Dezinfectarea mâinilor și a suprafețelor pare să fie cea mai importantă recomandare pe care o primim încă de la izbucnirea epidemiei de Coronavirus. Stocurile de spirt, geluri antibacteriene și șervețele dezinfectante s-au redus simțitor, dar unele persoane nu sunt încă sigure ce și cum ar trebui să dezinfecteze, pentru a înlătura cu adevărat virusul.

Curățare sau dezinfectare?

În primul rând, este esențial să înțelegem diferența dintre curățarea unei suprafețe și dezinfectarea ei. Curățarea se referă la îndepărtarea germenilor, a murdăriei și a impurităților de pe suprafețe. Curățarea nu omoară germenii, ci scade numărul lor și implicit riscul de a răspândi infecția, și se poate realiza cu orice produs destinat îngrjirii geamurilor, lemnului, băii sau bucătăriei. De asemenea, curățarea se poate realiza și cu soluții simple cu apă și săpun.

În schimb, dezinfectarea se referă la utilizarea anumitor substanțe chimice pentru uciderea germenilor de pe suprafețe. Cele mai eficiente astfel de substanțe sunt alcoolul și clorul. Există și în comerț produse ce specifică faptul că au un efect antibacterian și antiviral. Unele dintre ele conțin clor sau alcool, iar altele conțin substanțe precum clorura de didecildimetilamoniu.

Recomandarea specialiștilor ar fi să folosim ambele metode concomitent, pentru a reduce astfel riscul de infectare cu Coronavirus. Așadar, ar trebui să cureți, în mod normal, toate suprafețele, așa cum procedezi în timpul oricărei curățenii de rutină, însă un pas suplimentar și esențial este folosirea uneia dintre aceste două categorii de substanțe pentru dezinfectare, ce se dovedesc utile împotriva Coronavirusului:

 1. alcool sanitar, simplu sau diluat în apă; atenție, însă, ca substanța rezultată să aibă o concentrație de peste 70% alcool
 2. soluție compusă din 250 ml de apă și 4 lingurițe de clor pentru uz casnic

Nu folosi diferite șervețele umede sau produse tip gel, spray sau loțiune, destinate pielii sau suprafețelor, dacă nu conțin alcool sau clor, sau nu sunt achiziționate din surse de încredere, care te pot asigura că produsele sunt eficiente, precum farmaciile. Nu orice tip de șervețel umed sau gel pentru mâini are capacitatea de a ucide sau îndepărta Coronavirus!

Ce să cureți și dezinfectezi zilnic

 1. telefonul mobil, laptopul, tastatura computerului, telecomenzile utilizate pentru electronice și electrocasnice
 2. întrerupătoarele, soneria, clanțele ușilor, mânerele dulapurilor și geamurilor, balustradele scărilor
 3. mesele și birourile
 4. chiuvetele din baie și bucătărie și suprafețele pe care se prepară mâncarea
 5. robineții de la chiuvete și căzi, toaleta
 6. ceasul de mână sau alte astfel de accesorii care ating involuntar diferite suprafețe
 7. geanta/rucsacul, portofelul, cheile și alte astfel de obiecte utilizate des în afara locuinței

Cum îți cureți și dezinfectezi mâinile

 1. Spală-le temeinic cu apă și săpun, timp de minimum 20 de secunde, masând pe toate părțile, inclusiv între degete, sub unghii și spre încheieturi.
 2. Folosește un gel antibacterian care conține cel puțin 60% alcool.
 3. În lipsa altei soluții, folosește direct alcool sanitar (spirt).

Repetă această rutină de mai multe ori pe zi, mai ales după ce ai ieșit din casă, ai atins suprafețe din spații comune, ai folosit mijloace de transport sau ai întâlnit alte persoane.

Specialiștii afirmă că atât spălarea mâinilor cu apă și săpun, cât și dezinfectarea cu ajutorul produselor cu alcool sunt eficiente împotriva Coronavirus. așadar folosește-le cu încredere atât împreună, cât și separat, dacă opțiunile îți sunt limitate pe moment.

Alte sfaturi utile

Poartă mănuși de unică folosință atunci când dezinfectezi suprafețele sau obiectele, mai ales dacă bănuiești că riscul de a fi contaminate este crescut.

Aerisește bine camerele în timpul procesului de curățare și dezinfectare, pentru a facilita dispariția vaporilor toxici care sunt eliberați de astfel de substanțe puternice, dar și pentru a îndepărta mirosul chimic de clor sau spirt.

Dacă ai îngrijorări și îți dorești să dezinfectezi și haine sau așternuturi (fețele de pernă sau prosoapele, de exemplu, pot fi spălate mai des – chiar zilnic), folosește programe de spălare lungi, la temperaturi de spălare și/sau uscare de minim 90 de grade, fiindcă la temperaturi mai mici bacteriile și virusurile nu mor.

Află dacă ești pregătit să faci față pandemiei de coronavirus. Începe quiz-ul.