatitei de acest gen, întrucât radiațiile UV au abilitatea de a ucide fungii de la nivelul pielii. Mare atenție, însă, se recomandă insistent folosirea protecției solare, întrucât radiațiile au efecte nedorite asupra pielii, începând de la arsuri solare și până la creșterea riscului de cancer de piele.

Acest tip de dermatită poate afecta stima de sine a pacientului, precum și viața socială a acestuia, de aceea este ideal să fie tratată cât mai devreme. Dacă suspectezi că ai această problemă, nu amâna consultul dermatologic – este o problemă care se poate trata cu ușurință, așa că ar fi păcat să nu cauți ajutor de specialitate.