Noul virus se răspândește cu o viteză extrem de mare, ceea ce înseamnă că suntem foarte expuși riscului de infectare. COVID-19 se transmite prin particule de salivă (tuse sau strănut), precum și prin atingerea unor suprafețe contaminate și apoi a ochilor, gurii sau nasului. Acest virus determină apariția bolii Covid-19, care afectează sistemul respirator și cauzează simptome precum febră, tuse ori probleme respiratorii. După o infectare cu coronavirus,  se declanșează boli respiratorii cu simptome blânde sau moderate, însă pot fi și foarte agresive, mai ales la pacienții în vârstă și cu afecțiuni cronice precum diabetul sau hipertensiunea.

O persoană apropiată a fost infectată cu coronavirus – cum te protejezi

Întrucât este important să prevenim infectarea, dar și să evităm transmiterea virusului, odată ce suntem infectați, autoritățile ne recomandă o serie de măsuri obligatorii, în cazul în care o persoană apropiată primește diagnosticul de Covid-19.

În primul rând, dacă o persoană din familie sau din cercul de prieteni, cu care ai avut recent contact direct, este infectată cu noul coronavirus, autoritățile recomandă autoizolarea pe o perioadă de 14 zile. În acest timp, medicul de familie sau Direcția de Sănătate Publică îți monitorizează starea de sănătate. Dacă apar simptome specifice infecției cu noul coronavirus în cele 2 săptămâni de autoizolare, ești obligat să apelezi de urgență numărul de telefon 112 și să nu uiți să specifici că te afli în perioada de autoizolare. În acest fel, medicii vor veni pregătiți pentru a realiza transferul la spital în condiții de siguranță. Dacă rezultatele la analize arată că suferi de Covid-19, vei rămâne internat și ți se va administra un tratament. Pe de altă parte însă, dacă nu se confirmă prezența virusului în organismul tău, vei fi trimis acasă, unde îți vei duce la bun sfârșit perioada de izolare de 14 zile.

Este important de menționat că nu numai tu trebuie să te supui autoizolării, dacă o persoană apropiată a fost diagnosticată cu Covid-19, ci și membrii familiei tale ori persoanele cu care locuiești sau ai avut contact direct.

Recomandări pentru persoanele aflate în autoizolare:

 • Se recomandă evitarea contactului cu celelalte persoane care se află în autoizolare, chiar dacă locuiți în aceeași casă;
 • Nu se vor primi vizite în perioada de autoizolare și nu este permisă părăsirea domiciliului;
 • Mâinile se vor spăla frecvent și este recomandat să dezinfectezi în mod repetat suprafețele cu care intri în contact – clanța de la ușă, mânerul de la geam, tastatura laptopului, telefonul ori masa;
 • Atunci când tușești sau strănuți, o vei face după ce îți acoperi gura cu un șervețel de hârtie, pe care îl vei arunca imediat;
 • Aerisește de mai multe ori pe zi camera în care stai izolat, dar și spațiile comune ale casei;
 • Poți primi informații suplimentare, dacă simți nevoia, apelând la teverde 0800.800.358;
 • Este indicat să anunți angajatorul că te afli în autoizolare la domiciliu, iar după cele 14 zile, dacă nu apar semne sau simptome specifice Covid-19, medicul îți va oferi concediu medical pentru această perioadă.

Este important de menționat că încălcarea regimului de autoizolare vine la pachet cu o amendă de până la 20.000 RON, precum și cu dosar penal, dacă se constată că persoana care a încălcat acest regim a contribuit la răspândirea noului coronavirus. Așadar, dacă faci parte din categoria celor suspectați de infectare cu coronavirus și nu respecți autoizolarea, vei suporta consecințe majore.

Ce poți face pentru a îți menține calmul când ești diagnosticat cu noul COVID-19

După primirea diagnosticului de Covid-19, se începe administrarea unui tratament simptomatic, care are rolul de a ameliora manifestările bolii. Chiar dacă nu există încă un tratament care să vindece această boală, se folosesc medicamente care ajută organismul să se refacă, până când reușește să elimine virusul.

În perioada tratamentului, vei fi complet izolat și ți se vor face în permanență teste. Imediat ce simptomele dispar, medicii vor verifica dacă noul coronavirus se află încă în organism. În cazul în care virusul a dispărut, se repetă testul la un interval de 24 de ore, apoi ești considerat vindecat și externat.

Panica, anxietatea și depresia pot apărea odată cu diagnosticul de Covid-19. În primul rând, pentru că afli că suferi de o boală despre care nu știi prea multe, în al doiea rând pentru că te poți simți rău din punct de vedere fizic, dar și pentru că îți faci griji pentru cei dragi ori pentru că ești izolat pe un pat de spital. Din păcate, însă, anxietatea și depresia nu te ajută să treci mai ușor peste această încercare, ba dimpotrivă, îți vor îngreuna situația. De aceea, este bine să știi cum să te aduni și să te menții pe linia de plutire, păstrând o atitudine optimistă până la vindecare. Se știe deja ce impact pozitiv puternic poate avea o atitudine optimistă asupra sistemului imunitar.

Iată ce poți face pentru a ține anxietatea și stările depresive sub control, dacă ai primit diagnosticul de Covid-19:

 • Discută cu cadrele medicale care te îngrijesc, cere informații și ai încredere deplină în aceștia;
 • Găsește-ți o metodă de distragere a atenției – citește, urmărește un serial, scrie într-un jurnal, fă orice îți permite starea de sănătate să faci pentru a îți muta atenția de la grijile legate de boala de care suferi;
 • Practică exerciții de respirație, cu ajutorul cărora vei reuși să te liniștești. Începe prin a inspira lin, preț de 4-5 secunde, continuă cu o apnee de 4 secunde, iar apoi cu un expir prelungit până la 6 secunde. Acest exercițiu de respirație poate fi folosit cu succes în momentele în care anxietatea devine copleșitoare;
 • Dacă ai stări depresive ori manifestări agresive ale anxietății, discută cu medicii care te îngrijesc despre acest aspect;
 • Amintește-ți că este doar o chestiune temporară și că vei ajunge acasă, în siguranță, la cei dragi, imediat ce vei reuși să învingi boala.

Covid-19 nu este o boală cu o rată a mortalității mare, majoritatea pacienților reușind să o învingă într-un timp relativ scurt. Statisticile arată că doar 3,4% dintre pacienții care au trecut printr-o infectare cu coronavirus au fost învinși de boală, în general din cauza vârstei înaintate și a altor probleme de sănătate asociate (diabet, hipertensiune, cancer).
Fă testul nostru și află dacă ești pregătit să faci față pandemiei de coronavirus. Începe quiz-ul.