Glanda tiroidă este parte a sistemului endocrin, responsabilă cu producerea de hormoni tiroidieni, care au o mulțime de funcții importante, mai ales pentru sănătatea metabolică.

Această glandă este amplasată în partea din față a gâtului, are forma unui fluture și este alcătuită din doi lobi, localizați de-o parte și de alta a traheei.

Ce rol are glanda tiroidă în organism

Hormonii produși de glanda tiroidă reglează rata metabolică, echilibrând, astfel, inima, sistemul muscular, funcțiile digestive, precum și dezvoltarea cerebrală ori pe cea a sistemului osos. Buna funcționare a glandei tiroide depinde de aportul de iod din dietă – celulele care produc hormonii tiroidieni extrag și absorb iodul din sânge și îl încorporează în acești hormoni.

Modul de funcționare al glandei tiroide este reglat de glanda pituitară, care eliberează TSH – hormonul care stimulează tiroida. În funcție de nivelul de TSH, tiroida știe câți hormoni să producă și să secrete.

Hormonii produși de glanda tiroidă și modul în care aceștia acționează

Glanda produce mai mulți hormoni, denumiți general hormoni tiroidieni. Principalul este, însă, tiroxina, cunoscut și sub denumirea de T4 datorită faptului că este alcătuit din 4 atomi de iod. Un alt hormon important produs de acest organ este triiodotironina, care conține 3 atomi de iod, deci este denumit T3.

Acești doi hormoni secretați de tiroidă influențează direct metabolismul fiecărei celule din corp. Ei reglează viteza cu care celulele funcționează – așadar, dacă glanda secretă prea mulți hormoni tiroidieni, celulele corpului funcționează mai rapid decât în mod normal, iar astfel apare afecțiunea denumită hipertiroidism. Dacă, însă, hormonii tiroidieni sunt secretați într-o cantitate insuficientă, apare hipotiroidismul, care determină încetinirea întregului organism.

Cum îți dai seama dacă ai probleme cu glanda tiroidă

Sunt anumite semnale care îți pot indica dereglări la nivelul acestei glande și care ar trebui să te determine să mergi la un consult endocrinologic.

Hipertiroidismul se manifestă prin simptome precum:

 • Scădere în greutate;
 • Intoleranță la căldură;
 • Anxietate.

Hipotiroidismul, pe de altă parte, poate fi trădat de simptome precum:

 • Oboseală;
 • Sensibilitate la frig;
 • Creștere în greutate;
 • Probleme de concentrare;
 • Depresie.

Fiind vorba despre simptome atât de greu de catalogat, va fi imposibil de pus un diagnostic fără analize de sânge. Un set de analize, însă, va indica dacă există afecțiuni ale glandei tiroide, arătând nivelul de hormoni tiroidieni.

De ce apar problemele la nivelul glandei tiroide

Există mai multe cauze ale afecțiunilor glandei tiroide. Cele mai comune sunt, însă, de natură autoimună – asta înseamnă că sistemul imunitar al organismului începe să atace celulele tiroidei ca și cum ar fi agenți patogeni. Ca răspuns la acest proces, glanda devine fie mai activă, iar astfel apare hipertiroidismul, fie mai lentă, și astfel apare hipotiroidismul.

Cum se tratează afecțiunile tiroidei

Vestea bună este că pentru bolile tiroidei există tratament. De cele mai multe ori este vorba despre tratament medicamentos administrat zilnic în vederea reglării din punct de vedere hormonal a activității glandei. În unele cazuri poate fi vorba despre alte tipuri de tratamente, inclusiv chirurgicale.

Cum poți să previi bolile tiroidei

Nu există metode 100% eficiente de prevenire ale acestor afecțiuni, însă sunt unele strategii care pot reduce riscul de a dezvolta boli tiroidiene. Iată care sunt acestea:

 • Adoptă un stil de viață echilibrat, cu o alimentație variată și sănătoasă, completată de sport regulat;
 • Renunță la obieciurile nesănătoase precum fumatul întrucât toxinele din fumul de țigară pot afecta glanda tiroidă;
 • Mergi la controale medicale periodice, pentru a monitoriza activitatea glandei tiroide astfel încât să poți observa dezechilibrele minore înainte ca ele să producă simptome sau alte probleme. În acest fel vei putea controla boala cu un tratament adecvat.

Ceaiuri pentru glanda tiroidă

O serie de ceaiuri din plante pot stimula buna funcționare a glandei tiroide. Iată care sunt acestea:

Ceaiul de păpădie – păpădia conține antioxidanți care reglează funcționarea glandei tiroide. Pentru a prepara acest ceai ai nevoie de 2 lingurițe de rădăcină uscată de păpădie, pe care le vei lăsa la infuzat timp de 15-20 de minute, într-o cană cu apă fierbinte. Poți îndulci ceaiul cu miere, însă înainte de asta trebuie strecurat.

Ceaiul de ginseng siberian – ginsengul siberian face parte din categoria plantelor adaptogene, ceea ce înseamnă că are abilitatea de a ajuta organismul să facă față mai ușor stresului. Totodată, poate reduce inflamația din organism. Așadar, nu este de mirare că acest ceai este benefic pentru glanda tiroidă. Fierbe pe foc mic ginseng siberian uscat în apă timp de 2-3 ore, împreună cu coajă de portocală. La final, strecoară ceaiul și îndulcește-l după gust.

Ceaiul de turmeric – cunoscut ca fiind un ingredient cu un potențial antiinflamator extrem de mare, turmericul poate fi benefic pentru glanda tiroidă, ameliorând simptomele neplăcute cauzate de dezechilibrele hormonilor tiroidieni. Fierbe 1 linguriță de turmeric în 1 cană de lapte vegetal timp de câteva minute, apoi asezonează cu pudră de ghimbir, scorțișoară și extract de vanilie, după care îndulcește după gust și servește.

Aici găsești mai multe despre ceaiurile care îți pot echilibra funcțiile tiroidiene.