Te-ai hotărât să dai jos câteva kilograme și nu știi ce dietă să urmezi? Dieta oloproteică, cunoscută și sub denumirea de liposucție alimentară, te poate ajuta – aceasta trebuie urmată timp de 21 de zile și se bazează, așa cum îi spune și numele, pe grăsimi și proteine. Este, așadar, vorba despre o cură care face parte din categoria dietelor ketogenice.  

În general, dieta oloproteică este folosită în cazul persoanelor supraponderale care nu reușesc să elimine kilogramele în plus prin reducerea caloriilor consumate. Această dietă trebuie urmată sub supraveghere medicală, pentru a reduce la minimum riscurile la care se expune persoana care dorește să slăbească.

Dieta oloproteică – reguli 

Dieta oloproteică nu poate fi ținută acasă, pe cont propriu, fiind necesară personalizarea planului alimentar în funcție de rezultatele la analizele care se fac înainte de începerea dietei. Tototdată, e obligatorie și supravegherea medicală pe perioada întregii cure.

Dieta oloproteică permite consumul de alimente precum:

 • Piept de pui sau de curcan
 • Pește
 • Carne de vită
 • Carne de iepure
 • Carne slabă de porc
 • Fructe de mare
 • Legume: dovleac, sfeclă, dovlecel, roșii, dovleac, vinete, ridichi, țelină, varză, spanac, salată, ciuperci și nu numai – este interzis însă cartoful
 • Mirodenii: ceapă, usturoi, frunze de dafin, ardei iute, scorțișoară, nucșoară, turmeric și altele
 • Shake-uri proteice

Combinarea acestor alimente se face în funcție de recomandările personalizate primite de la medicul sub îndrumarea căruia se urmează această dietă.

Pe perioada dietei oloproteice este interzis consumul de carbohidrați, care vor fi reintroduși treptat după încheierea dietei, nu brusc și în cantități mari.

Se recomandă, de asemenea, pe perioada dietei oloproteice un consum ridicat de apă. Este permis și consumul de ceai neîndulcit, dar și de cafea neagră, în cantități moderate.

Persoanele care urmează dieta oloproteică vor fi sfătuite de către medic să ia anumite suplimente alimentare, care vor oferi organismului nutrienții de care este privat din cauza planului alimentar restrictiv. Și suplimentele cu colagen sunt recomandate adesea în această dietă, acestea menținând elasticitatea pielii, asigurând deci o remodelare corporală armonioasă, fără piele lăsată și vergeturi din belșug.

Cum funcționează dieta oloproteică

Prin eliminarea carbohidraților, dieta oloproteică stimulează ketogeneza și lipoliza, adică arderea grăsimilor pentru obținerea energiei necesare.

Prin eliminarea carbohidraților aproape în totalitate (excepție face o cantitate redusă de carbohidrați care se regăsește în unele legume), se produce o scădere rapidă a nivelului de insulina, ceea ce înseamnă că nu se mai fac rezerve de grăsimi în organism.

Această dietă este una drastică, recomandată persoanelor care suferă de obezitate, nu celor care vor să scape de câteva kilograme.

Dezavantaje ale dietei oloproteice 

La fel ca în cazul oricărei diete, și aceasta vine cu o serie de dezavantaje precum:

 • Este o dietă care creează senzație de înfometare, de aceea multe persoane renunță după doar câteva zile
 • Dieta nu are rezultate imediate și durează destul de mult până când kilogramele încep să dispară, iar asta poate duce la pierderea motivației în cazul multor persoane
 • Organismul este privat de o serie de nutrienți în timpul acestei diete, de aceea este necesară administrarea unor suplimente alimentare, la recomandarea medicului
 • Din cauza suplimentelor administrate, atât ficatul, cât și rinichii pot avea de suferit, aceste organe fiind suprasolicitate
 • Dacă nu se menține aportul caloric redus și după încheierea dietei, există risc crescut de recuperare rapidă a kilogramelor pierdute

Ceea ce este important de reținut e că dieta oloproteică trebuie să fie ținută sub îndrumările și supravegherea medicală. Există clinici în care persoanele care vor să țină această dietă pot găsi un medic specialist care le poate îndruma în lupta cu kilogramele.

Indiferent de dieta urmată, e obligatoriu ca atunci când apar simptome neplăcute precum slăbiciunea, oboseala cronică, leșinul și problemele digestive, cura de slăbire să fie oprită și să se apeleze la ajutorul unui medic.

Dacă vrei să slăbești saă să îți menții greutatea, adoptă o dieta echilibrată, bea multă apă, fă mișcare și nu face niciodată excese de niciun fel.

Cu cât trăiești mai sănătos și ești mai echilibrat, cu atât îți vei menține mai ușor greutatea în limitele sănătoase. Sportul ar trebui să facă parte din rutina ta zilnică, fie că ești genul care merge la sala de fitness, fie că preferi, mai degrabă, plimbările în ritm alert în natură și gimnastica făcută acasă.