Dieta disociată promite să te scape de kilogramele în plus fără înfometare – iată însă la ce riscuri te expui dacă ții o asemenea cură de slăbire pentru o perioadă îndelungată!

 Cum funcționează dieta disociată 

Principiul pe care se bazează dieta disociată este simplu: asocierea unor alimente nepotrivite este cea care ne îngrașă, așa că ar trebui să mâncăm un singur aliment preț de una sau mai multe zile. Prin separarea alimentelor consumate, determinăm organismul să elimine kilogramele în plus.

Bazele dietei disociate au fost puse de dr. William Howard Hay, în anul 1911. Medicul a descoperit că sistemul digestiv procesează în mod diferit alimente care provin din grupe alimentare distincte.  Așadar, atunci când consumăm la o masă alimente din 2 sau mai multe grupe alimentare, încetinim procesul de digestie, îngreunăm activitatea organelor interne și totodată favorizăm acumularea kilogramelor în plus. Mai mult decât atât, starea de oboseală accentuată și unele probleme de sănătate sunt considerate de către medicul William Howard Hay tot consecințe ale unei diete mixte.

Cura de slăbire disociată este una rapidă, ce poate fi folosită pentru a scăpa de câteva kilograme într-un timp redus. De pildă, poți ține dieta disociată după sărbători ori după câteva zile de vacanță, în care faci excese culinare.

 Reguli dietă disociată 

Dieta disociată are o singură regulă de bază: alimentele nu se combină. Așadar, dacă într-o zi mănânci proteine, nu vei mânca nimic altceva, nici măcar legume. Dacă, pe de altă parte, mănânci fructe, acestea vor fi singura ta hrană pe parcursul întregii zile.

Un lucru interesant constantat de specialiștii în nutriție este că atunci când mâncăm un singur tip de aliment, suntem mai puțin tentați să mâncăm mult. De regulă, în dieta disociată se consumă cu până la 35% mai puține calorii decât în general. Asta pentru că te plictisești repede de același gust și aceiași textură, deci tentația de a mânca după ce te saturi este extrem de redusă.

În timpul acestei diete este permis consumul de apă, dar și de ceai și cafea în cantități limitate, fără lapte și fără zahăr. Cafeaua sau ceaiul se servesc între mese, niciodată la masă.

Unele diete disociate recomandă consumul unui tip de aliment preț de o zi, în timp ce altele recomandă mai multe zile la rând – de pildă, există diete care permit 3 zile de proteine, care apoi sunt urmate de 1 zi de fructe sau legume.

Diete renumite precum cea Dukan funcționează pe principiile dietei disociate.

 Avantajele si dezavantajele dietei disociate 

 Avantaje dietă disociată

Printre avantajele acestei diete se numără următoarele:

  • Determină scăderea rapidă în greutate, fiind o cură strictă
  • Nu te înfometează
  • Nu implică o creștere a costurilor întrucât nu se bazează pe alimente foarte scumpe
  • Întrucât digestia este facilitată, dispar problemele precum balonarea sau disconfortul gastric

 Dezavantaje dieta disociată

Această dietă vine însă la pachet și cu o serie de riscuri, mai ales dacă este ținută pentru o perioadă îndelungată – iată ce dezavantaje majore are dieta disociată:

  • Organismul este privat de unele grupe alimentare, ceea ce înseamnă că pot apărea carențe nutriționale (lipsă de vitamine, deficit de minarale)
  • Poate să scadă masa musculară din cauza zilelor în care nu se consumă proteine
  • Poate slăbi organismul, privându-l de diverși nutrienți
  • Poate avea efect de yo-yo, kilogramele în plus revenind imediat ce dieta este încheiată

 

Nutriționiștii sunt de părere că dieta disociată este una extrem de nesănătoasă, care privează organismul de nutrienți necesari și care nu are rezultate decât pe termen scurt.

Mai degrabă, aceștia recomandă adoptarea unui stil de viață echilibrat, o dietă bazată pe alimente sănătoase și sport din belșug. Mergi la un nutriționist pentru un plan alimentar personalizat și luptă cu kilogramele în plus va fi deja pe jumătate câștigată. Dietele foarte rapide nu sunt niciodată sănătoase, așa că nu trebuie să tragi concluzii pripite.

Pentru menținerea greutății după ce slăbim, este important să nu revenim la excesele culinare care au determinat în trecut acumularea kilogramelor în plus. Dulciurile vor fi evitate, pâinea albă și pastele vor fi consumate ocazional, iar sucurile vor fi scoase pentru totdeauna din rutina zilnică.

Dacă totuși ții dieta disociată, trebuie să fii foarte atent la semnele pe care ți le trimite organismul tău. În momentul în care apar semne de slăbiciune sau simptome atipice, oprește dieta și mergi la medic.