Gargara cu sare poate fi un remediu ieftin și ușor de aplicat pentru a ameliora durerea de gât și alte afecțiuni ale gâtului sau cavității bucale. Metoda de acțiune este simplă: sarea este un dezinfectant natural, care ajută la prevenirea și tratarea infecțiilor locale. De asemenea, metoda este 100% naturală, nu implică prezența unor substanțe chimice dăunătoare, cancerigene sau a unor conservanți periculoși.

Gargara poate fi făcută atât de adulți, cât și de copiii peste 7 ani.

Cum te pregătești pentru gargara cu sare

Specialiștii recomandă să folosești 1/3 linguriță de sare la 250 ml de apă și să amesteci bine până ce sarea se topește. Este de preferat ca apa să fie la temperatura camerei, deoarece apa rece nu va fi la fel de bine tolerată de zona inflamată a gâtului. În același timp, sarea se dizolvă mai ușor în apa puțin mai caldă.

Trebuie să amesteci și să dizolvi mai bine sarea, dacă vei folosi sare de mare grosieră sau săruri kosher. Însă orice tip de sare funcționează la fel de bine, poți folosi fără probleme și „clasica” sare de masă iodată.

Dacă nu îți este foarte plăcut gustul de sare, poți adăuga miere în amestec. Lămâia, usturoiul sau diferite ierburi pentru răceli pot veni și ele în completarea amestecului, acestea având, de asemenea, efecte benefice.

Cum se face corect gargara cu sare

Ia o gură suficient de mare din soluția pregătită și du-o, fără să înghiți, în partea din spate a gâtului. Lasă capul ușor pe spate și începe să faci gargara. Astfel, apa sărată se va amesteca local și va acționa asupra locului dureros.

Apoi, clătește și cavitatea bucală cu amestecul respectiv. Elimină apa și apoi clătește cu apă proaspătă, pentru a îndepărta gustul sărat din gură.

În cazul în care suspectezi că ai în gât o infecție bacteriană, nu se mai recomandă să clătești și gura cu aceeași apă. Ia din nou soluție și clătește separat cavitatea bucală. Așa te asiguri că menții infecția la nivel local al gâtului, fără să riști să o extinzi.

Dacă faci gargară de mai multe ori pe zi și uneori înghiți, din greșeală, apă cu sare, ține cont că s-ar putea să aibă un efect ușor deshidratant. Din această cauză, este recomandat să bei un pahar de apă după gargară.

Beneficiile gargarei cu sare

Calmează durerea de gât

Gargara cu sare ajută la neutralizarea acizilor prezenți în gât. Vei obține un pH echilibrat și neutru, iar durerea și inflamația ți se vor reduce. Pentru efecte benefice, este recomandat să faci de cel puțin trei ori pe zi o gargară cu sare.

Calmează tusea

Mucusul prezent la nivelul gâtului va fi eliminat prin acțiunea apei sărate, iar iritația pe care o simți în gât îți va fi calmată. În acest caz, este cu atât mai important să nu folosești apă rece.

Reduci simpomele alergiei

Uneori, din cauza alergiilor, ți se poate produce o inflamație a gâtului și astfel să simți durere sau disconfort în acea zonă. Gargara cu apă cu sare poate fi soluția care să te ajute la ameliorarea simptomelor provocate de diferitele alergii, cum ar fi cele la polen sau animale.

Calmează durerile de dinți

La fel cum acționează împotriva bacteriilor de la nivelul gâtului, așa va acționa sarea și în cavitatea bucală. Așadar, o gargară cu sare va lupta împotriva virusurilor și bacterilor care provoacă durerile de dinți. Pentru a adăuga un efect în plus, cel de albire a dinților, adaugă o jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu în amestec.

Elimină respirația neplăcută

Deoarece sarea este și un dezinfectant natural, va acționa și asupra bacteriilor care provoacă un miros neplăcut în gură. Dacă vrei să faci o gargară cu sare exclusiv pentru acest simptom, adaugă câteva picături de ulei esențial în amestec (de exemplu mentă sau eucalipt) și, astfel, vei avea o respirație cu adevărat proaspătă. Poți repeta procesul de câte ori simți că este necesar pe durata unei zile.

Tratează alte probleme orale

Gargara cu sare poate fi un ajutor și împotriva rănilor și a ulcerațiilor orale. Sarea îți va reduce inflamația locală și astfel durerea se va diminua. La fel va acționa și asupra gingiilor inflamate. Deși nu le tratează, gargara cu sare poate preveni dezvoltarea gingivitei, parodontitei și a cariilor. Poți efectua gargara cu sare o dată pe zi, dimineața sau seara, ca metodă de prevenție.

 

Gargara cu sare omoară Coronavirusul – mit sau adevăr

Pandemia de CoVid-19 a dus la apariția a numeroase mituri legate de tratament. Unul dintre acestea este și faptul că gargara cu sare ar vindeca sau previne infecția cu noul Coronavirus.

Mesajul care vine cel mai des asociat este: „virusul stă 3-4 zile în gât până când coboară în plămâni și începe să afecteze respirația. Până la acel moment persoana infectată doar tușește și are dureri de gât. Dacă faci gargară cu sare, virusul va fi omorât înainte de a ajunge în plămâni și, astfel, infecția nu se va extinde.”

Din păcate, gargara cu sare nu este un remediu pentru prevenția împotriva noului Coronavirus. Acest lucru se datorează faptului că virusul CoVid-19 se răspândește extrem de rapid în tot organismul. Faptul că acesta ar sta 3-4 zile în gât este un mit. Poate fi prezent în gât pe toată durata infecției, nu doar 3-4 zile, dar cu siguranță s-a extins imediat și în restul corpului. Mai mult decât atât, în cazul în care ești infectat cu noul Coronavirus și acționezi doar local asupra durerii în gât, vei masca un simptom și vei avea tendința de a nu da importanță acestei afecțiuni.

De asemenea, deoarece tratamentele pentru această infecție sunt la început și sunt un domeniu încă deschis cercetării, nu sunt indicate remediile naturiste pentru CoVid-19. În cazul în care manifești simptome care pot fi asociate cu acesta, ia legătura cu medicul de familie pentru a primi indicații despre pașii pe care trebuie să îi urmezi. Totodată, nu este recomandat să ignori vreuna din metodele de prevenție cum ar fi: spălarea permanentă a mâinilor cu apă și săpun, evitarea atingerii feței și nasului, purtarea de măști în locuri aglomerate etc.