Masca de protecție a devenit indispensabilă în această perioadă, fiind obligatorie atât în spațiile închise, cât și în cele deschise. Așadar, ar trebui să știi cum să o porți corect – iată care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le poți face când porți masca!

  1. Îți ții masca sub nas

Cea mai evidentă, dar totodată și cea mai frecventă greșeală când vine vorba despre purtarea măștii de protecție. Din cauză că poate crea senzația de sufocare, mai ales în spațiile închise ori în timpul activităților sportive, masca este adesea trasă în jos, sub nas. Specialiștii, însă, ne avertizează: fără protecția măștii, pe nări pot intra mici particule de virus din aer. Așadar, ne putem infecta mult mai ușor când purtăm masca doar deasupra gurii. Totodată, lăsând nasul descoperit, permitem mucusului infectat să ajungă în aer – asta înseamnă că îi putem contamina pe cei din jur, dacă suntem purtători ai noului coronavirus, fie că știm asta.

  1. Îți ții masca sub bărbie

Pentru ca aceasta să fie eficientă, trebuie purtată în permanență. Dacă uneori o tragem în jos, sub bărbie, pentru că ne simțim în siguranță în prezența persoanelor apropiate ori pentru că rămânem singuri într-o încăpere, ne expunem riscului de infectare. Asta pentru că particulele de salivă din aer pot pătrunde fără probleme în organism în timpul respirației, dar și pentru că trăgând masca sub bărbie și înapoi la gură putem facilita accesul particulelor de salivă blocate anterior de masca de protecție.

  1. Porți masca și după ce se uzează

Măștile de unică folosință pot fi refolosite, însă doar de câteva ori, după ce sunt dezinfectate și uscate complet. Însă o mască umedă, ruptă sau cu elasticul prea lung nu îți va oferi protecția de care ai nevoie.

Dacă folosești o mască reutilizabilă, din material, este obligatoriu să o speli sau măcar să o calci între utilizări. În acest fel, te asiguri că nu este contaminată cu virusuri sau bacterii.

  1. Porți masca prea lejeră

Dacă masca nu îți stă foarte fix pe față, virusurile pot pătrunde pe alături. Așadar, îi poți infecta pe cei din jur și poți, la rândul tău, să fii infectat.

Dacă masca sta prea lejer, scurtează elasticele care vor fi prinse după urechi, făcându-le câte un nod.

  1. Îți ții masca pe nas și pe gură, dar nu și peste bărbie

Dacă îți lasă bărbia neacoperită, există riscul ca pielea din zona respectivă să fie contaminată cu virusuri și bacterii, care apoi vor fi ușor transferate către gură și nas, când îndepărtezi masca de protecție.

  1. O îndepărtezi de la gură când vorbești

Din cauză că acoperă gura, apar situații în care nu ne facem înțelesi ori nu reușim să ne înțelegem interlocutorul, mai ales în locurile gălăgioase. De aceea, poți avea tendința de a îți lua masca de la gură când vorbești cu cineva – acesta este o greșeală majoră, care reduce protecția oferită de mască atât pentru tine, cât și pentru cel cu care vorbești.

Cum se poartă corect masca

Pentru a oferi protecție totală, aceasta se așază pe podul nasului și se trage în jos, peste bărbie. Elasticele vor fi prinse fix după urechi.

Reguli pe care să le respecți pentru sporirea eficacității măștii

  • Mâinile trebuie spălate foarte bine cu apă și săpun atât înainte de a pune masca pe față, cât și înainte de a o îndepărta. În cazul în care acest lucru nu este posibil, se va folosi dezinfectant pentru curățarea mâinilor.
  • Ea se va îndepărta prin tragerea elasticelor de pe urechi, nu prin prinderea porțiunii care acoperă nasul și gura.
  • Nu o vei atinge deloc în timpul purtării, iar dacă o vei face din greșeală, îți vei spăla imediat mâinile.

Masca de protecție este una dintre cele mai la îndemână metode prin care te poți proteja de infecția cu noul SARS-CoV2. Poart-o cu responsabilitate și vei reduce riscul de răspândire a acestui virus.

Ideal ar fi, având în vedere rata mare de infectare din ultimele săptămâni, să porți masca și în compania celor apropiați, mai ales dacă nu locuiești în aceeași casă cu ei.

Însă pentru ca masca să fie eficientă, este important să fie purtată în mod corect. Corectează-ți greșelile și ajută-i și pe cei din jur să înțeleagă cum se poartă masca corect.

Pont: Poți face măști personalizate pentru a le oferi în dar celor dragi cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Află de aici cum să confecționezi chiar tu una DIY, pas cu pas.