Suferi de deviație de sept? Află totul despre această afecțiune, ca să înțelegi mai bine ce poți face pentru îmbunătățirea respirației!

Cauzele deviație de sept

Septul nazal este cartilajul din interiorul nasului, care are rolul de a separa nările. Acesta este amplasat pe mijlocul nasului, astfel încât nările să fie perfect egale. Uneori însă, septul nazal nu este centrat cum ar trebui, ceea ce înseamnă că o nară este mai largă decât cealaltă – aici putem vorbi despre deviația de sept. Cu cât septul este mai deviat, cu atât simptomele cu care pacientul are de-a face sunt mai severe, iar riscul de complicații mai mare. 

Deviația de sept poate fi congenitală, ceea ce înseamnă că pacientul se naște cu septul deviat. Totuși, sunt și situații în care apare în urma unei accidentări la nivelul nasului – acest lucru se întâmplă adesea în rândul practicanților sporturilor de contact ori în accidente rutiere. Deviația de sept poate fi, în primă fază, minoră, însă în timp se poate agrava.

Simptomele deviației de sept

În general, pacientul are o deviație minoră și simptomele nu apar. Sunt totuși și cazuri mai serioase, care se manifestă astfel:

 • dificultăți la respirația pe nas;
 • incapacitatea de a inspira și expira aer pe una dintre nări;
 • sângerări nazale;
 • infecții ale sinusurilor;
 • uscăciune la nivelul unei nări;
 • sforăit;
 • apnee în somn;
 • congestie sau presiune nazală;
 • durere facială – aceasta apare în cazurile severe. 

Diagnosticarea deviației de sept

Un medic specializat în ORL este în măsură să stabilească diagnosticul de deviație de sept, în urma unei examinări atente a nasului, atât înainte, cât și după aplicarea unui spray decongestionant. În funcție de severitatea problemei, acesta va recomanda cel mai potrivit tratament.

Tratamentul deviației de sept

Pacientul care suferă de deviație de sept nu necesită tratament, dacă nu are simptome. Când, însă, apare disconfortul, medicul poate prescrie un tratament.

Medicamentele pe care medicul le poate recomanda pentru tratarea simptomelor specifice deviației de sept sunt:

 • decongestionantele nazale – acestea au rolul de a reduce inflamația țesuturilor, astfel încât aerul să poată pătrunde fără probleme prin ambele nări. Aceste descongestionante pot fi sub formă de spray nazal ori chiar sub formă de tablete orale. Mare atenție, însă, la administrarea substanțelor medicamentoase cu efect decongestionant, întrucât pot cauza dependență, dacă sunt utilizate frecvent.
 • antihistiaminice – acestea combat simptomele specifice reacțiilor alergice, în special congestia nazală. 
 • spray nazal cu steroizi – se poate procura doar cu rețetă, la recomandarea medicului, și are rolul de a reduce inflamația și de a facilita drenajul. Efectele acestui spray se văd abia la 1-3 săptămâni după utilizare, însă este extrem de important să fie administrat întocmai cum a recomandat medicul. 

Este important de subliniat faptul că tratamentul medicamentos are rolul de a trata membrana mucoasei nazale, astfel încât procesul inflamator să fie combătut, însă nu poate corecta un sept nazal deviat.

Deviația de sept se poate corecta numai prin intervenție chirurgicală, însă aceasta este necesară numai atunci când simptomele afectează calitatea vieții pacientului ori creează alte probleme de sănătate. 

Septoplastia este intervenția chirurgicală prin care se repară osul deviat. În timpul acestei intervenții, septul este îndreptat și repoziționat în mijlocul nasului. Medicul poate fi nevoit să îndepărteze porțiuni din sept pentru a îl putea repeziționa în mod corect. După această intervenție, pacientul nu va mai avea probleme cu obstrucția nazală și va putea respira mult mai bine pe nas. 

Rinoplastia poate fi și ea făcută în același timp cu septoplastia. Această intervenție chirurgicală presupune remodelarea nasului atât prin modificarea osului, cât și a cartilajelor de la nivelul nasului. 

Riscuri asociate cu intervenția chirurgicală pentru deviația de sept

Ca orice altă intervenție chirurgicală, și aceasta prezintă anumite riscuri. Atât septoplastia, cât și septorinoplastia sunt proceduri chirurgicale sigure, cu efecte adverse și complicații rare. Printre aceste riscuri se numără:

 • infecția;
 • sângerările;
 • perforarea septului;
 • pierderea sau afectarea mirosului.

Recuperarea după tratarea chirurgicală a deviației de sept

În timpul recuperării după septoplastie, medicul va administra o serie de medicamente, care au rolul de a reduce durerile și disconfortul, dar și de a preveni infecțiile. 

Septul se va recupera complet în 6 luni de la operație, de aceea trebuie să îți protejezi nasul astfel:

 • evită să îți sufli nasul;
 • poziționează-ți capul mai sus decât corpul când dormi;
 • evită exercițiile fizice intense, mai ales cele tip cardio;
 • poartă mai degrabă bluze și rochii cu nasturi sau fermoar, pentru a evita să le tragi pe cap. 

Deviația de sept este o afecțiune care are un impact major asupra calității vieții, mai ales dacă este vorba despre o formă mai severă. Vestea bună este că se poate trata – mergi așadar la un consult ORL și vei afla dacă ai această problememă, precum și care este tratamentul cel mai potrivit pentru tine.