Sezonul rece nu ne aduce numai magia Sărbătorilor de Iarnă, ci și o serie de viroze respiratorii, care ne pot slăbi imunitatea. Raftul Bunicii ne propune însă să gătim bunătăți de sezon cu ingrediente care ne sprijină sistemul imunitar, reducând astfel riscul de îmbolnăvire. Mai mult decât atât, prin campania „Gătit cu drag”, Raftul Bunicii premiază gospodinele care aleg să pregătească cu propriile mâini bunătăți pentru cei dragi. Dacă vrei să câștigi și tu una dintre cele 50 de mașini de făcut pâine ori unul dintre cele 200 de seturi de bucătărie, mergi la cumpărături, pune în coș orice tip de făină sau mălai Raftul Bunicii și imediat ce ajungi acasă înscrie bonul aici. https://raftulbunicii.ro/gatit-cu-drag/

Nu există un număr limitat de bonuri pe care le poți înscrie – asta înseamnă că dacă gătești mai mult pentru familia ta, ai mai multe șanse de câștig!

 

În plin sezon al virozelor, o mână de ajutor pentru sistemul imunitar este mai mult decât binevenită. Înainte de a te grăbi să iei suplimente alimentare de la farmacie, folosește ingrediente pe care le ai deja la îndemână și despre care știi că sunt benefice pentru imunitate.

Scorțișoara este un aliat de preț al sistemului imunitar, fiind de mare ajutor în lupta împotriva virusurilor. Ghimbirul, de asemenea, are proprietăți antiinflamatorii și combate infecțiile bacteriene. Citricele conțin vitamina C din belșug așa că nu este de mirare că se numără și ele printre ingredientele care stimulează sistemul imunitar. Și dacă tot suntem la capitolul fructe, ar fi păcat să uităm de mere, despre care se zice că pot ține doctorul la distanță dacă sunt consumate zilnic. Mierea este de asemenea un aliment extrem de important pentru imunitate, având efecte antibacteriene și antiinflamatorii confirmate de studiile făcute în domeniu.

Bineînțeles, nu putem să omitem usturoiul – poate cel mai popular ingredient pentru imunitate în rândul românilor. Iar popularitarea sa nu este deloc întâmplătoare, acesta având efect antiseptic, dar fiind și un antioxidant puternic. Alicina este substanța activă din usturoi căreia i se datorează efectele benefice pentru sănătate.

 

Acum că ai înțeles ce ingrediente te pot sprijini în sezonul rece în lupta cu gripa și răceala, ar trebui să încerci aceste rețete gustoase și sănătoase, care îți vor întări sistemul imunitar!

 

Melci cu scorțișoară (12 porții)

Ingrediente pentru aluat:

  • 2 ½ cană Făină Superioară 000 Raftul Bunicii;
  • 2 ¼ linguriță drojdie uscată;
  • 2 lingurițe praf de copt;
  • ½ linguriță sare;
  • ¾ cană lapte degresat cald;
  • ½ lingură unt topit;
  • 1 lingură zahăr de cocos.

 

Ingrediente pentru umplutură:

  • 5 linguri zahăr de cocos;
  • 2 lingurițe scorțișoară;
  • ½ lingură unt topit.

 

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 180℃ și acoperă o tavă rotundă de plăcintă cu hârtie de copt.
  2. Pentru a prepara aluatul, amestecă 1 cană de făină superioară 000 Raftul bunicii cu drojda uscată, praful de copt și sarea, într-un bol. Separat, într-un bol mai încăpător de această dată, amestecă laptele, untul, dar și zahărul. Încorporează apoi amestecul uscat, pe bază de făină. Continuă cu încorporarea făinii rămase, însă fă-o treptat, în ploaie. Vei obține un aluat elastic și pufos, în același timp.
  3. Scoate aluatul din bol, pe masa de lucru acoperită cu făină. Frământă energic timp de 3-5 minute, apoi lasă la crescut într-un loc călduros câteva minute, cât timp vei prepara umplutura.
  4. Pentru aceasta, amestecă zahărul de cocos și scorțișoara într-un bol.
  5. După ce aluatul a crescut, scoate-l din bol, pune-l pe masa de lucru acoperită din belșug cu făină și întinde-l cu un sucitor, astfel încât să obții un dreptunghi. Unge suprafața acestuia cu untul topit, apoi presară amestecul de scorțișoară și zahăr de cocos.

Rulează începând de la latura mai mare a dreptunghiului și vei obține o formă cilindrică, pe care o vei tăia în 12 rulouri egale. Așază rulourile unul lângă celălalt în tava tapetată cu hârtie de copt și lasă-le la copt în jur de 20 de minute.

Dă-le voie să se răcească măcar 10 minute, apoi scoate-le din tavă și servește-le.

Sunt extrem de gustoase în compania unui capuccino ori a unui ceai fierbinte.

 

Pateuri în formă de spirală, cu usturoi și parmezan (40 de spirale)

Ingrediente pentru aluat:

  • 1 ½ cană apă caldă;
  • 1 lingură drojdie uscată;
  • 2 linguri zahăr;
  • ½ linguriță sare;
  • 4 căni Făină Standard 650 Raftul Bunicii.

 

Ingrediente pentru topping:

  • 6 linguri unt;
  • ½ linguriță usturoi granulat;
  • 1 linguriță mix italian de condimente;
  • ½ linguriță oregano;
  • 1/8 linguriță sare;
  • 5 linguri parmezan ras.

 

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 170℃ și acoperă o tavă cu hârtie de copt.
  2. Cât timp se încălzește cuptorul, pune 1 ½ cană de apă caldă într-un bol încăpător. Adaugă lingura de drojdie uscată, dar și 2 linguri de zahăr și amestecă ușor, timp de 20 de secunde, cât să se omogenizeze. Lasă apoi 5 minute drojdia să acționeze.
  3. După ce s-a scurs timpul, adaugă ½ linguriță de sare și 2 căni de făină în bol. Folosește mixerul pentru a amesteca. Adaugă apoi, treptat, restul făinii. Folosește mixerul la intensitate mare timp de câteva minute.
  4. Topește 6 linguri de unt. Jumătate din cantitatea de unt topit o vei folosi pentru a unge hârtia de copt din tavă. Scoate aluatul din bol și așază-l în tavă, fără să-l întinzi; lasă-l să se odihnească vreo 5 minute. După această mică pauză, îți poți folosi mâinile pentru a întinde aluatul în tavă. Acoperă-l apoi cu cele 3 linguri de unt rămase.
  5. Într-un bol de mici dimensiuni, amestecă toate condimentele și parmezanul ras, apoi presară acest amestec în strat uniform deasupra aluatului. Cu un cuțit de pizza vei tăia aluatul în fâșii cu grosimea de 3 centimetri. Taie apoi și pe jumătate aceste fâșii, pentru a le face mai scurte și mai ușor de rulat. Prinde fiecare fâșie la capete cu ajutorul degetelor și rulează astfel încăt să obții o spirală. După ce rulezi toate fâșiile de aluat, mai lasă la crescut în tavă timp de 15 minute, într-un loc călduros. Vei vedea cum încep să se răsfețe în tavă.
  6. Introdu tava la cuptor și lasă spiralele să se coacă cel mult 20 de minute. Scoate-le apoi și bucură-te de ele cu toți de acasă, de la mic la mare.

 

Prăjitură întoarsă, cu mere și ghimbir (8 porții)

Ingrediente pentru topping:

  • 4 mere, tăiate în 8 felii;
  • 1 lingură și 1 linguriță unt;
  • 2/3 cană zahăr brun.

 

Ingrediente pentru blat:

  • 2 1/3 cană Făină Superioară 000 Raftul Bunicii;
  • 2 lingurițe bicarbonat de sodiu;
  • ½ linguriță praf de copt;
  • ½ linguriță sare;
  • 1 linguriță ghimbir ras;
  • 1 ¼ linguriță scorțișoară;
  • ½ linguriță nucșoară;
  • 1/8 linguriță cuișoare;
  • 2 ouă bătute;
  • ½ cană zahăr brun;
  • ¾ cană sirop de arțar;
  • ¾ cană unt topit;
  • 1 cană apă fierbinte.

 

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 180℃.
  2. Pune toată cantitatea de unt într-o tavă rotundă, acoperită în prealabil cu hârtie de copt. Introdu tava la cuptor și las-o cât să se topească untul. Întinde cu o pensulă untul topit, astfel încât să acopere toată suprafața tăvii. Acoperă apoi cu 2/3 cană de zahăr brun, dar și cu feliile de măr, așezate în formă circulară.
  3. Într-un bol, amestecă bicarbonatul de sodiu cu praful de copt și mirodeniile. Într-un alt bol, mai mare de această dată, bate ouăle cu ½ cană de zahăr brun. Încorporează și siropul de arțar, dar și ¾ cană de unt topit, precum și făina. Încheie cu apa fierbinte și amestecă viguros. Transferă apoi compoziția în tavă, peste stratul de mere și introdu în cuptor. Coace timp de o oră, poate chiar o oră și 15 minute, apoi fă testul scobitorii. Dacă scobitoarea iese curată din prăjitură, înseamnă că o poți scoate din cuptor.

Las-o 10 minute să se răcească, apoi răstoarn-o pe o farfurie întinsă. Nuți rămâne decât să te bucuri de aromele prăjiturii alături de cei dragi!

 

Chec de lămâie și portocale, cu glazură de miere (16 felii)

Ingrediente pentru aluat:

  • 3 căni Făină Superioară 000 Raftul Bunicii;
  • 1 ½ linguriță praf de copt;
  • ½ linguriță bicarbonat de sodiu;
  • ¼ linguriță sare;
  • 2 linguri coajă de portocală rasă;
  • 2 linguri coajă de lămâie rasă;
  • 1 cană unt, la temperatura camerei;
  • 1 ¼ cană zahăr tos;
  • ½ cană zeamă de lămâie;
  • ½ cană zeamă de portocală;
  • ¾ cană lapte;
  • 5 ouă.

 

Ingrediente pentru glazură:

  • 1 cană zahăr pudră;
  • 2 linguri miere;
  • 2 linguri zeamă de lămâie.

 

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 180℃ și acoperă o formă de chec cu hârtie de copt.
  2. Într-un bol, amestecă făina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu și sarea. Încorporează și coaja de lămâie și pe cea de portocală.
  3. Într-un alt bol mai încăpător, bate cu mixerul untul cu zahărul câteva minute, până când se transformă într-o cremă pufoasă. Adaugă acum și zeama de lămâie și portocală, dar și laptele, alături de ouă, și amestecă cu mixerul setat la intensitate mai mare. Adaugă apoi treptat și amestecul uscat, pe bază de făină. După ce obții o compoziție omogenă, transfer-o în tava de chec și coace în cuptorul deja încălzit timp de 50-60 de minute.
  4. Spre final, când checul este aproape gata, poți prepara glazura amestecând toate ingredientele într-un bol. După ce scoți checul din cuptor, lasă-l la răcit, iar abia apoi unge-l cu glazura preparată.

Arată minunat, nu-i așa?