Dacă ai dureri de ficat nu este indicat să le neglijezi. Asta pentru că ficatul doare rareori, deci este posibil să fie vorba despre o problemă de sănătate destul de delicată, dacă ai deja aceste simptome. Iată care sunt cele mai frecvente cauze ale acestor dureri, dar și ce măsuri trebuie să iei când apar!

Ficatul este un organ amplasat în partea dreaptă a cavității abdominale, imediat sub coaste. Acesta are un rol esențial în digestie, precum și în eliminarea substanțelor toxice din organism. Bolile hepatice pot fi ereditare, dar și cauzate de virusuri, obezitate sau consum de alcool. În timp, afecțiunile ficatului pot cauza fibroze la nivelul acesui organ, iar astfel crește riscul de ciroză – o boală care pune viața pacientului în pericol. Vestea bună este, însă, că tratarea timpurie a afecțiunilor hepatice poate duce la vindecare, iar astfel ficatul se poate regenera înainte de apariția complicațiilor.

De unde știu ca am probleme cu ficatul

Problemele de ficat pot fi date de gol de o serie de simptome. În primul rând, durerea în partea dreaptă sub coaste poate fi un semn al unei afecțiuni hepatice. Dacă ai asemenea simptome nu este, însă, obligatoriu să fie vorba despre o problemă la ficat, ele pot fi cauzate și de vezica biliară.

Durerea de ficat iradiază în spate uneori, de aceea este adesea confundată cu durerea de rinichi. Când durerea de ficat iradiază în spate se resimte deja destul de intens și necesită un consult medical, întrucât înseamnă că deja acest organ este inflamat. În unele cazuri, durerea cauzată de ficat poate iradia și în sus, către umărul drept.

Când doare ficatul

Cu toate că este cel mai mare organ din organism, se întâmplă adesea ca durerea de ficat să fie confundată cu cea de stomac. Trebuie să înțelegem că ficatul propriu-zis nu doare, întrucât nu are receptori ai durerii, cea care provoacă durerile de stomac este însă membrana care învelește ficatul, deoarece se inflamează când acest organ este afectat.

Durerea de ficat se poate manifesta în mai multe feluri – uneori este o durere surdă, care nu creează disconfort major, însă alteori poate fi o durere intensă, acompaniată de senzația de “tăiere a respirației”.

Iată câteva posibile cauze ale durerilor de ficat:

 1. Hepatita virală

Hepatita virală declanșează inflamația ficatului. Cel mai des întâlnite forme ale acestei boli sunt hepatita de tip A, B sau C – în funcție de virusul care le cauzează. Uneori, pe fondul hepatitei, pot apărea dureri de ficat, asociate cu simptome precum urină închisă la culoare, icter, oboseală, greață sau vărsături.

 1. Hepatita alcoolică

La fel ca în cazul hepatitei virale, și aceasta determină inflamarea ficatului, numai că de această dată procesul inflamator este determinat de consumul abuziv de alcool. Durerile de ficat în acest caz sunt însoțite de abdomen dureros, sensibil la atingere, pierderea apetitului, greață, oboseală, slăbiciune sau chiar febră.

 1. Boala de ficat gras

Steatoza hepatică, cunoscută în popor sub denumirea de boala de ficat gras, poate cauza și ea o durere surdă în partea dreaptă a abdomenului. Această afecțiune este însoțită de colesterol mărit și uneori de obezitate.

 1. Abcesul hepatic

Abcesul hepatic este caraterizat de prezența unui “sac” cu lichid infectat la nivelul ficatului. Acesta apare pe fondul unei infecții.

 1. Chistul hepatic

La fel ca și abcesul, chistul este o formațiune plină de lichid de la nivelul ficatului, însă acesta nu este infectat. Când chisturile sângerează, poate să apară durerea intensă de ficat, care iradiază până la umărul drept.

 1. Tromboza venei porte

Vena porta este cea care asigură vascularizarea ficatului, prin ea fiind transportat sângele care vine din intestine. Însă dacă un cheag de sânge blochează această venă, poate să apară o durere ascuțită de ficat, însoțită de umflarea cavității abdominale, dar și de febră.

 1. Cancer hepatic

Durerile de ficat apar numai când cancerul este, deja, într-o fază avansată. Acestea se resimt atât în abdomen, cât și mai sus, către umeri. Simptomele asociate sunt pierderea în greutate, pruritul, icterul și starea generală de rău.

 1. Litiaza biliară

Vezica biliară este amplasată imediat sub ficat, așa că atunci când se formează pietre la nivelul acesteia, durerile pot fi resimțite și în zona ficatului. Aceste dureri se intensifică rapid.

 1. Leziuni la nivelul ficatului

Din cauza dimensiunilor mari ale acestui organ, el poate fi afectat de unele accidentări, traumatisme sau căderi. Dureri de ficat pot apărea, așadar, și în urma unor lovituri în partea dreaptă a abdomenului.

 1. Colangita

Colangita este caracterizată de inflamația prezentă la nivelul căilor biliare și este, de cele mai multe ori, cauzată de o infecție de natură bacteriană. Colangita poate indica și prezența unui blocaj de altă natură – pietre, cheaguri de sânge sau chiar o tumoră.

Ceai pentru durerea de ficat

O serie de ceaiuri din plante sunt benefice pentru ficat. Iată care sunt acestea:

 • Ceaiul de armurariu – armurariul este planta din care se face silimarina, un supliment alimentar recomandat în afecțiunile hepatice, pentru regenerarea ficatului. De peste 2000 de ani această plantă se folosește pentru tratarea bolilor hepatice, precum și pentru cele ale vezicii biliare.
 • Ceaiul verde – conținutul ridicat de polifenoli din frunzele de ceai verde fac din acesta un aliat al ficatului. Se recomandă însă consumul în cantități moderate – 1, 2 cești pe zi.
 • Ceaiul de lemn dulce – proprietățile antiinflamatorii și antivirale ale lemnului dulce au un efect protector asupra ficatului. Acesta este în mod deosebit recomandat în cazul hepatiei alcoolice.
 • Ceaiul din rădăcină de păpădie – stimulează producția de bilă, dar și funcționarea vezicii biliare, precum și a ficatului.
 • Ceaiul de cicoare – nu numai că stimulează circulația la nivel hepatic, însă totodată conține inulină, un prebiotic care îmbunătățește digestia și ușurează astfel munca depusă de ficat.
 • Ceaiul de turmeric – are proprietăți antiinflamatoare, însă totodată conține substanțe nutritive benefice pentru ficat. Turmericul contribuie la producerea enzimelor care participă la procesul de detoxifiere hepatică.

Când este cazul să mergi la medic, dacă ai dureri de ficat

Dacă durerea de ficat persistă zile la rând ori dacă este atât de intensă, încât îți afectează calitatea vieții, este obligatoriu să mergi la medic pentru un consult.

De asemenea, și simptomele asociate precum icterul, febra, frisoanele ori vărsăturile și greața sunt semne că trebuie să mergi la medic de urgență, pentru că poți avea o afecțiune hepatică.

Medicul va face anamneza și o examinare fizică, apoi va folosi o serie de teste, pentru a afla cauza durerii de ficat. Printre acestea se numără: analize de sânge, teste imagistice (RMN, CT), ecografii sau chiar analize de țesut (n.r. biopsie).

În funcție de cauza durerilor de ficat, medicul va recomanda un tratament adecvat. De asemenea, se vor recomanda și o serie de modificări la capitolul stil de viață, în vederea protejării și regenerării ficatului: reducerea consumului de alcool, odihna, scăderea în greutate și adoptarea unei diete sănătoase.