Iarba grasă, considerată o banală buruiană, are o serie de proprietăți terapeutice și este totodată bogată în nutrienți de preț. Iată ce beneficii are iarba grasă pentru organism!

Agricultorii români nu știu cum să mai scape de iarba grasă, care le invadează cu o rapiditate de temut culturile, însă oamenii de știință americani au descoperit proprietățile acestei plante și au transformat-o într-un superaliment.

Această plantă este suculentă, având un conținut de peste 93% de apă, și poate fi consumată atât crudă, cât și în preparate gătite ori sub formă de infuzie.

Valori nutriționale iarbă grasă

Iarba grasă are un gust ușor acrișor, puțin sărat, dar și un conținut ridicat de nutrienți.

O porție de 43 grame de iarbă grasă vine la pachet cu:

  • 0,86 mg Fier;
  • 9 mg vitamina C;
  • 29 mg Magneziu;
  • 212 mg de Potasiu;
  • 0,048 mg de Vitamina B2;
  • 28 mg de Calciu;
  • 19 Mg Fosfor.

De ce este bine să consumi iarbă grasă

Te ajută să slăbești. Iarba grasă este o plantă cu un număr redus de calorii – 16 kcal pe suta de grame. Mai mult decât atât, nu conține deloc grăsimi și are un aport crescut de fibre dietetice, vitamine și minerale. Așadar, dacă te lupți cu kilogramele în plus, ar trebui să introduci iarba grasă în dieta ta.

Are un conținut foarte mare de Omega 3. Acizii grași Omega 3 sunt necesari pentru menținerea creierului în formă, dar și pentru sănătatea cardiacă. De asemenea, aceștia combat stresul oxidativ, prevenind îmbolnăvirea și încetinind procesul de îmbătrânire. Dintre toate plantele, iarba grasă este cea care are cel mai mare conținut de Omega 3 – 350 mg/ 100 g.

Fortifică sistemul imunitar, datorită concentrației mari de vitamina C. De asemenea, și betacarotenul, vitaminele din complexul B ori mineralele precum fierul, care se regăsesc din belșug în această plantă, susțin buna funcționare a organismului.

Este o sursă bogată de antioxidanți. Iarba grasă conține antioxidanți de preț precum vitaminele C, E și A, dar și glutațion și melatonină.

Poate fi antidot pentru cofeina în exces. Datorită conținutului mare de melatonină și magneziu, iarba grasă poate combate efectele cofeinei consumate în exces. Așadar, dacă ai exagerat cu cafeaua și ești prea agitat, ai de-a face cu anxietatea ori nu reușești să adormi, fă-ți repede o salată cu această plantă.

Poate preveni durerile de cap. Iarba grasă conține mult magneziu, de aceea poate fi de ajutor în prevenirea durerilor de cap.

Reacții adverse la iarbă grasă

Iarba grasă este considerată a fi o plantă sigură pentru consum, în majoritatea cazurilor. Nu se recomandă folosirea în scopuri terapeutice de către femeile însărcinate, pentru că pot apărea contracții la nivelul uterului.

De asemenea, din cauza conținutului mare de acid oxalic, aceasta nu ar trebui consumată în cantități mari de către persoanele care suferă de boli renale (n.r. pietre la rinichi) ori de afecțiuni digestive.

Unde se găsește iarba grasă

Iarba grasă crește ca o buruiană, așa că poate fi găsită în curți, pe culturi agricole, dar și la marginea drumului. Dacă vrei să te bucuri de beneficiile terapeutice ale acestei plante, poți chiar să o plantezi în curte sau, dacă stai la apartament, într-un ghiveci. Găsești în comerț pliculețe de semințe de iarbă grasă medicinală.

Iarbă grasă capsule: cum se administrează

Totodată, iarba grasă se regăsește și sub formă de supliment alimentar. Așadar, poți lua câte o capsulă de iarbă grasă pe zi și te vei bucura de efectele benefice ale acestei plante. Din păcate, însă, aceste suplimente nu se comercializează încă în România, putând fi comandate doar de pe site-urile din alte țări.

Cum se consumă iarba grasă

Atât tulpinile, cât și frunzele acestei plante sunt comestibile. Poți consuma iarba grasă în salate, în formă crudă, pentru a te bucura de toți nutrienții pe care îi are. Însă o poți prepara și termic. Chiar dacă antioxidanții se pierd prin procesul de gătire, mineralele, carotenul și flavonoidele rămân.

Iarba grasă este folosită ca ingredient pentru gătit în mai multe zone ale lumii. De pildă, în Mexic și California, aceasta este asociată cu carnea de porc în preparate. Tot în Mexic, aceasta se folosește și ca ingredient în omletă. Pe de altă parte, însă, turcii o amestecă cu iaurt și usturoi, dar o folosesc și în salatele de roșii. În unele regiuni din sudul Indiei, această plantă este folosită în curry, dar și alături de spanac sau orez. În zona mediteraneană, iarba grasă se adaugă în salate sau supe.

Salată de iarbă grasă

Foto: Pinterest

Cea mai la îndemână rețetă pe care o poți prepara cu iarba grasă este salata. În funcție de ingredientele pe care le ai la îndemână, poți încerca diverse combinații. Iată o rețetă simplă și gustoasă de salată de iarbă grasă.

Ingrediente pentru 3 porții:

  • 4 căni de iarbă grasă;
  • o ceapă roșie tocată fin;
  • 2 căni de roșii mărunțite;
  • zeama de la o lămâie;
  • 4-5 linguri de ulei de măsline;
  • ½ linguriță de sare de mare.

Mod de preparare:

  1. Prepară dressingul într-un bol, amestecând zeama de lămâie, uleiul de măsline și sarea.
  2. Spală bine iarba grasă, apoi usuc-o cu șervețele de hârtie. Toac-o și pune-o într-un bol, adaugă apoi ceapa tocată și roșiile. Adaugă dressingul, amestecă bine și servește.

Alte idei pentru prepararea acestei plante

  • Folosește-o la prepararea smoothie-urilor;
  • Opărește-o timp de 4-5 minute și consum-o pe post de garnitură la pește, după ce o acoperi cu puțin unt;
  • Prepară o salată cu castravete și iarbă grasă, cu dressing de ulei și oțet;
  • Poți prepara sos pesto cu aceasta, în combinație cu nuci, zeamă de lămâie și ulei de măsline;
  • Dacă vrei să păstrezi iarbă grasă pentru iarnă, o poți conserva sub formă de murături.