Există două tipuri de oameni: optimiști și pesimiști. Studiile arată însă că cei din prima categorie, care au mai degrabă o gândire și o atitudine pozitivă, au mai mult de căștigat – iată ce impact are gândirea pozitivă asupra sănătății tale fizice și psihice!

 

Studiile făcute în ultimii ani cu privire la impactul gândirii pozitive asupra vieții sugerează că cei care gândesc pozitiv sunt mai sănătoși atât fizic, cât și mintal.

Ce beneficii are gândirea pozitivă pentru sănătate 

 Gândirea pozitivă îți poate prelungi viața 

Un studiu făcut de către cercetătorii de la Universitatea Kentucky arată că o atitudine optimistă poate prelungi viața cu câțiva ani. Așadar, gândirea pozitivă nu numai că îți face viața mai frumoasă, însă totodată ți-o și prelungește.

 Gândirea pozitivă îți întărește sistemul imunitar 

Studiile arată și că o perspectivă optimistă asupra unei situații îmbunătățește reacțiile sistemului imunitar. Asta înseamnă că dacă ai o gândire pozitivă, imunitatea ta este mai puternică, deci organismul luptă mai eficient cu boala.

 Gândirea pozitivă este asociată cu mai puține probleme de sănătate decât gândirea negativă 

Potrivit Mayo Clinic, oamenii de știință sunt de părere că gândirea pozitivă are următoarele efecte asupra sănătății fizice și psihice:

  • Reduce riscul de depresie
  • Reduce efectele pe care stresul le are asupra organismului
  • Ajută organismul să se protejeze în fața răcelii
  • Îmbunătățește sănătatea cardiovasculară și reduce riscul de boli cardiace

Încă nu s-a descoperit modul prin care gândirea pozitivă acționează și are aceste efecte asupra organismului, însă medicii fac în continuare cercetări.

 Gândirea pozitivă sporește toleranța la durere 

Persoanele cu gândire pozitivă resimt mai slab durerile și disconfortul, datorită faptului că au o altă perspectivă asupra situației.

 

 Ce alte efecte benefice poate avea gândirea pozitivă asupra vieții tale 

  • Persoanele care au o gândire pozitivă se bucură mai mult de viață, au o viață socială mai intensă, relații cu cei din jur mai strânse
  • Gândirea pozitivă sporește stima de sine, despre care știm ce rol important are în viețile noastre
  • Cei care au o gândire pozitivă au, în general, și obiceiuri mai sănătoase

 

Cum să adopți o gândire pozitivă, dacă ești pesimist din fire 

Acum că ai înțeles că e mult mai sănătos să gândești pozitiv, iată și câteva metode prin care îți poți modifica perspectiva pesimistă într-una mai optimistă.

Identifică gândirea negativă – pentru a corecta o problemă, trebuie înainte de toate să știi unde este problema. Așadar, monitorizează-ți cu atenție gândurile și observă cum și când apar cele negre. Imediat ce un asemenea gând apare, înlătură-l și încearcă să găsești aspectele pozitive în situația cu pricina.

Dezvoltă-ți simțul umorului – atunci când cineva spune o glumă, dă-ți voie să râzi, fără să te gândești la ce vor crede cei din jur despre tine. Totodată, în timpul zilei, fă apel la simțul umorului ori de câte ori te afli într-o situație delicată – așa vei reuși să îți modifici perspectiva asupra situației cu pricina.

Înconjoară-te de oameni pozitivi – influența celor din jur are un impact și asupra gândirii tale. De aceea este important să ai în jurul tău oameni pozitivi, cu poftă de viață și umor din plin. Când identifici un personaj toxic, încearcă să îl eviți pe cât este posibil.

Mergi la terapie – un psihoterapeut te poate ajuta să modifici tiparele de gândire folosite, prin terapia cognitiv comportamentală. Dacă simți că nu poți combate gândirea negativă de unul singur, e indicat să apelezi la un specialist.

Observă partea plină a paharului – poți dobândi o gândire pozitivă prin exercițiu cu tine. Fa-ți un obicei de a descoperi partea plină a paharului în fiecare situație în care te afli. La început, pentru a îți intra în mână, ia o foaie și un pix și notează avantajele fiecărei situații, indiferent de cât de complicată ar fi.

 

 Gândirea pozitivă, în 5 citate celebre

 

“În loc să te îngrijorezi cu privire la lucrurile pe care nu le poți controla, ar trebui să îți concentrezi toată energia asupra lucrurilor pe care le poți crea.”– Roy. T. Bennett

 

“Devenim ceea ce gândim.” – Earl Nighttingale

 

Cea mai mare descoperire din toate timpurile: o persoană își poate modifica viitorul, prin schimbarea atitudinii.”– Oprah Winfrey

 

“Odată ce înlocuiești gândurile negative cu unele pozitive, vei începe să obții rezultate pozitive.” – Willie Nelson

 

“Pesimismul generează slăbiciune, optimismul putere.” – William James