Ginkgo biloba este unul dintre cei mai vechi arbori din lume. Produsele pe bază de ginkgo biloba sunt preparate cu extractul din frunzele acestui arbore și se recomandă pentru o serie de afecțiuni, începând de la Alzheimer și până la astm, bronșită ori chiar disfuncții sexuale.

Beneficiile ginkgo biloba

Conține antioxidanți din belșug. Majoritatea efectelor benefice ale extractului de ginkgo se datorează concentrației mare de antioxidanți cu care acesta se poate lăuda. Flavonoidele și terpenoidele sunt antioxidanții cei mai puternici din frunzele de ginkgo.

Antioxidanții neutralizează efectele radicalilor liberi, despre care știm că accelerează procesul de îmbătrânire și totodată favorizează instalarea bolilor. Asta înseamnă cu produsele pe bază de ginkgo pot încetini apariția semnelor îmbătrânirii și totodată pot reduce riscul de îmbolnăvire.

Combate inflamația din organism. Procesul inflamator este răspunsul organismului la apariția unui agent patogen. Unele afecțiuni cronice apar ca urmare a unui răspuns inflamator îndelungat. Așadar, reducerea inflamației din organism poate preveni, la rândul ei, apariția multor boli.

Totodată, ginkgo biloba reduce inflamația cauzată de boli precum artrita reumatoidă, bolile inflamatorii intestinale sau afecțiunile cardiovasculare.

Ameliorează manifestările unor tulburări psihice printre care se află și demența. Ginkgo are abilitatea de a reduce anxietatea, stresul, dar și declinul cognitiv apărut pe fondul îmbătrânirii. Mai multe studii făcute în ultimii ani au confirmat efectele benefice pe care extrasul de ginkgo le are asupra pacienților diagnosticați cu Alzheimer. Trebuie menționat, însă, că nu a fost încă dovedit că ginkgo este eficient și fără tratamentul convențional.

Îmbunătățește funcțiile cerebrale. Sunt studii care arată că acest extras poate îmbunătăți performanțele mentale, întrucât stimulează buna funcționare a creierului.

Este eficient în tratarea anxietății și depresiei. De multe ori ginkgo biloba este folosită pentru reducerea simptomelor anxietății și depresiei, însă sunt necesare studii suplimentare pentru confirmarea acestor efecte.

Îmbunătățește vederea și sănătatea oculară. În special pacienții care suferă de glaucom sunt ajutați de ginkgo biloba, întrucât acest extract stimulează circulația sanguină la nivel ocular.

Reduce simptomatologia sindromului premenstrual. Un studiu făcut în anul 2009 de către cercetătorii iranieni arată că simptomele specifice sindromului premenstrual pot fi estompate cu ajutorul extractului de ginkgo.

Poate ameliora simptomele astmului ori a altor afecțiuni ale aparatului respirator. Unele studii sugerează că extractul de ginkgo poate reduce simptomele afecțiunilor respiratorii datorită efectelor sale antiinflamatoare. În medicina tradițională chineză, extractul din frunzele de ginkgo este adesea utilizat pentru însănătoșirea plămânilor.

Ginkgo biloba: riscuri și contraindicații 

Ginkgo este în general sigur, dacă este administrat la persoanele sănătoase pentru o perioadă de cel mult 6 luni. Reacțiile adverse severe sunt extrem de rare. Uneori pot apărea reacții alergice.

De asemenea, suplimentele cu ginkgo biloba stimulează sângerările, de aceea este contraindicat persoanelor care suferă de afecțiuni caracterizate de sângerări. Tot din cauză că poate provoca hemoragii, ginkgo nu trebuie administrat cu 2 săptămâni înainte de intervențiile chirurgicale. Nici în timpul sarcinii nu este sigur consumul de ginkgo, întrucât nu au fost studiate efectele pe care le are asupra fătului.

Ginkgo poate reduce nivelul de zahăr din sânge, de aceea trebuie utilizat cu precauție de către pacienții care suferă de diabet ori de hipoglicemie.

Pacienții diagnosticați cu epilepsie trebuie să evite, de asemenea, suplimentele care conțin acest extract, întrucât ginkgotoxina – o substanță care se regăsește în frunzele și semințele de ginkgo, poate declanșa convulsii.

Alte efecte adverse pe care le poate avea administrarea produselor cu ginkgo biloba sunt: durerile de cap, vărsăturile, diareea, greața, palpitațiile, amețelile sau erupțiile cutanate. Dacă apar asemenea simptome pe fondul folosirii de ginkgo, trebuie oprită administrarea acestuia imediat.

Este interzis consumul de semințe sau frunze de ginkgo biloba ca atare, întrucât acestea sunt otrăvitoare.

Interacțiuni cu medicamente

Există unele medicamente care interacționează în mod nedorit cu ginkgo biloba, de aceea pacienții care urmează tratamente cu acestea trebuie să evite suplimentele de acest fel.

Iată care sunt aceste medicamente:

  • Alprazolam (Xanax);
  • Anticoagulante;
  • Anticonvulsivante;
  • Antidepresive;
  • Medicamente pentru diabet.

Ginkgo biloba are efecte antioxidante și antiinflamatorii puternice, de aceea este recomandat în special persoanelor sănătoase, care vor să prevină o serie de afecțiuni sau vor să încetinească procesul natural de îmbătrânire.

Dacă urmezi un tratament medicamentos, suferi de anumite afecțiuni sau iei anumite suplimente alimentare, consultă-te cu medicul tău cu privire la utlizarea suplimentelor pe bază de ginkgo, pentru a te asigura că nu te expui niciunui risc.