Sindromul de colon iritabil este tot mai des întâlnit, mai ales în rândul celor cu vârste cuprinse între 16-45 de ani. Iată care sunt cauzele acestei probleme, dar și care sunt simptomele sale și ce dietă să adopți pentru a îi reduce manifestările.

Ce este sindromul de colon iritabil

Colonul iritabil este caracterizat de o asociere de simptome digestive precum dureri, crampe, diaree ori constipație. Cu toate că este o afecțiune care dăunează calității vieții, colonul iritabil nu este o boală gravă și nu are complicații decât foarte rar.

Cauzele  și simptomele colonului iritabil

Cauza exactă a sindromului de colon iritabil nu a fost identificată de oamenii de știință, însă au fost descoperiți unii factori care favorizează această problemă:

  • Contracțiile anormale ale musculaturii intestinale – fie sunt prea puternice și determină formarea de gaze, balonarea și diareea, fie sunt prea slabe și cauzează constipația;
  • Anomalii la nivelul sistemului nervos;
  • Inflamația la nivel intestinal;
  • Infecțiile severe din intestine;
  • Modificarea microflorei intestinale.

De asemenea, medicii au identificat și factori declanșatori ai sindromului de colon iritabil:

  • Unele alimente, precum produsele lactate, citricele, fasolea, băuturile carbogazoase ori alimentele procesate;
  • Stresul;
  • Dereglările hormonale.

Simptomele colonului iritabil

  • Crampe abdominale;
  • Dureri de burtă;
  • Balonare și flatulență;
  • Constipație și/ sau diaree.

Tratamentul colonului iritabil

Sindromul acesta este adesea unul care nu se vindecă și cu care pacientul va avea de-a face toată viața. Există, însă, unele tratamente medicamentoase care pot ameliora simptomatologia. În paralel, se recomandă și o dietă echilibrată și un stil de viață sănătos, pentru reducerea manifestărilor acestei afecțiuni gastrointestinale.

Calmant pentru colon iritabil

Tratamentul pentru colon iritabil este stabilit în funcție de simptomele prin care se manifestă și severitatea acestora.

Medicii recomandă pentru calmarea durerilor și a celorlalte simptome specifice acestui sindrom medicamente precum:

  • Medicamente antispastice – calmează crampele abdominale;
  • Laxative – dacă principalul simptom este constipația;
  • Antidiareice – în cazul în care diareea este un simptom important;
  • Suplimente pe bază de fibre;
  • Medicamente anticolinergice;
  • Antidepresive și anxiolitice – dacă sindromul apare pe fonul unei tulburări psihice.

Dieta în  sindromul de colon iritabil

Nu există o dietă care să funcționeze la toți pacienții diagnosticați cu colon iritabil. Fiecare persoană în parte trebuie să își monitorizeze corpul și să observe dacă simptomele neplăcute apar adesea după ce consumă anumite alimente. În acest fel, poate identifica alimentele care acționează precum un declanșator și le poate evita pe viitor.

Totuși, există unele alimente care sunt mai ușor de digerat, deci care sunt tolerate fără probleme și de către pacienții cu colon iritabil, în timp ce alte alimente sunt foarte greu de digerat și pot dăuna unui sistem digestiv deja sensibil.

Alimente recomandate celor care suferă de colon iritabil:

  • Carne de pasăre și pește – acestea sunt ușor de digerat, nu cauzează aciditate în exces și nu stimulează în mod nedorit intestinele;
  • Legume gătite – legumele crude pot cauza aciditate la stomac și pot declanșa balonare și flatulență la persoanele care suferă de sindrom de colon iritabil. Însă cele gătite sunt recomandate pentru că sunt ușor de digerat. Este bine, totuși, să evți varza, broccoliul și conopida, despre care se știe că provoacă balonare și persoanelor fără probleme intestinale;
  • Cereale integrale – ovăzul și orezul brun sunt cereale care nu conțin gluten, deci oferă multe fibre fără să existe riscul de balonare;
  • Albușurile de ou – sursă excelentă de proteine, albușul de ou nu declanșează simptomele specifice colonului iritabil.

Alimente contraindicate celor care suferă de colon iritabil:

  • Alimentele bogate în fibre – majoritatea cerealelor, deci și produsele de patiserie ori alte alimente procesate, conțin un aport prea mare de fibre, care pot declanșa un puseu în sindromul de colon iritabil;
  • Alimentele prăjite – prăjelile cauzează balonare, mai ales în rândul persoanelor care suferă de reflux gastroesofagian;
  • Cafeaua – stimulează activitatea intestinală și poate fi un factor declanșator;
  • Alimentele foarte picante – orice condiment iute poate agrava simptomatologia specifică a colonului iritabil;
  • Alimente care provoacă balonare precum fasolea, lintea, broccoli, conopida, varza ori varza de Bruxelles.;
  • Produsele lactate – mai ales la pacienții cu sensibilitate sau intoleranță la lactoză, produsele lactate pot cauza simptome gastrointestinale neplăcute.

Alte recomandări cu privire la alimentație, pentru pacientul care suferă de această problemă a colonului:

  • Gătește cât mai mult acasă și evită să mănânci în oraș, pentru a putea deține controlul asupra ingredientelor din mâncare;
  • Ține un jurnal al dietei și simptomelor, astfel încât să identifici alimentele care îți declanșează sau agravează simptomele;
  • Fă sport în fiecare zi;
  • Nu amâna niciodată mesele – nu aștepta să îți fie exagerat de foame până să mănânci;
  • Nu mânca repede;
  • Nu mânca niciodată mai mult de 3 porții de fructe proaspete pe zi (cel mult 180 grame pe zi);
  • Nu consuma mai mult de 3 cești de cafea/ ceai pe zi;
  • Nu consuma alcool în exces;
  • Evită băuturile carbogazoase.

Dacă suspectezi că suferi de colon iritabil, este recomandat să mergi la medic pentru investigații, astfel încât să te asiguri că nu este vorba despre o altă afecțiune mai serioasă. După stabilirea diagnosticului, respectă recomandările medicului, adoptă o dietă mai sănătoasă și vei observa îmbunătățirea situației de la o zi la alta.

Rețete culinare pentru bolnavii de colon iritabil

Preparatele recomandate persoanelor care suferă de colon iritabil nu conțin deloc ingrediente care ar putea irita mucoasa gastrointestinală – printre acestea se numără: condimentele foarte picante, ceapa, usturoiul, citricele și prăjeala de orice fel.

Îți recomandăm 3 feluri principale pe care le poți consuma fără grijă dacă suferi de colon iritabil:

Rețetă de pui tras la tigaie cu morcov

Foto: Pinterest

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 3 linguri de sos de soia;
  • 2 linguri de oțet de orez;
  • 1 lingură de zahăr brun;
  • 1 lingură de ulei de susan;
  • 1 lingură de ghimbir mărunțit;
  • ½ kg de piept de pui tăiat cuburi;
  • 1 lingură de ulei de măsline;
  • 2 morcovi tocați julien;
  • semințe de susan.

Mod de preparare:

  1. Amestecă sosul de soia cu oțetul de orez, uleiul de susan, zahărul brun, dar și ghimbirul într-un bol încăpător. Pune deasupra pieptul de pui tocat cuburi și introdu la frigider, unde vei lăsa preț de 15 minute la marinat.
  2. Pune o lingură de ulei de măsline într-o tigaie antiaderentă și trage apoi bucățile de pui în el. Întoarce puiul pe toate părțile și, după ce este gătit, completează cu morcovul tăiat julien.
  3. La final, asezonează cu sare după gust, dar și cu semințe de susan. Servește alături de orez preparat la aburi.

Supă antiinflamatoare cu morcov și ghimbir

Foto: Pinterest

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 12 morcovi, curățați de coajă;
  • 2 linguri de ulei de măsline;
  • 2 lingurițe de turmeric;
  • 1 bucățică de 3 cm de ghimbir, dată pe răzătoare;
  • 4 crenguțe de rozmarin;
  • 1 linguriță de scorțișoară;
  • 2 căni de supă de legume;
  • 300 ml lapte de cocos, la temperatura camerei;
  • ¼ linguriță de sare;
  • ¼ linguriță de piper.

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 230 de grade Celsius. Taie morcovii felii și așază-i într-o tavă acoperită cu hârtie de copt. Pune peste ei cele 2 linguri de ulei de măsline și masează-i astfel încât să îi acopere uleiul. Introdu tava la cuptor și lasă morcovii să se coacă până când se înmoaie – va dura cam 20 de minute.
  2. Pune morcovii în blender, pasează-i, apoi transferă piureul obținut într-un bol. Adaugă toate celelalte ingrediente și, cu un blender vertical, mixează până când obții o supă omogenă.
  3. Servește supa caldă, dar și rece.

Rețetă de pui italian cu legume, la cuptor

Foto: Pinterest

Ingrediente pentru 6 porții:

  • 250 g de piept de pui, fără os;
  • 1 linguriță de sare;
  • ¼ cană de ulei de măsline extravirgin;
  • ¼ cană de oțet balsamic;
  • 2 lingurițe de mix italian de condimente;
  • 2 căni de roșii cherry deshidratate;
  • 1 dovlecel;
  • 3 morcovi;
  • 3 linguri de pătrunjel tocat fin.

Mod de preparare:

  1. Folosește ciocanul pentru carne pentru a subția bucățile de piept de pui. Masează-le apoi cu sare din belșug și transferă-le într-o pungă.
  2. Într-un bol, amestecă uleiul de măsline, oțetul balsamic, amestecul italian de condimente, dar și puțină sare. Jumătate din marinada obținută o vei pune în punga în care se află puiul, iar cealaltă jumătate o vei lăsa la rece timp de cel puțin 30 de minute. Carnea de pui va fi, de asemenea, ținută la rece.
  3. Între timp, pregătește legumele. Spală-le bine. Curăță morcovii și dovlecelul de coajă și toacă-le cum îți place.
  4. Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Pregătește o tavă, acoperind-o cu hârtie de copt. Așază legumele în ea, apoi masează-le cu jumătatea de marinadă rămasă. Pune apoi și puiul în tavă. Introdu tava la cuptor și lasă să se gătească timp de cel mult 30 de minute – dacă lași prea mult la cuptor, atât puiul, cât și legumele, vor fi prea uscate.
  5. La final, scoate puiul și legumele pe un platou și asezonează cu pătrunjel proaspăt tocat. Poftă bună!

Idei de mic dejun dacă ai colon iritabil

Dacă suferi de colon iritabil trebuie să fii foarte atent la alegerile alimentare, mai ales când vorbim de prima masă din zi. Un mic dejun nesănătos, bogat în grăsimi și zaharuri, îți poate strica toată ziua, declanșând un puseu al sindromului de colon iritabil.

Iată câteva idei pentru un mic dejun sănătos, care nu va provoca neplăceri la nivelul sistemului digestiv:

  • Terci din fulgi de ovăz;
  • Cereale cu chefir;
  • Budincă de chia;
  • Clătite americane cu făină integrală;
  • Ouă fierte cu pâine prăjită;
  • Smoothie cu banană și lapte vegetal;
  • Crackers cu avocado;
  • Sandviș cu șuncă de curcan și cremă de brânză;
  • Hummus cu pâine integrală.

Sfecla roșie pentru colon iritabil

Sfecla roșie este recomandată pacienților care suferă de colon iritabil, datorită conținutului ridicat de fibre solubile. În cazul în care constipația este un simptom cu care ai de-a face, sfecla roșie trebuie neapărat să facă parte din dieta ta.

Pe de altă parte, însă, dacă te confrunți cu diareea, este bine de știut că sfecla roșie poate agrava această problemă din cauză că are un conținut prea mare de fibre.

Ceaiuri pentru colon iritabil

Ceaiurile sunt adesea recomandate în tratarea sau măcar ameliorarea simptomelor gastrointestinale. Crampele ambdominale, diareea sau, dimpotrivă, constipația, sunt simptome care pot fi ameliorate cu ajutorul ceaiurilor din plante.

Ceaiul de mentă, de pildă, reduce crampele abdominale și combate diareea. Dacă suferi însă de reflux gastroesofagian, ar fi bine să eviți acest ceai pentru că poate accentua arsurile.

Ceaiul de turmeric are efect antiinflamator și reduce simptomatologia specifică sindromului de colon iritabil. Acesta reduce durerile de burtă și orice alt fel de disconfort asociat cu această problemă gastrointestinală.

Ceaiul de ghimbir reduce inflamația la nivelul colonului și calmează simptomele de natură digestivă. Dacă greața este un simptom care însoțește colonul iritabil, ceaiul de ghimbir te va ajuta foarte mult.

Ceaiul de fenicul relaxează musculatura intestinală și combate balonarea. De aceea se recomandă pacienților care suferă de afecțiuni gastrointestinale.

Și ceaiul de mușețel este eficient în tratarea problemelor gastrice. Mai mult decât atât, acesta are efecte calmante, iar dacă stresul este un factor declanșator pentru colonul iritabil, te poate ajuta să previi simptomele.