Efectele alcoolului se pot observa fie că vorbim despre consumul ocazional ori despre cel abuziv. Iată ce schimbări produce alcoolul în organism și de ce este important să limităm consumul de băuturi alcoolice.

Ce se întâmplă când alcoolul ajunge în organism

În primul rând, imediat ce alcoolul ajunge în stomac și în intestinul subțire, este absorbit în sânge. Astfel, reușește să ajungă în mai multe părți ale corpului, printre care și creierul. Primele efecte sunt încetinirea creierului, deci a întregului corp. Asfel, apar probleme de vorbire, de gândire și de coordonare. Bineînțeles, și modul în care te comporți este afectat.

În cazul unei persoane sănătoase, este nevoie de numai câteva minute ca alcoolul să ajungă la creier după ce este consumat. El este eliminat apoi de ficat, care îl metabolizează în câteva ore. Cu cât bei mai mult, cu atât nivelul de alcool din sânge, adică alcoolemia, crește.

Efectele pe termen scurt ale alcoolului

Chiar și în cazul în care alcoolul nu este consumat în mod abuziv, ci doar ocazional, se pot observa efectele sale asupra corpului și minții. Ficatul metabolizează o băutură alcoolică în aproximativ 3 ore – timpul poate varia în funcție de tipul de băutură consumat, de sexul consumatorului, precum și de vârsta acestuia ori de funcțiile sale hepatice. În general, însă, consumul unei băuturi alcoolice pe oră poate duce la intoxicație cu alcool – așa zisa beție. Cu cât consumul de alcool crește, cu atât riscul de intoxicație este și el mai mare.

Iar manifestările intoxicației cu alcool pot fi:

  • Înroșirea pielii, bufeurile;
  • Dezinhibare;
  • Probleme de concentrare;
  • Schimbări bruște de dispoziție;
  • Creșterea tensiunii arteriale;
  • Modificarea percepției, probleme de vedere;
  • Vărsături sau leșin.

Aceste simptome dispar, din fericire, odată cu eliminarea alcoolului din sânge – poate dura câteva ore sau chiar o noapte. Hidratarea și o masă copioasă pot grăbi procesul de “trezire din beție”.

În cazul în care cantitatea de alcool consumată ocazional este exagerat de mare, intoxicația cu alcool poate fi severă, ducând chiar și la comă alcoolică. În asemenea situații, este necesar ajutor medical – există riscuri precum inhalarea vomei și pericolul de înecare.

Efectele alcoolului pe termen lung

Consumul ocazional nu are, din fericire, efecte pe termen lung. Însă în cazul consumului de alcool pe termen lung în mod abuziv, lucrurile se complică. Pot apărea atât probleme de sănătate, cât și tulburări psihice.

Cum afectează consumul de alcool organismul

Consumul îndelungat de alcool afectează mai multe organe, crescând riscul de apariție a multor afecțiuni. Iată cum este afectat organismul unui consumator de alcool:

Ficatul este cel care metabolizează alcoolul, așa că nu este de mirare că este cel mai expus pericolelor când vorbim despre consumul abuziv. Boala hepatică este adesea o consecință a alcoolismului. Pot apărea hepatita alcoolică, fibroza hepatică, ficatul gras sau chiar ciroza. Nici riscul de cancer hepatic nu trebuie neglijat.

Sistemul digestiv este, de asemenea, afectat de consumul cronic de alcool. Asta pentru că băuturile alcoolice atacă mucoasa stomacului și totodată măresc producția de acid gastric, crescând riscul de gastrită, apoi de ulcer. Întrucât alcoolul afectează și modul în care sunt metabolizate nutrimentele, pacienții alcoolici pot avea și deficit de anumite vitamine sau minerale.

Pancreasul este un alt organ ce poate avea de suferit în urma consumului de alcool. Pancreatita, adică inflamația acestui organ, poate apărea ca o consecință a consumului abuziv de alcool.

Sistemul nervos central este pus în pericol de consumul îndelungat de alcool. Alcoolicii au adesea de-a face cu deficitul de tiamină, adică vitamina B1, iar acesta poate declanșa sindromul Wernicke-Korsakoff. Simptomele acestui sindrom sunt: confuzia, problemele de coordonare și tulburările de memorie. Și boala hepatică de care suferă pacientul alcoolic poate afecta creierul, cauzând insomnii, probleme de personalitate, depresie, anxietate sau lipsa coordonării. Unde mai pui că prea mult alcool poate opri procesul de regenerare a celulelor cerebrale?

Sistemul osos este afectat de alcool prin împiedicarea producției de vitamina D, despre care știm că este esențială pentru absorbția calciului. Iar lipsa calciului din oase duce la osteoporoză. Pierderea densității osoase crește riscul de fracturi și poate provoca dureri.

Sănătatea cardiovasculară este și ea afectată la pacienții care suferă de alcoolism. Aceștia au risc crescut de boli cardiovasculare. Femeile sunt în mod special expuse riscului de probleme de circulație pe fondul consumului de alcool.

Complicațiile asociate adesea cu alcoolismul sunt: hipertensiunea, tahicardia, infarctul ori accidentul vascular cerebral.

Sistemul reproducător poate fi o altă victimă a alcoolului în exces. Disfuncțiile erectile apar în urma ingerării unei cantități mari de alcool, dar și libidoul femeii este afectat.

În unele cazuri, femeile care suferă de dependență de alcool observă dereglări menstruale majore, uneori chiar lipsa ciclului menstrual. Consumul de alcool în timpul sarcinii poate cauza probleme de sănătate fătului.

Sistemul imunitar este slăbit de consumul cronic de alcool. Organismul își pierde abilitatea de a lupta împotriva germenilor și virusurilor.

Dependența de alcool este un alt risc major al consumului de alcool în mod regulat, în cantități moderate sau mari. Oprirea consumului la pacientul care suferă de alcoolism vine la pachet cu riscul de deces, de aceea trebuie făcut sub monitorizarea medicului. Sevrajul cauzat de alcool se manifestă prin: hipertensiune, agitatie, tremur, anxietate, nervozitate, ritm cardiac neregulat, transpirații excesive, halucinații, delirium tremens sau atac de apoplexie.

Depresia și anxietatea pot fi, de asemenea, cauzate sau agravate de consumul de alcool în mod abuziv. Și în asemenea cazuri este necesară îndrumarea unui psiholog sau psihiatru.

Consumul abuziv de alcool poate cauza o serie de modificări în organism, de aceea trebuie să fim extrem de precauți. Un cocktail, un pahar de vin sau o bere la finalul unei zile nu reprezintă motiv de îngrijorare, însă dacă ne facem un obicei din asta, pot apărea complicații.

Limitează consumul de alcool, hidratează-te bine în timp ce bei băuturi alcoolice, dar și după, hrănește-te sănătos și nu ar trebui să ai probleme.