În plină pandemie de coronavirus, întărirea sistemului imunitar a devenit principala preocupare a tuturor. Știm, deja, că spălatul corect pe mâini și auto-izolarea sunt cele mai bune măsuri, pentru a lupta cu acest virus, dar și sistemul tău imunitar are nevoie de un pic de ajutor, pentru a fi pregătit de luptă. Află ce trebuie să faci, pentru a preveni îmbolnăvirea.

Ce este sistemul imunitar și cum funcționează

Sistemul imunitar este o rețea complexă de celule, organe și țesuturi, ce lucrează simultan pentru a proteja organismul de infecții. Moștenirea genetică joacă un rol important în puterea de luptă a acestuia, dar sunt și alți factori care influențează modul în care organismul răspunde unui atac al agenților patogeni. Germenii la care suntem expuși în timpul vieții, precum și nivelul de stres, calitatea somnului, alimentația și activitatea fizică au un cuvânt important de spus, când vine vorba de cât de protejat ești de răceli, gripe sau alte infecții.

Celulele albe sau leucocitele sunt în prima linie de apărarea. Acestea circulă în vasele de sânge, sistemul limfatic, vene și artere și caută patogeni. Atunci când găsesc un pericol, încep să se multiplice și transmit semnale către alte celule să facă același lucru. Organismul începe, astfel, să secrete anticorpi și să elimine virusul sau bacteria.

Sistemul imunitar diferă de la o persoană la alta, dar, în general, devine mai puternic la maturitate. Cu cât ești mai expus unor agenți patogeni, cu atât devii mai rezistent. Odată ce un anticorp este produs, o copie a sa rămâne în organism și este scos la atac, în momentul în care același germen invadează din nou organismul. Acesta este și motivul pentru care unele boli, precum pojarul, sunt făcute o singură dată în viață.

Cum îți întărești sistemul imunitar

Specialiștii susțin că nu există un tratament sau un aliment care să îți întărească sistemul imunitar, dar sunt câteva măsuri pe care le poți lua, pentru a-l ajuta să lupte cu boala.

1. Rămâi activ

Exercițiile fizice au un impact puternic asupra sistemului imunitar, deoarece anticorpii și celulele albe circulă mai repede în organism și detectează agenții patogeni mult mai devreme. Sportul ajută și la reducerea stresului, un alt factor care îți scade riscul de îmbolnăvire.

2. Redu stresul

Întreaga lume trece, acum, printr-o perioadă grea, pandemia de coronavirus crescând nivelul de stres. Această stare te predispune la infecții respiratorii, așa că încearcă să rămâi calm. Meditează sau fă lucruri care te relaxează, iar sistemul tău imunitar va rămâne puternic.

3. Mănâncă sănătos

Calitatea alimentelor pe care le consumi are un impact puternic asupra sănătății tale. Dieta este direct legată de sistemul imunitar, așa că elimină produsele procesate și mănâncă cât mai multe fructe și legume. Deficiențele de zinc, seleniu, fier, cupru, acid folic sau de vitaminele A, B6 sau E sunt considerate cauze pentru slăbirea imunității. O nutriție în care fructele, legumele și nucile sunt consumate frecvent te pot ajuta să lupți mai ușor cu boala.

4. Asigută-te că ai destulă vitamina D

Nivelul de vitamina D din organism poate fi verificat doar printr-un test de sânge, dar dacă îți este greu să faci analizele acum, întrabă-ți medicul de familie dacă poți lua acest supliment. O lipsă de vitamina D slăbește sistemul imunitar, așa că ese important să nu ai un deficit.

5. Dormi suficient

Specialiștii susțin că un organism sănătos are nevoie de 7 – 8 ore de somn pe noapte. Când nu dormi suficient, ai un risc mai mare de îmbolnăvire și îți îngreunează vindecarea. Atunci când dormi, corpul eliberează citokine, proteine care urmăresc inflamația și ajută la reducerea ei. Încearcă să te odihnești mai mult în această perioadă și nu pierde nopțile la filme sau seriale.

6. Nu consuma alcool

Alcoolul schimbă flora intestinală, care influențează sistemul imunitar, și reduce funcționarea celulelor imune din plămâni, țesutul cel mai afectat de coronavirus. Încearcă să consumi cât mai puțin alcool, în această perioadă, și savurează, mai bine, sucuri naturale.

7. Renunță la fumat

Țigările slăbesc sistemul imunitar, iar fumătorii se vindecă, de obicei, mult mai greu decât nefumătorii. În plus, acest obicei are efecte adverse asupra antioxidanților care circulă prin organism și irită sistemul respirator.

Oricât de grea ar fi perioada pe care o traversezi, încearcă să rămâi calm, să dormi bine și să mănânci sănătos. De asemenea, stai cât poți de mult în casă, până când epidemia de coronavirus va trece.

Află dacă ești pregătit să faci față pandemiei de coronavirus. Începe quiz-ul.